Vaak gestelde vragen

Last updated on 20-4-2022 by Wesley Van Dessel

Ik heb een PCR- of antigeentest laten doen, maar mijn certificaat is niet beschikbaar in Mijngezondheid / de COVIDSafe.be app. Kan ik iets doen?

Ik zoek meer informatie over het COVID Safe Ticket

Het gebruik van het COVID Safe Ticket in België is niet meer van toepassing sinds 7 maart 2022. (U hebt het COVID-certificaat wel nog steeds nodig om naar een ander EU-land te reizen.)

In het onderdeel „Het COVID Safe Ticket” verderop op deze pagina kan u terugvinden wat het COVID Safe Ticket is en hoe u het kan bekomen.

Meer info over het COVID Safe Ticket en het gebruik ervan vindt u op www.covidsafe.be of u kan contact opnemen met het call center van uw regio:

Toegang tot uw certificaat

Waar kan ik mijn certificaat vinden?

U kan alle certificaten die voor uw persoonlijke situatie beschikbaar zijn, raadplegen en downloaden via Mijngezondheid of Mijnburgerprofiel.

U vindt uw certificaat ook via de COVIDSafe.be app.

Ik kan mij niet aanmelden op Mijngezondheid / Mijnburgerprofiel

Meer informatie over de verschillende toegangsmogelijkheden vindt u hier:

Voor verdere hulp kan u de webpagina’s of het call center van uw regio consulteren:

Ik heb geen Rijksregisternummer of Belgische e-ID. Kan ik een test- of herstelcertificaat krijgen?

U heeft een BIS-nummer

U kan in een registratiekantoor uw digitale sleutels activeren. Deze geven u toegang tot uw persoonlijk dossier op Mijngezondheid, waar u uw testcertificaat kan terugvinden.

U heeft geen rijksregisternummer of BIS-nummer

Het is mogelijk om een test- of herstelcertificaat te krijgen via de 16-delige Corona Test Prescription Code (CTPC) die u gekregen heeft op het moment dat uw test voorgeschreven werd. U vindt uw certificaat op Mijngezondheid op basis van deze code. Deze optie is enkel beschikbaar voor wie geen rijksregisternummer of BIS-nummer heeft.

Ik kan me niet aanmelden in de app

Voor verdere hulp kan u de website www.Covidsafe.be of het call center van uw regio consulteren:

  • Vlaanderen — 078/ 78 78 50
  • Wallonië — 071/ 31 34 93
  • Brussel — 02/ 214 19 19
  • Duitstalige gemeenschap — 0800/ 23 0 32

Waar vind ik mijn certificaten in de Coronalert app?

Dat kan niet via de Coronalert app. U dient hiervoor de CovidSafeBe app te gebruiken.

Ik heb een test- of herstelcertificaat voor mijn kinderen nodig

Kinderen >18 jaar

Meerderjarige kinderen kunnen zelf aanmelden op Mijngezondheid of Mijnburgerprofiel om hun certificaten terug te vinden. Ze kunnen ze eveneens vinden via de COVIDSafe.be app.

Kinderen <18 jaar

Ouders kunnen de certificaten voor hun minderjarige kinderen bekomen via Mijngezondheid of Mijnburgerprofiel door na het inloggen de kids-ID van de kinderen in te lezen en deze aan hun eigen profiel te koppelen. Daarna kan u de test- of herstelcertificaten van uw minderjarige kinderen zien. U kan de certificaten ook ophalen via de COVIDSafe.be app.

Kan ik een certificaat opvragen voor een andere volwassene?

U kan alle certificaten die van toepassing zijn op de betrokken persoon terugvinden op Mijngezondheid of Mijnburgerprofiel. U hebt daarvoor de identificatiegegevens van deze persoon nodig, en kan hem of haar dan helpen om digitaal aan te melden.

Meer informatie over het aanmelden:

Kan ik een papieren test- of herstelcertificaat krijgen?

U kan de certificaten die op uw situatie van toepassing zijn terugvinden op Mijngezondheid of Mijnburgerprofiel en ze afdrukken.

Het is niet mogelijk om een test- of herstelcertificaat per post te laten bezorgen.

