Serologische monitoring Echinococcus multilocularis

Last updated on 27-7-2023 by Amber Van Laer

Beschrijving van de test

Voor het monitoren van alveolaire echinokokkose wordt een combinatie van twee ELISA testen gebruikt die gericht zijn op respectievelijk anti-Em2/rEm18 IgG en anti-rEm18 IgG.

Doel van de test

De combinatie van de twee ELISA testen maakt het mogelijk om de afname van de titer van antilichamen, die indicatoren zijn van parasitaire activiteit, te volgen bij patiënten met alveolaire echinokokkose die behandeld worden met benzimidazolen. Het doel van deze follow-up is dus om ofwel de effectiviteit van de behandeling te evalueren om een mogelijke opleving van de infectie te detecteren, of om een patiënt te volgen wiens laesies a priori verkalkt zijn en zonder parasitaire metabolische activiteit.

Criteria

 1. IgG anti-E. multilocularis Em2/rEm18 ELISA + IgG anti-E. multilocularis rEm18 ELISA
  Deze combinatie van testen wordt gebruikt om patiënten met alveolaire echinokokkose die behandeld worden met benzimidazolen te controleren.  Het wordt elke 3 maanden uitgevoerd tijdens het eerste jaar van behandeling, daarna op 6 en 12 maanden tijdens het tweede jaar. Op dit moment zijn er geen gepubliceerde richtlijnen voor de follow-up van alveolaire echinokokkose, behalve een aanbeveling voor testen op twee jaar na de behandeling na chirurgie volgens Wen H. et al (2019).
   
 2. Western Blot
  De western blot wordt 2 jaar na het begin van de medicamenteuze behandeling uitgevoerd om de afname van antilichamen (gedetecteerd met deze methode) te beoordelen.

Instructies over het staal

 • Type staal: serum
 • Bewaar conditites: bewaren op 2-8°C
 • Benodigde hoeveelheid: minimum 3-5 mL

Instructions voor transport

 • Het is aangeraden om het serum te transporteren bij een temperatuur tussen 2 en 8°C. 
 • Etikettering en voorwaarden die voldoen aan de regels voor besmettelijke monsters, containers en verpakkingen zijn van toepassing.

Aanvragen die niet geaccepteerd worden

Wanneer het aanvraagformulier ontbreekt of wanneer het niet volledig is ingevuld. 

Termijn voor het ontvangen van testresultaten (en frequentie van de analyse)  

 • Tests worden één keer per week uitgevoerd. De resultaten zijn dezelfde dag beschikbaar, of een week later als er een controle nodig is.
 • De „Turnaround time” (TAT) voor dit type analyse is 3 weken.

Communicatie van de resultaten

De resultaten worden meegedeeld via een papieren rapport dat per post of elektronisch wordt verstuurd. Positieve resultaten worden telefonisch doorgegeven en gefaxt naar de arts.

Accreditatie

Is the analysis accredited?

Materials and methods

Method reference: 
Monitoring Echinococcus multilocularis

Turnaround time and time slots

Turnaround time: 
21 days

Analysis categories

Medical

QR code

QR code for this page URL