Epidemiologische surveillance van invasieve infecties met Haemophilus influenzae – 2022 - Stéphanie Jacquinet; Delphine Martiny; Benoit Prevost; Tine Grammens (Sciensano, 2023)
Kernboodschappen Sinds de invoering van de veralgemeende vaccinatie tegen Haemophilus influenzae type b (Hib) in 1993 daalt het aantal invasieve infecties met Hib drastisch. In 2022 zijn er 14 invasieve infecties met Hib vastgesteld en dus een beetje meer dan de voorgaande tien jaar (2 tot 10 gevallen per jaar). In 2022 stelde het Nationaal referentiecentrum (NRC) 146 gevallen van invasieve infecties met H. influenzae vast, wat overeenstemt met 1,3 gevallen/100 000 inwoners. Deze cijfers wijzen op een terugkeer naar de trends waargenomen vóór de COVID-19-pandemie. H. influenzae treft hoofdzakelijk personen jonger dan vijf jaar, in het bijzonder personen jonger dan één jaar, evenals 65-plussers. In 2022 zijn er 20,3 gevallen/100 000 inwoners vastgesteld binnen de leeftijdsgroep jonger dan één jaar; 3,5 gevallen/100 000 inwoners binnen de leeftijdsgroep van 1-4 jaar en 3,0 gevallen/100 000 inwoners binnen de leeftijdsgroep van 65 jaar en ouder. De meeste invasieve stammen van H. influenzae verzameld door het NRC waren niet typeerbaar. In 2022 vertegenwoordigden zij 74,0% van de stammen. Sinds 2018 wordt een toename van het aantal gevallen geassocieerd met serotype a vastgesteld. Er zijn 4 sterfgevallen aan het NRC gemeld (1 geassocieerd met serotype f en 3 geassocieerd met een niet-typeerbare stam).
Keywords: epidemiology; Haemophilus influenzae