Ik heb geen internet. Hoe kan ik een test- of herstelcertificaat bekomen?

Kijk of u hulp kan inroepen van iemand die wel over internet beschikt, of bekijk welke mogelijkheden uw gemeente aanbiedt om toegang te krijgen tot het internet (b.v. via de lokale bibliotheek). U kan de certificaten die op uw situatie van toepassing zijn, terugvinden op Mijngezondheid of Mijnburgerprofiel en deze afdrukken.

Het is niet mogelijk om een test- of herstelcertificaat per post te laten bezorgen.

Geldt de QR code op mijn certificaat of in de app automatisch ook voor alle volgende certificaten?

Nee, bij elk nieuw certificaat dat voor u gegenereerd wordt, hoort een afzonderlijke QR-code. U dient dus telkens het nieuwe certificaat met bijhorende QR-code te downloaden via Mijngezondheid, Mijnburgerprofiel of via de COVIDSafe.be app.

Beschikbaarheid van certificaten

Welke certificaten worden door Sciensano uitgereikt?

Sciensano reikt (via Digitaal Vlaanderen) uitsluitend certificaten van een negatieve COVID-19 test en certificaten van herstel van Covid-19 uit.

Dit gebeurt enkel op basis van gevalideerde resultaten van de COVID-19 tests die door de artsen, apothekers en laboratoria worden aangeleverd. Voor resultaten die niet gevalideerd zijn door een arts, apotheker of labo (bijvoorbeeld het resultaat van een zelftest die u zelf uitvoert) of voor resultaten die niet door de arts/labo doorgestuurd worden naar Sciensano (bv. de resultaten van een screening in een bedrijf, vereniging,…) kan bijgevolg geen certificaat afgeleverd worden.

Certificaten voor een negatieve COVID-19 test worden uitgereikt op basis van een negatieve PCR-test of een negatieve antigeentest uitgevoerd door een zorgverstrekker. Deze certificaten zijn beschikbaar tot 72 uur (indien een PCR-test) of 48 uur (indien een antigeentest) na de staalname voor de test. Beschikbaarheid betekent echter niet altijd dat het certificaat ook daadwerkelijk geldig is. De exacte geldigheidsduur wordt bepaald door het land waar u naartoe reist. Het is ook mogelijk dat sommige landen geen certificaat aanvaarden op basis van een negatieve antigeentest. Informeer u grondig voor u op reis vertrekt! (Re-open EU websitewebsite FOD Buitenlandse zaken)

Certificaten van herstel worden uitgereikt op basis van een positief PCR- of antigeentestresultaat. Deze certificaten komen 12 dagen na de staalafname beschikbaar (dag van staalafname = dag 0) en zijn beschikbaar voor een periode van 180 dagen volgend op de staalafname voor de test. Ook hier kunnen andere landen bijkomende beperkingen of voorwaarden opleggen. Informeer u grondig voor u op reis vertrekt! (Re-open EU websitewebsite FOD Buitenlandse zaken)

Certificaten van vaccinatie tegen COVID-19 worden uitsluitend uitgereikt door de VlaamseWaalse, Brusselse, of Duitstalige gezondheidsautoriteiten en niet door Sciensano.

Ik heb een vraag over een vaccincertificaat

Consulteer de webpagina’s of het call center van uw regio:

Voor welke test kan ik een certificaat krijgen?

Certificaten voor een negatieve COVID-19 test worden uitgereikt op basis van een negatieve PCR-test of een negatieve antigeentest uitgevoerd door een zorgverstrekker. Deze certificaten zijn beschikbaar tot 72 uur (indien een PCR-test) of 48 uur (indien een antigeentest) na de staalname voor de test. Beschikbaarheid betekent echter niet altijd dat het certificaat ook daadwerkelijk geldig is. De exacte geldigheidsduur wordt bepaald door het land waar u naartoe reist. Het is ook mogelijk dat sommige landen geen certificaat aanvaarden op basis van een negatieve antigeentest. Informeer u grondig voor u op reis vertrekt! (Re-open EU websitewebsite FOD Buitenlandse zaken)

