TY - RPRT T1 - Voedselvergiftigingen in Belgie en Vlaanderen - Jaaroverzicht 2019 Y1 - 2020 A1 - Sarah Denayer A1 - Bavo Verhaegen A1 - Koenraad Van Hoorde KW - Bacillus cereus KW - foodborne outbreak KW - Salmonella AB -

In 2019 werden in België 571 collectieve voedseltoxi-infecties geregistreerd door het NRL-VTI, waarvan 272 in Vlaanderen. Dit is het hoogste cijfer sinds de registraties in België (1999). In totaal werden minstens 2457 personen ziek en werden 28 personen gehospitaliseerd.

Salmonella was het meest gerapporteerde agens als oorzaak van een uitbraak in 2019 en veroorzaakte minstens 216 zieken. Norovirus was het tweede meest geïdentificeerde agens als oorzaak van voedselinfecties en veroorzaakte daarbij minstens 41 zieken. Andere geïdentificeerde kiemen zijn Clostridium perfringens, Listeria monocytogenes, Campylobacter, Bacillus cereus en pathogene Escherichia coli O157. Biogene aminen zoals histamine veroorzaakte één voedselgebonden uitbraak.

De bron van de infectie is heel divers en vooral samengestelde maaltijden (67.3%) werden voor onderzoek doorgestuurd naar het laboratorium.

Restaurants waren in 70.4% van de uitbraken de plaats van blootstelling aan een besmet voedingsmiddel.

PB - Sciensano CY - Brussels, Belgium ER -