%0 Report %D 2022 %T Initiatief voor kwaliteitsbevordering en epidemiologie bij kinderen en adolescenten met diabetes (IKEKAD)- Resultaten 2019 %A Suchsia Chao %A An-Sofie Vanherwegen %K children diabetes %K DT1 %K epidemiology %K health care systems %X

In dit rapport worden de resultaten beschreven van de zevende audit bij de erkende pediatrische diabetescentra (hierna PDC’s genoemd). De audit verzamelde gegevens van 3365 patiënten met type 1 diabetes jonger dan 19 jaar die werden behandeld in 15 PDC’s. De gegevens hadden betrekking op de zorg in 2019. Het rapport focust zich op trends in de zorgkwaliteit en kenmerken van de onderzoekspopulatie in de periode 2008-2019. Er werden deze audit geen gegevens van patiënten met type 2 diabetes geregistreerd.
De belangrijkste bevindingen waren:
• Sommige aspecten van de zorgkwaliteit, gemeten door een brede set van proces- en uitkomstindicatoren, verbeterden in de periode 2008-2019: er was een toename van de BMI- en bloeddrukbepaling en een toename van het percentage patiënten dat de HbA1c-therapiedoelstellingen van 7,0%, 7,5% en 9,0% haalt, terwijl de cijfers voor HbA1c-bepaling (één of drie keer), en screening op coeliakie en schildklierauto-immuniteit waren over alle audits heen constant hoog (> 80%).
• De verbetering van het HbA1c werd waargenomen in 11 van de 15 PDC’s en was grotendeels onafhankelijk van de kenmerken van de patiënt (geslacht, kerngezinstatus, ...). Merk op dat van de PDC’s waar een verbetering niet werd waargenomen, drie tot de centra met de laagste HbA1c-waarde in 2008 behoorden en één slechts in 2017 met zijn deelname is gestart.
• De jaarlijkse screening op retinopathie nam in de periode 2008-2019 zowel bij de algemene als de doelpopulatie significant af.
• Uit de resultaten blijkt dat het percentage patiënten met overgewicht sinds 2008 licht is toegenomen. Echter, deze trend werd volgens het OESO-rapport van 2019 ook waargenomen bij de algemene bevolking.
• De cijfers in verband met acute en chronische complicaties en de niveaus van de cardiovasculaire risicofactoren (behalve BMI) bleven in de periode 2008-2019 stabiel.
Tot besluit kunnen we stellen dat ondanks de beperkingen van het cross-sectionele karakter van het onderzoek en de beperkte follow-up, uit de zevende IKEKAD-audit is gebleken dat de gunstige evolutie op het vlak van HbA1c, een belangrijke indicator voor de zorgkwaliteit, zich voortzet. Aangezien er sinds 2013 meer gegevens worden verzameld (doordat alle patiënten die in aanmerking komen in de steekproef worden opgenomen in plaats van slechts 50%), zal het ook mogelijk worden het HbA1c-traject van individuele patiënten en de bepalende factoren te analyseren, wat ons meer aanwijzingen zal geven over de factoren waarop we ons moeten richten om de zorgkwaliteit bij pediatrische diabetespatiënten te verbeteren.

%I Sciensano %C Brussels, Belgium %P 64 %8 2022 %G eng %M D/2022.14.440/23