Certificaten van herstel worden enkel uitgereikt op basis van een positief PCR- of antigeentestresultaat. Deze certificaten komen 12 dagen na de staalafname beschikbaar (dag van staalafname = dag 0) en zijn beschikbaar voor een periode van 180 dagen volgend op de staalafname voor de test. Ook hier kunnen andere landen bijkomende beperkingen of voorwaarden opleggen. Informeer u grondig voor u op reis vertrekt! (Re-open EU websitewebsite FOD Buitenlandse zaken)

Voor resultaten die niet gevalideerd zijn door een arts, apotheker of labo (bijvoorbeeld het resultaat van een zelftest die u zelf uitvoert) of voor resultaten die niet door de arts/labo doorgestuurd worden naar Sciensano (bv. de resultaten van een screening in een bedrijf, vereniging,…) kan geen certificaat afgeleverd worden.

Hoe lang duurt het voordat ik mijn certificaat krijg?

  • Certificaten voor een negatieve PCR- of antigeentest zijn beschikbaar via Mijngezondheid of Mijnburgerprofiel of via de COVIDSafe.be app. Sciensano stuurt om de 30 minuten een update van de ontvangen resultaten door naar Digitaal Vlaanderen voor de aanmaak van de certificaten. Die zijn beschikbaar ongeveer 1,5 uur nadat het labo, de apotheker of de arts het resultaat aan Sciensano heeft doorgegeven.
  • Herstelcertificaten (op basis van een positieve PCR- of antigeentest) zijn beschikbaar via Mijngezondheid of Mijnburgerprofiel of via de COVIDSafe.be app 12 dagen nadat het staal werd afgenomen. (Dag 0 is de dag dat uw staal werd afgenomen.)
  • Informatie over de vaccincertificaten kan u terugvinden op de websites van de VlaamseWaalse, Brusselse, of Duitstalige gezondheidsautoriteiten.

Hoe oud mag mijn test zijn om nog een test- of herstelcertificaat te kunnen krijgen?

  • Een certificaat voor een negatieve COVID-test kan enkel worden afgeleverd voor een negatieve PCR-test of voor een negatieve antigeentest die niet ouder is dan 72 uur of voor een negatieve antigeentest die niet ouder is dan 48 uur. Deze certificaten zijn beschikbaar tot 72 uur (indien een PCR-test) of 48 uur (indien een antigeentest) na de staalname voor de test. Beschikbaarheid betekent echter niet altijd dat het certificaat ook daadwerkelijk geldig is. De exacte geldigheidsduur wordt bepaald door het land waar u naartoe reist. Informeer u grondig voor u op reis vertrekt! (Re-open EU websitewebsite FOD Buitenlandse zaken)
  • Een herstelcertificaat kan enkel worden afgeleverd voor een positieve PCR- of antigeentest die ouder is dan 12 dagen (=de periode dat u in isolatie zit na een infectie), maar niet ouder dan 180 dagen. Het certificaat is 180 dagen beschikbaar en de geldigheidsduur begint te lopen vanaf het moment van de staalname voor de test. Ook hier kunnen andere landen bijkomende beperkingen of voorwaarden opleggen. Informeer u grondig voor u op reis vertrekt! (Re-open EU websitewebsite FOD Buitenlandse zaken)

Ik heb het (labo)verslag van mijn test. Kan Sciensano op basis daarvan een test- of herstelcertificaat aanmaken?

Nee. Sciensano kan en mag zelf geen informatie over testresultaten toevoegen aan de database om zo een certificaat aan te maken. Dat kan enkel via de laboratoria en artsen. Het heeft dus geen zin om uw testresultaten zelf naar Sciensano door te sturen. Vraag het laboratorium of uw arts om dat te doen volgens de procedures die daarvoor van toepassing zijn.

Zie ook “Ik heb een PCR- of antigeentest laten doen, maar mijn certificaat is niet beschikbaar in Mijngezondheid / de COVIDSafe.be app. Kan ik iets doen?”

