%0 Report %D 2020 %T Initiatief voor kwaliteitsbevordering en epidemiologie bij kinderen en adolescenten met diabetes (IKEKAD)- Resultaten 2017 %A Suchsia Chao %A Kris Doggen %K 2017 %K diabete %K diabetes %K IKEKAD %K kwaliteit van zorg %K pediatrische %X

Sommige aspecten van de zorgkwaliteit, gemeten door een brede set van proces- en uitkomstindicatoren, verbeterden in de periode 2008-2017: er was een toename van de BMI-bepaling en een toename van het percentage patiënten dat het HbA1c-therapiedoel van 7,0%, 7,5% en 9,0% haalt. De cijfers voor HbA1c-bepaling (één of drie keer), bloeddrukmeting en screening op coeliakie en schildklierauto-immuniteit waren over alle audits heen constant hoog (> 80%).

De verbetering van het HbA1c werd waargenomen in 13 van de 15 PDC's en was grotendeels onafhankelijk van de kenmerken van de patiënt (geslacht, kerngezinstatus, ...).

Voor het eerst werden gegevens verzameld over flash glucose monitoring (FGM). 71,9% van de patiënten gebruikte het FGM-systeem om hun bloedsuiker te controleren. Uit de gegevens bleek ook dat hoe meer scans patiënten deden, hoe beter hun HbA1c was.

De jaarlijkse screening op retinopathie nam in de periode 2008-2017 zowel bij de algemene als de doelpopulatie significant af.

Uit de resultaten blijkt dat het percentage patiënten met overgewicht sinds 2008 licht is toegenomen. Maar deze trend werd volgens het OESO-rapport van 2017 ook waargenomen bij de algemene bevolking.

De cijfers in verband met acute en chronische complicaties en de niveaus van de cardiovasculaire risicofactoren (behalve BMI) bleven in de periode 2008-2017 stabiel.
Tot besluit kunnen we stellen dat ondanks de beperkingen van het transversale karakter van het onderzoek, uit de zesde IKEKAD-audit is gebleken dat de gunstige evolutie op het vlak van HbA1c, een belangrijke indicator voor de zorgkwaliteit, zich voortzet. Aangezien er sinds 2013 meer gegevens worden verzameld (doordat alle patiënten die in aanmerking komen in de steekproef worden opgenomen in plaats van slechts 50%), zal het ook mogelijk worden het HbA1c-traject van individuele patiënten en de bepalende factoren te analyseren, wat ons meer aanwijzingen zal geven over de factoren waarop we ons moeten richten om de zorgkwaliteit bij pediatrische diabetespatiënten verder te verbeteren.

%I Sciensano %C Belgium %P 63 %G eng