%0 Thesis %D 2018 %T De ziektelast van Yersinia enterocolitica in België %A Damien Blondeau %A Kurt Houf %A Brecht Devleesschauwer %K Disease burden %K Yersinia enterocolitica %X

Yersinia enterocolitica is een Gram-negatieve bacterie die wijdverspreid voorkomt in de omgeving en waarvoor voedsel beschouwd wordt als de voornaamste bron van infectie. De stammen die mogelijks pathogeen zijn voor de mens kunnen gevonden worden in vooral de darmen en tonsillen van gezonde varkens.

In navolging van de vele initiatieven op zowel mondiaal, nationaal als regionaal niveau om de ziektelast van voedseloverdraagbare pathogenen in kaart te brengen, werd in deze studie de ziektelast van Y. enterocolitica in België bepaald. Dit gebeurde door een Disability-Adjusted Life Year (DALY)-berekening te maken waarbij de werkelijke ziektelast van yersiniose geschat werd door enerzijds een ziektemodel voor te stellen op basis van een literatuuroverzicht en anderzijds het werkelijk aantal klinische yersiniosegevallen te bepalen door de beschikbare data van Sciensano te corrigeren voor onderschatting.

Bij symptomatische infectie met Y. enterocolitica werd verondersteld dat in 100% van de gevallen sprake zou zijn van een acute gastro-enteritis. Daarnaast kunnen er op termijn ook complicaties optreden. De meest voorkomende zijn reactieve artritis (7%), erythema nodosum (1%) en conjunctivitis (3%). Daarnaast kan af en toe een granulomateuze appendicitis of een pseudoappendicitis ontwikkeld worden, maar in de literatuur werd hier onvoldoende over vermeld waardoor ze in deze studie niet opgenomen werden. Sterfte zou zeer sporadisch voorkomen (0,006%).

Yersinia enterocolitica kan als pathogeen het best vergeleken worden met Campylobacter spp. en niet-typhoidale Salmonella. Echter kan er een verschil in ziektelast opgemerkt worden. Tussen 2012 en 2016 was Y. enterocolitica verantwoordelijk voor 5789 ziektegevallen, die resulteerden in 0,35 sterftegevallen en 127,28 DALY’s oftewel 1,13 DALY’s per 100 000 mensen. Voor Campylobacter ligt deze ziektelast hoger. Dit zou kunnen liggen aan een verschil in werkelijke incidentie en/of klinische impact. De ziektelast van Y. enterocolitica is daarentegen wel vergelijkbaar met die van Salmonella.

Ten slotte is het nodig om een gestandaardiseerde tool beschikbaar te stellen om consistentie in DALY-berekeningen te verzekeren en DALY-gebaseerde ziektelaststudies te promoten. Daarnaast zou het interessant kunnen zijn om voor Y. entercolitica een time series analyse te maken. Dergelijke analyse zou het mogelijk maken om zowel hedendaagse als toekomstige trends te bestuderen en zo nodig hierop te anticiperen.

%I Ghent University %C Merelbeke, Belgium %P 42 %G eng