%0 Report %D 2020 %T Surveillance van de mortaliteit in België, Vlaanderen, Wallonië en Brussel tijdens de zomer van 2018 %A Natalia Bustos Sierra %A Tommi Asikainen %A Nathalie Bossuyt %A Toon Braeye %A Eline De Jonghe %K Be-MOMO %K Excess mortality %K mortality %K Surveillance %X

Gedurende de hele zomerperiode van 2018 en voor alle leeftijden samen was er geen oversterfte in België, noch in Vlaanderen op basis van de laatste 5 jaar (-0,2 %). In Wallonië en in Brussel daarentegen werden respectievelijk 56 (+0,4 %) en 116 (+3,2 %) extra sterfgevallen vastgesteld. De doeltreffendheid van de preventieve maatregelen van het hitte- en ozonplan en de oversterfte in de voorafgaande winter hebben misschien bijgedragen tot de ondersterfte tijdens de nochtans buitengewoon hete zomer van 2018.
De hitte was uitzonderlijk intens en lang. De waarschuwingsfase van het hittegolf- en ozonpiekenplan werd twee keer geactiveerd en duurde telkens vrij lang (12 en 21 dagen). Er werd geen alarmfase geactiveerd. Aangezien het aantal sterfgevallen significant stijgt op de dag zelf of in de dagen na deze extreme warmte of hoge ozonconcentraties, is het belangrijk dat de bevolking op de hoogte blijft van het weer en de ozonpieken, en dat het gedrag wordt aangepast wanneer de waarschuwingsfase wordt geactiveerd in overeenstemming met de regionale aanbevelingen.

%I Sciensano %C Belgium %P 50 %8 07/2019 %G eng