Epidemiologische surveillance van invasieve meningokokkeninfecties - data 2019 - Stéphanie Jacquinet; Wesley Mattheus; Adrien Lajot; Chloé Wyndham-Thomas; Amber Litzroth (2020)
Het aantal gevallen bevestigd door het NRC blijft sinds 2008 stabiel en schommelt rond een honderdtal gevallen per jaar. In 2019 zijn er 107 gevallen geteld, wat overeenstemt met 0,93 bevestigde gevallen per 100.000 inwoners. Vooral kinderen jonger dan 5 jaar zijn door de ziekte getroffen en in het bijzonder kinderen jonger dan 1 jaar. Sinds 2016 is er een toename vastgesteld van serogroep Y maar in 2019 circuleerde de serogroep minder. Serogroep Y vertegenwoordigde 15,9 % van de gevallen (17 gevallen) in 2019 tegenover 25,0 % van de gevallen (29 gevallen) in 2018. Serogroep W is in 2019 blijven stijgen en vertegenwoordigde 26,2 % van de gevallen (28 gevallen) tegenover 16,4 % in 2018 (19 gevallen). Ook in 2019 blijft serogroep B het frequentst (N=53 hetzij 49,5 % van de gevallen) en het aantal gevallen lag een beetje lager in vergelijking met de voorgaande jaren. In 2019 zijn er 14 sterfgevallen gemeld door de diensten belast met de meldingsplicht, de meeste bij volwassenen boven de 40 jaar Dit aantal lag hoger dan in 2018 (8 sterfgevallen) en 2017 (9 sterfgevallen). De sterfgevallen zijn vooral in Wallonië opgetreden (8 sterfgevallen).