Ik heb een test laten doen, maar mijn negatief testcertificaat is niet beschikbaar in Mijngezondheid / Mijnburgerprofiel / de COVIDSafe.be app

Hiervoor zijn er een aantal mogelijke redenen:

  • Uw testresultaat is nog niet beschikbaar en/of nog niet naar Sciensano doorgestuurd door het laboratorium of de arts.
  • Het testresultaat werd doorgestuurd, maar het certificaat is niet gegenereerd. Volg deze verificatiestappen.
  • De test die u heeft gedaan om een certificaat voor een negatieve COVID-19 test te bekomen, was geen PCR-test of geen antigeentest.
    Dit type certificaat wordt uitsluitend uitgereikt op basis van een negatieve PCR- of antigeentest uitgevoerd door een zorgverstrekker die het resultaat aan Sciensano doorgeeft. Het is niet mogelijk om een certificaat te bekomen op basis van een zelftest (die u bij zichzelf afneemt) of van een antistoffen-sneltest (serologische test).
  • Uw test werd afgenomen in het kader van een screening (b.v. in een bedrijf, vereniging) of andere specifieke situatie waarbij de arts of het laboratorium de resultaten niet heeft doorgestuurd naar Sciensano.

Contacteer de voorschrijvende arts, apotheker of het testcentrum voor vragen over uw specifieke test.

Ik heb een test laten doen, maar mijn herstelcertificaat is niet beschikbaar in Mijngezondheid / Mijnburgerprofiel / de COVIDSafe.be app

Hiervoor zijn er een aantal mogelijke redenen:

  • Uw testresultaat is nog niet beschikbaar en/of nog niet naar Sciensano doorgestuurd door het laboratorium of de arts.
  • Het testresultaat werd doorgestuurd, maar het certificaat is niet gegenereerd. Volg deze verificatiestappen.
  • Uw test is minder dan 12 dagen geleden uitgevoerd. Een herstelcertificaat wordt pas 12 dagen na een positieve PCR- of antigeentest aangemaakt.
  • Uw testresultaat is ouder dan 180 dagen. In dat geval is het niet mogelijk om nog een herstelcertificaat te krijgen op basis van deze test.
  • Dit type certificaat wordt uitsluitend uitgereikt op basis van een positieve PCR-of antigeentest afgenomen door een medische zorgverlener. Het is niet mogelijk om een certificaat te bekomen op basis van een zelftest (die u bij zichzelf afneemt) of op basis van een antistoffentest.
  • Uw test werd afgenomen in het kader van een screening of andere specifieke situatie waarbij de arts of het laboratorium de resultaten niet heeft doorgestuurd naar Sciensano.
  • Uw positieve test volgt op een eerdere test die minder dan 60 dagen geleden werd afgenomen. In dit geval krijgt u enkel een certificaat voor de eerste test.

Contacteer de voorschrijvende arts, apotheker of het testcentrum voor vragen over uw specifieke test.

Ik heb een sneltest laten doen, maar ik krijg geen certificaat

  • Certificaten van een negatieve COVID-19 test worden uitsluitend uitgereikt op basis van een negatief PCR-testresultaat of van een negatieve antigeentest uitgevoerd door een zorgverstrekker.
  • Certificaten van herstel van Covid-19 worden uitsluitend uitgereikt op basis van een positieve PCR- of antigeentest uitgevoerd door een zorgverstrekker

Ook voor resultaten die niet gevalideerd zijn door een arts of labo (bijvoorbeeld het resultaat van een zelftest die u zelf uitvoert) of voor resultaten die niet door de arts/labo/apotheker doorgestuurd worden naar Sciensano (bv. de resultaten van een screening in een bedrijf, vereniging,…) kan geen certificaat afgeleverd worden.

Contacteer de voorschrijvende arts, apotheker of het testcentrum voor vragen over uw specifieke test.

Ik heb antistoffen tegen het coronavirus. Kan ik een herstelcertificaat krijgen?

Nee. Het Europese reglement stelt dat een herstelcertificaat (beschikbaar tot 180 dagen na staalname voor de test) enkel kan uitgereikt worden op basis van een positieve PCR- of antigeentest.

