TY - RPRT T1 - Initiatief voor Kwaliteitsbevordering en Epidemiologie bij Kinderen en Adolescenten met Diabetes - Resultaten 2015 Y1 - 2017 A1 - Suchsia Chao A1 - Kris Doggen A1 - Astrid Lavens A1 - Viviane Van Casteren KW - diabetes AB -

In dit rapport worden de resultaten beschreven van de vijfde audit bij de erkende pediatrische diabetescentra (hierna de PDC’s genoemd). In de audit werden gegevens verzameld van 2880 patiënten met type 1-diabetes, jonger dan 19 jaar, die in 14 PDC’s werden behandeld. De gegevens hebben betrekking op de zorg in 2015. In dit rapport wordt gefocust op trends in de zorgkwaliteit en kenmerken van de studiepopulatie in de periode 2008-2015.
De voornaamste bevindingen waren:
••
Een aantal aspecten van de zorgkwaliteit, zoals gemeten met een brede set van proces- en uitkomstindicatoren, verbeterde in de periode 2008-2015: er was een stijging van het aantal bloeddrukmetingen en van het aantal patiënten dat het therapiedoel van HbA1c < 7,5% haalde. De meting van het HbA1c (één of drie keer), van de BMI en de screening voor coeliakie en schildklierauto- immuniteit was consistent hoog (> 80%) in alle audits.
••
De verbetering van het HbA1c werd vastgesteld in 13 van de 14 PDC’s en was voornamelijk onafhankelijk van de kenmerken van de patiënt (geslacht, kerngezinstatus...) en het insulineschema: uit de gegevens bleek dat de verbetering van het HbA1c meestal voorkwam bij patiënten boven de 10 jaar oud en ook bij patiënten van wie minstens één ouder de Kaukasische etniciteit had.
••
In de periode 2008-2015 bleef het niveau van de acute en chronische complicaties en cardiovasculaire risicofactoren stabiel.
In conclusie, ondanks de beperkingen van het transversale karakter van de studie en de beperkte follow-up, bleek uit de vijfde IKEKAD-audit dat er een gunstige evolutie is op het vlak van het HbA1c, een belangrijke indicator van de zorgkwaliteit. Uit toekomstige audits zal moeten blijken of deze evolutie aanhoudt. Omdat sinds 2013 extra gegevens worden verzameld (alle patiënten die in aanmerking komen worden in de steekproef opgenomen, en niet slechts bij helft) zal het ook mogelijk worden om het HbA1c-traject van individuele patiënten en de bepalende factoren te analyseren, waardoor we meer aanwijzingen zullen hebben over de factoren waarop we ons het meeste moeten richten wanneer we de zorgkwaliteit bij pediatrische diabetespatiënten willen verbeteren.

PB - WIV-ISP CY - Brussel ER -