Epidemiologische surveillance van Shiga-toxine producerende Escherichia coli (STEC) in België, 2023-2024 - Valeska Laisnez; Florence Crombé; Bram Vanmechelen; Denis Piérard; Naïma Hammami; Roxane Audistère; Veronica Jaramillo; Wouter Van Dyck; Géraldine de Muylder; Dieter Van Cauteren (2025)
✓ Via de verplichte melding en het Nationaal Referentiecentrum werden in 2023 in totaal 623 gevallen van STEC geregistreerd en in 2024 werden 620 gevallen geregistreerd. ✓ Sedert 2021 is er een duidelijk stijgende trend in het aantal registraties van STEC, terwijl het aantal gevallen van hemolytisch uremisch syndroom (HUS) volgens de gegevens van het National Referentiecentrum stabiel blijft. Dit is vermoedelijk te linken aan het toenemend gebruik van culture-independent diagnostische technieken die de detectie van STEC vergemakkelijken. ✓ Er worden iets meer STEC infecties bij vrouwen dan bij mannen geregistreerd, en de meeste infecties doen zich voor in de leeftijdsgroep jonger dan 5 jaar. ✓ STEC-infecties komen frequenter voor in de zomer, met de hoogste incidenties in de periode juli-oktober.
Keywords: E. coli; epidemiology; STEC; Surveillance