Een positieve PCR- of antigeentest toont de aanwezigheid van het virus aan in het lichaam en geeft dus aan wanneer iemand een acute infectie doormaakt. Wetenschappers zijn het erover eens dat die persoon vanaf dan gedurende 180 dagen minder vatbaar is voor een nieuwe COVID-infectie.

Een positieve antistoffentest toont daarentegen enkel aan dat iemand in het verleden ooit blootgesteld geweest is aan het virus, maar niet wanneer de infectie juist heeft plaatsgevonden. Het is dus onmogelijk om te bepalen tot wanneer die persoon minder vatbaar is voor een herinfectie. Daarom worden er geen certificaten uitgereikt op basis van een positieve antistoffentest.

Waarom worden herstelcertificaten enkel uitgereikt op basis van een positieve PCR- of antigeentest en niet op basis van een positieve antistoffentest (serologische test)?

Een positieve PCR- of antigeentest toont de aanwezigheid van het virus aan in het lichaam en geeft dus aan wanneer iemand een acute infectie doormaakt. Wetenschappers zijn het erover eens dat die persoon vanaf dan gedurende 180 dagen minder vatbaar is voor een nieuwe COVID-infectie.

Een positieve antistoffentest toont daarentegen enkel aan dat iemand in het verleden ooit blootgesteld geweest is aan het virus, maar niet wanneer de infectie juist heeft plaatsgevonden. Het is dus onmogelijk om te bepalen tot wanneer die persoon juist minder vatbaar is voor een herinfectie.

Daarom worden herstelcertificaten (die 180 dagen beschikbaar zijn na staalname voor de test) enkel uitgereikt op basis van een positieve PCR- of antigeentest en niet op basis van een positieve antistoffentest.

Ik heb meerdere positieve PCR- of antigeentesten. Krijg ik voor elke test een herstelcertificaat?

Als uw positieve PCR- of antigeentest volgt op een eerdere test die minder dan 60 dagen geleden werd afgenomen, krijgt u enkel een certificaat voor de eerste test. Test u meer dan 60 dagen na de eerste test opnieuw positief, dan krijgt u daarvoor een nieuw herstelcertificaat.

Ik heb COVID gehad en dat is bevestigd door een test, maar ik krijg geen certificaat

Hiervoor zijn er een aantal mogelijke redenen:

  • Uw testresultaat is nog niet beschikbaar en/of nog niet naar Sciensano doorgestuurd door het laboratorium of de arts.
  • Het testresultaat werd doorgestuurd, maar het certificaat is niet gegenereerd. Volg deze verificatiestappen.
  • Uw test is minder dan 12 dagen geleden uitgevoerd. Een herstelcertificaat wordt pas 12 dagen na een positieve PCR- of antigeentest aangemaakt.
  • Uw testresultaat is ouder dan 180 dagen. In dat geval is het niet mogelijk om nog een herstelcertificaat te krijgen op basis van deze test. 
  • Dit type certificaat wordt uitsluitend uitgereikt op basis van een positieve PCR-of antigeentest afgenomen door een medische zorgverlener. Het is niet mogelijk om een certificaat te bekomen op basis van een zelftest (die u bij zichzelf afneemt).
  • Uw test werd afgenomen in het kader van een screening of andere specifieke situatie waarbij de arts of het laboratorium de resultaten niet heeft doorgestuurd naar Sciensano.
  • Uw positieve test volgt op een eerdere test die minder dan 60 dagen geleden werd afgenomen. In dit geval krijgt u enkel een certificaat voor de eerste test.

Contacteer de voorschrijvende arts, apotheker of het testcentrum voor vragen over uw specifieke test.

Ik heb een positieve antigeentest. Kan ik een herstelcertificaat krijgen?

De EU heeft op 22 maart 2022 een nieuwe wettekst aangenomen die het voor lidstaten mogelijk maakt om herstelcertificaten af te leveren op basis van een positieve antigeentest van zodra de lidstaten daar klaar voor zijn. In België wordt sinds 8 maart 2022 voor alle positieve antigeentesten afgenomen door een zorgverstrekker een herstelcertificaat aangemaakt. Daarnaast werden met terugwerkende kracht herstelcertificaten aangemaakt worden voor positieve antigeentesten afgenomen sinds 1 oktober 2021. 

