Stuifmeelseizoen 2019 gaat verder met berk

Gepubliceerd op: 
dinsdag, 19 maart 2019
Last updated on 19-3-2019 by Sébastien Daems

Na de bloei van de els en de hazelaar kondigt het nationaal aerobiologisch surveillancenetwerk van Sciensano het begin van het berkenpollenseizoen aan. De hoeveelheden van deze zeer allergie verwekkende stuifmeelsoort zijn afgelopen zaterdag tijdelijk toegenomen, een eerste signaal dat een risicoperiode is begonnen voor personen die gevoelig zijn voor dit stuifmeel (ongeveer één op de tien Belgen).

Een eerste piek van berkenstuifmeel

De berk wordt als de meest allergie verwekkende boomsoort in België beschouwd. De bloeiperiode van deze boom is in principe in maart en april, zoals de pollenkalender op www.airallergy.be illustreert.

« Op zaterdag 16 maart hebben we in Brussel een gemiddelde concentratie van 31 berkenstuifmeelkorrels per kubieke meter lucht gemeten. Met dit niveau kunnen sommige mensen met allergieën al symptomen ervaren. Vanaf de drempelwaarde van 80 korrels/m³ lucht, wordt het risico op symptomen als zeer hoog beschouwd voor de hele populatie die specifiek allergisch is voor dit stuifmeel. Deze drempel wordt elk jaar gemiddeld 15 dagen overschreden. » legt Marijke Hendrickx uit.

Het is onmogelijk om te voorspellen of het berkenseizoen zo intens zal zijn als het seizoen van de els en de hazelaar. De jaarlijks ingezamelde pollenconcentraties zijn zeer variabel, zoals voor de meeste bomen, en hangen specifiek af van de boomsoort. Op het moment dat de bloeiwijzen rijp zijn en klaar om hun stuifmeel in de lucht te verspreiden, spelen de weersomstandigheden een belangrijke rol. Terwijl wind en milde temperaturen de verspreiding van het stuifmeel bevorderen, zorgt regenweer ervoor dat pollen neerslaat waardoor de concentraties afnemen.

Een begin van het jaar met al twee records

De maand februari 2019 was abnormaal warm en zonnig. Deze bijzonder gunstige omstandigheden voor de verspreiding van pollen viel samen met de bloeiperiode van de els en de hazelaar in de tweede helft van de maand.

« De risicoperiode is niet langer, noch vervroegd voor degenen die allergisch zijn voor deze stuifmeelsoort. Maar de geproduceerde hoeveelheden zijn door de jaren heen gestegen. Er zijn dit jaar al twee absolute records waargenomen. Voor de hazelaar heeft de jaarlijkse stuifmeelindex die van vorig jaar ruimschoots overtroffen (en deze was een record sinds 1982), terwijl bomen in principe één tot enkele jaren van „rust” nodig hebben vooraleer ze opnieuw dergelijke stuifmeelhoeveelheden produceren. Het tweede record is dat van de els, waarvoor eveneens de hoogste jaarlijkse pollenindex ooit werd geregistreerd sinds het begin van de metingen. » verklaart Marijke Hendrickx, hoofd van de dienst Mycologie & Aerobiologie bij Sciensano.

Wat te doen in geval van symptomen ?

Een stuifmeelallergie is een chronische ziekte waarbij de diagnose moet gesteld worden door een dokter. De symptomen zijn gemakkelijk te verwarren met deze van andere ziektes (verkoudheid enz.) en het fenomeen kan complex worden in geval van polyallergieën (bv. allergie voor zowel berk als gras) of kruisallergieën. De berkenstuifmeelallergie kan in sommige gevallen gepaard gaan met voedselallergieën, vanwege de aanwezigheid van vergelijkbare allergenen in sommige producten. Voorbeelden zijn amandelen, hazelnoten, pinda’s, appels, peren, perziken, abrikozen, kiwi’s, kersen, pruimen, knolselderij, wortels en sojabonen.

De typische klinische symptomen zijn:

- Prikkelende, jeukende, tranende en rode ogen

- Niesbuien, verstopte neus, verstopte sinussen, verlies van smaak- en reukzin, lopende neus, en in sommige gevallen jeuk achterin de mond of in de keel

Hoe de ongemakken beperken en niesbuien verlichten?

- Volg de richtlijnen en de aanbevolen behandeling van uw arts

- Reinig uw neus met fysiologisch water

- Vermijd inspanning en sportieve activiteit in de buitenlucht

- Draag een (zonne-)bril om contactreacties te vermijden

- Neem een douche en was uw haren voor u gaat slapen

- Gebruik papieren zakdoeken en werp deze systematisch weg na elk gebruik

- Droog de was niet buiten

- Houdt de ramen dicht bij verplaatsingen met de wagen

- Raadpleeg regelmatig de website www.airallergy.be, de mobiele applicatie AirAllergy (Android(externe link) en iOS(externe link)) en het Twitter account @AirAllergy(externe link) om op de hoogte te blijven van de evolutie van het hooikoortsseizoen in België

Contact voor de pers

Marijke Hendrickx : 02 642 55 09

Meer info?

Airallergy, het enige officiële surveillancenetwerk voor stuifmeel in België

Het Belgische meetnet van pollen en schimmelsporen wordt gecoördineerd door de dienst Mycologie en aerobiologie van Sciensano. Door het dagelijks verstrekken van betrouwbare informatie over de aanwezigheid van allergenen in de lucht ondersteunt dit netwerk artsen, specialisten en de bevolking om allergieën te behandelen door het aangeven van de risicoperiodes.

Meer informatie op www.airallergy.be, Twitter @AirAllergy, en de mobiele applicatie AirAllergy (Android et iOS).

Gezondheidsonderwerpen: 

QR code

QR code for this page URL