%0 Conference Proceedings %D 2022 %T Het RE-Place project focust op het bevorderen van alternatieve methoden die dierproeven kunnen helpen vervangen %A Nancy Liodo Missigba %A Vera Rogiers %K 3Rs %K alternative methods %K new approach methodologies %K RE-Place %X

Het Brussels en Vlaams Gewest lanceren een nieuwe, geoptimaliseerde versie van het RE-Place platform. Dit platform verzamelt alle bestaande kennis over alternatieve methoden voor dierproeven en laat toe om een realistisch beeld te geven over wat vandaag mogelijk is met dergelijke methoden.

Enkele jaren geleden sloegen het Brussels en Vlaams Gewest de handen in elkaar voor de oprichting van RE-Place, een platform voor alternatieve methoden voor dierproeven, om de toegang tot betrouwbare informatie over het gebruik van (nieuwe) alternatieve methoden te verbeteren. RE-Place wil het gebruik van proefdiervrije methoden bevorderen door maximaal in te zetten op kennisdeling, en door experten uit verschillende instellingen en onderzoeksdomeinen met elkaar in contact te brengen.Bovendien fungeert RE-Place als een centraal informatiepunt waar alle belanghebbenden actuele informatie over alternatieven kunnen terugvinden. Op termijn moet dit project bijdragen aan een structurele vermindering van het aantal dierproeven.

“Ik wens het lijden van proefdieren zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan door het ontwikkelen, stimuleren en ondersteunen van alternatieve methoden. Als we vandaag precies weten hoeveel dieren voor wetenschappelijk onderzoek worden gebruikt, lijkt het mij van essentieel belang dit aantal te doen verminderen”, zegt Bernard Clerfayt.

In België worden jaarlijks ongeveer een half miljoen proefdieren gebruikt voor verschillende wetenschappelijke doeleinden. Ze worden het vaakst ingezet in biomedisch onderzoek naar nieuwe therapieën voor ziekten zoals kanker. Daarnaast is het gebruik van proefdieren soms wettelijk verplicht, bijvoorbeeld voor de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins. Het gebruik van proefdieren staat onder strenge controle van de ethische commissies en de overheidsinstanties Dierenwelzijn.

Het Brussels en Vlaams Gewest stimuleren het gebruik van alternatieven voor dierproeven waar mogelijk. De laatste jaren is er op Europees niveau immers veel vooruitgang geboekt in de ontwikkeling van proefdiervrije methoden. Onderzoekers maken onder andere gebruik van menselijk materiaal in cel- en weefselculturen (in vitro), of van computermodellen (in silico). Deze nieuwe, innovatieve technieken spelen een zeer belangrijke rol bij het beantwoorden van vragen die volgen uit een regelgevend kader of het biomedisch onderzoek.

De coördinators van het RE-Place project, Sciensano en de Vrije Universiteit Brussel, ontwikkelden een online tool waarmee reeds 170 methoden werden verzameld, afkomstig uit verschillende onderzoeksdomeinen en instellingen. Door de lancering van deze nieuwe, verbeterde versie van het RE-Place platform kan expertise nog gemakkelijker worden verzameld. Die kan nu ook worden gekoppeld aan bepaalde onderzoeksgroepen of organisaties. Het Brussels en Vlaams Gewest roepen wetenschappers dan ook op om hun expertise maximaal te delen via het RE-Place platform!

Voor meer informatie over het project kunt u terecht op www.RE-Place.be of via info@RE-Place.be.

Meer info? 
Pauline Lorbat - 0485 89 47 45

 

%I Kabinet Bernard Clerfayt, dienst Dierenwelzijn %C https://clerfayt.brussels/nl/dierenwelzijn %8 16/01/2022 %U https://clerfayt.brussels/nl/dierenwelzijn