Is een certificaat van een negatieve antigeentest even lang geldig als een certificaat voor een negatieve PCR-test?

In verschillende landen (waaronder België) is een certificaat voor een negatieve antigeentest minder lang geldig dan een certificaat voor een negatieve PCR-test. De exacte geldigheidsduur wordt bepaald door het land waar u naartoe reist. Het is ook mogelijk dat sommige landen geen certificaat aanvaarden op basis van een negatieve antigeentest. Informeer u grondig voor u op reis vertrekt! (Re-open EU websitewebsite FOD Buitenlandse zaken)

Mijn test- of herstelcertificaat is niet meer geldig. Kan het verlengd worden?

Elk type certificaat heeft een geldigheidstermijn die niet verlengd kan worden:

  • Certificaat van een negatieve COVID-19 test: beschikbaar tot 72 uur na de staalname voor een PCR-test of tot 48 uur na de staalname voor een antigeentest. Beschikbaarheid betekent echter niet altijd dat het certificaat ook daadwerkelijk geldig is. De exacte geldigheidsduur wordt bepaald door het land waar u naartoe reist. Het is ook mogelijk dat sommige landen geen certificaat aanvaarden op basis van een negatieve antigeentest. Informeer u grondig voor u op reis vertrekt! (Re-open EU websitewebsite FOD Buitenlandse zaken)
  • Certificaat van een herstel van COVID: 180 dagen na het afnemen van het staal. Ook hier kunnen andere landen bijkomende beperkingen of voorwaarden opleggen. Informeer u grondig voor u op reis vertrekt! (Re-open EU websitewebsite FOD Buitenlandse zaken)
  • Certificaat van vaccinatie tegen COVID: zie de websites van de VlaamseWaalse, Brusselse, of Duitstalige gezondheidsautoriteiten. Ook hier kunnen andere landen bijkomende beperkingen of voorwaarden opleggen. Informeer u grondig voor u op reis vertrekt! (Re-open EU websitewebsite FOD Buitenlandse zaken)

Als de geldigheidstermijn is verlopen, dient een nieuwe test of vaccinatie te gebeuren, waarna vervolgens een nieuw certificaat kan gegenereerd worden.

Mogelijk is er intussen iets veranderd in uw situatie, waardoor er reeds een ander type certificaat beschikbaar is. Bijvoorbeeld:

  • U heeft na een eerdere negatieve test toch COVID opgelopen. 12 dagen na de staalname van de test waarmee uw besmetting bevestigd werd, is er een herstelcertificaat beschikbaar.
  • U had een test- of herstelcertificaat, maar bent intussen gevaccineerd. Daardoor zal er een vaccinatiecertificaat gegenereerd worden.

Waarom is mijn herstelcertificaat 180 dagen geldig?

Wetenschappers zijn het er op dit moment over eens dat iemand die een COVID-infectie doormaakt gedurende 180 dagen minder vatbaar is voor een nieuwe COVID-infectie. De geldigheidsduur van het certificaat wordt geteld vanaf het moment van de staalname voor de test, en niet vanaf het moment dat u het certificaat opvraagt. 

Het resultaat van mijn PCR-test was onduidelijk. Kan ik een certificaat krijgen?

Nee, om een certificaat te krijgen moet het resultaat van uw test duidelijk positief (voor een herstelcertificaat) of duidelijk negatief (voor een negatief testcertificaat) zijn.

Ik ben getest in het buitenland. Kan ik een test- of herstelcertificaat aanvragen in België?

Test- en herstelcertificaten kunnen enkel worden afgeleverd voor analyses die door in België erkende laboratoria zijn uitgevoerd en waarvan het labo de resultaten aan Sciensano heeft doorgegeven.

Voor een certificaat op basis van een test die in een ander EU-land werd uitgevoerd, dient u de plaatselijke voorschriften te volgen.

De inhoud van het certificaat aanpassen

Het resultaat op mijn certificaat klopt niet. Wat moet ik doen?

