%0 Report %D 2018 %T Voedselvergiftigingen in België - Jaaroverzicht 2017 %A Sarah Denayer %A Laurence Delbrassinne %A Bavo Verhaegen %A N Botteldoorn %K voedselvergiftiging; voedseltoxi-infectie %X

In 2017 werden in België 304 collectieve voedseltoxi-infecties geregistreerd door het NRL-VTI.

In totaal werden minstens 1409 personen ziek en werden 49 personen gehospitaliseerd.

Campylobacter was het meest gerapporteerde agens als oorzaak van een uitbraak in 2017.

Norovirus en Histamine waren het tweede meest geïdentificeerde agens als oorzaak van voedselinfecties. Vetrijke vis zoals tonijn of tonijnbereidingen waren de meest risicovolle bron voor de histamine uitbraken.

Andere geïdentificeerde kiemen zijn Salmonella, Bacillus cereus, Clostridium perfringens en pathogene E. coli O157.

De bron van de infectie is heel divers en vooral samengestelde maaltijden (43.4%) werden voor onderzoek doorgestuurd naar het laboratorium.

Restaurants waren in 52.6% van de uitbraken de plaats van blootstelling aan een besmet voedingsmiddel.

%I Sciensano %C Brussels, Belgium %P 37 %8 2018 %G eng %M D/2018/14.440/49 %& 1