%0 Government Document %D 0 %T Belgische H3N1 Epizoötie %A Mieke Steensels %A Philippe Lagacé-Wiens %A Thierry van den Berg %A Steven Van Borm %A David Fretin %A Virginie Roupie %A Fabienne Rauw %A Bénédicte Lambrecht %K 2019 %K Avian Influenza %K H3N1 %X

Vanaf begin april (week 14) tot op 24.07.2019 (week 29), werden 82 bedrijven positief H3-AI gedetecteerd. Bij de getroffen bedrijven bevinden zich zowel verschillende types van bedrijven als verschillende species, verspreid in de tijd. De getroffen bedrijven bevinden zich voornamelijk in een beperkte geografische regio in het noordwesten van het land.

De karakterisatie van het virus wijst op een typisch laag pathogeen virus dat niet meldingsplichtig is volgens de EU-richtlijnen. De genetische informatie wijst op een oorsprong vanuit in wilde vogel circulerende AI virussen, met een aanpassing aan pluimvee ten gevolge van circulatie. In vivo experimenten in jonge SPF leggers bevestigden dit laag pathogeen pathotype. Bij leggers in productie zijn de klinische verschijnselen in het veld problematisch. Een infectie van AI-vrije conventionele leggers uit het veld toonden een eerder beperkte sterfte van 2/6 dieren één week na infectie, zonder sterfte bij de 6 contactdieren, en dit tijdens een 21 dagen studieduur.

%G eng