Mijn testresultaat klopt niet

Sciensano kan en mag zelf geen aanpassingen doorvoeren aan uw testresultaten. Enkel het laboratorium of de arts/apotheker die de test voorschreef of uitvoerde kan indien nodig aanpassingen doen. U kan daarvoor contact opnemen met de betrokken arts/apotheker of het testcentrum waar uw staal is afgenomen, of rechtstreeks met het labo dat de analyse heeft uitgevoerd.

Mijn vaccinatiegegevens kloppen niet

Consulteer de webpagina’s of het call center van uw regio consulteren:

Hoe kan ik de gegevens op mijn certificaat laten aanpassen?

De gegevens op mijn test- of herstelcertificaat kloppen niet

Sciensano kan en mag zelf geen aanpassingen doorvoeren aan uw testresultaten. Enkel het laboratorium of de arts/apotheker die de test voorschreef of uitvoerde kan indien nodig aanpassingen doen. U kan daarvoor contact opnemen met de betrokken arts/apotheker of het testcentrum waar uw staal is afgenomen, of rechtstreeks met het labo dat de analyse heeft uitgevoerd.

De gegevens op mijn vaccinatiecertificaat kloppen niet

Consulteer de webpagina’s of het call center van uw regio consulteren:

Ik heb het labo of de afnemer van mijn test gecontacteerd om de gegevens van mijn certificaat te laten corrigeren/doorsturen naar Sciensano, maar men zegt mij dat alles correct geregistreerd is. Wat moet ik doen?

Klik hier om na te gaan of uw resultaat correct werd geregistreerd bij Sciensano en volg de aangegeven instructies.

Sciensano kan en mag zelf geen informatie over testresultaten toevoegen. Dat kan enkel door de laboratoria (PCR-test) en artsen/apothekers (snelle antigeentest) gebeuren. Het heeft dus geen zin om uw testresultaten zelf naar Sciensano door te sturen.

Het tijdstip van mijn test klopt niet op het certificaat.

Het tijdstip waarop de test werd uitgevoerd moet volgens de Europese richtlijnen op de certificaten uitgedrukt worden volgens de “gecoördineerde wereldtijd” (UTC). De normale “Belgische tijd” is echter de Centraal Europese zomertijd of CEST. Die loopt momenteel 2 uur voor op de UTC. Dit verandert niets aan de geldigheidsduur van uw certificaat.

Ik heb een test- of herstelcertificaat, maar mijn naam of sociale zekerheidsnummer wijzigt. Blijft mijn certificaat geldig?

U dient (al dan niet via uw huisarts of het testcentrum) de nodige aanpassing te vragen aan het laboratorium dat uw test uitvoerde. Zodra de gegevens aan de bron gecorrigeerd zijn, wordt een nieuw certificaat gegenereerd. Dat is beschikbaar op uw (nieuwe) profiel in Mijngezondheid. Mogelijk moet u daarvoor wel eerst uw digitale sleutels (opnieuw) activeren.

Indien nodig kan u ook een nieuwe test laten uitvoeren die recht geeft op een certificaat.

Ik verhuis naar een andere regio (Vlaanderen, Wallonië, Brussels gewest of Duitstalige Gemeenschap). Blijft mijn certificaat geldig?

Ja, uw certificaat blijft geldig en beschikbaar via MijngezondheidMijnburgerprofiel of via de COVIDSafe.be app.

Mijn testresultaat via de Coronalert app en de via de CoronaSafeBe app komen niet overeen. Hoe komt dat?

Beide apps werken met verschillende algoritmes waardoor het soms kan gebeuren dat ze een verschillend testresultaat weergeven.

Het is ook belangrijk om het verschil te maken tussen testresultaten en certificaten:

Reizen met het test- of herstelcertificaat

Welke EU-landen aanvaarden een test- of herstelcertificaat?

Elk EU-land beslist zelf onder welke voorwaarden het reizigers uit andere lidstaten toelaat. U kan op de Re-open EU website uw land van afkomst en land van bestemming ingeven en ziet dan de regels die op dit ogenblik moeten gevolgd worden, zowel wat betreft toegang tot het grondgebied als de algemene coronamaatregelen die ter plaatse gelden. Deze website houdt geen rekening met regionale verschillen. Het blijft dus belangrijk om navraag te doen over specifieke lokale regels, bijvoorbeeld bij de overnachtingsplek die u in het vakantieland geregeld heeft.

Reisadviezen per land zijn eveneens beschikbaar op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken of via uw reisorganisatie.

Informeer u grondig voor uw vertrek!

Is mijn certificaat ook buiten de EU geldig?

Consulteer de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken voor een overzicht van de (door Buitenlandse Zaken gekende) toegangsvoorwaarden per land.

Informeer u grondig voor uw vertrek!

Aanvaarden alle EU-landen een negatief testcertificaat op basis van een snelle antigeentest?

Nee. Elk land bepaalt dat zelf. Informeer u grondig voor u op reis vertrekt! (Re-open EU websitewebsite FOD Buitenlandse zaken)

Is mijn negatief testcertificaat in elk EU-land 72 uur geldig?

Nee, de exacte geldigheidsduur wordt bepaald door het land waar u naartoe reist. Het is ook mogelijk dat sommige landen geen certificaat aanvaarden op basis van een negatieve antigeentest. Informeer u grondig voor u op reis vertrekt! (Re-open EU websitewebsite FOD Buitenlandse zaken)

Ik heb een certificaat afgeleverd door België maar dat wordt in het land waar ik naar toe wil niet aanvaard

Elk EU-land beslist zelf onder welke voorwaarden het reizigers uit andere lidstaten toelaat. U kan op de Re-open EU website uw land van afkomst en land van bestemming ingeven en ziet dan de regels die op dit ogenblik moeten gevolgd worden, zowel wat betreft toegang tot het grondgebied als de algemene coronamaatregelen die ter plaatse gelden. Deze website houdt geen rekening met regionale verschillen. Het blijft dus belangrijk om navraag te doen over specifieke lokale regels, bijvoorbeeld bij de overnachtingsplek die u in het vakantieland geregeld heeft.

Reisadviezen per land zijn eveneens beschikbaar op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken of via uw reisorganisatie.

Informeer u grondig voor uw vertrek!

Staat u al aan de grens en kan u toegang tot internet krijgen? Dan kan u alsnog proberen om op Mijngezondheid of Mijnburgerprofiel, of via de COVIDSafe.be app aan te melden om een (nieuw) digitaal certificaat terug te vinden. Lukt dit niet? Volg dan de instructies van het land waar u zich bevindt.

Ik sta met een ongeldig papieren certificaat aan de grens. Wat nu?

Kan u toegang tot internet krijgen? Dan kan u alsnog proberen om op Mijngezondheid of Mijnburgerprofiel, of via de COVIDSafe.be app aan te melden om een (nieuw) digitaal certificaat terug te vinden.

Lukt dit niet? Volg dan de instructies van het land waar u zich bevindt.

Ik heb een geldig certificaat, maar mijn quarantaine of isolatieperiode loopt nog. Mag ik die stopzetten en reizen?

U mag de periode van uw isolatie (na besmetting) of quarantaine (na een hoogrisicocontact met een besmette persoon) NOOIT voortijdig stopzetten, zelfs al beschikt u over een geldig certificaat. Volg steeds de instructies van uw arts.

De geldigheidsduur van mijn certificaat verloopt tijdens mijn reis. Wat moet ik doen?

Als de geldigheidsduur van uw certificaat verloopt terwijl u in het buitenland op vakantie bent, is dat in principe geen probleem tijdens uw verblijf. Ga echter altijd na of er lokaal bijkomende regels gelden, vooraleer u vertrekt!

Voor de terugreis naar België (of wanneer u doorreist naar een ander land) moet u mogelijk wel een nieuw geldig certificaat hebben, en zal u in het buitenland een test moeten laten doen. Meer informatie:

Waar kan ik een test aanvragen om op reis te kunnen gaan?

Alle informatie daarover vindt u op https://www.info-coronavirus.be/nl/veilig-reizen/

Er is een probleem met de code voor mijn gratis PCR-test

Sciensano is niet betrokken bij het aanmaken van de testcodes. Bekijk de informatie in de vaak gestelde vragen over reistesten op www.info-coronavirus.be.

Vindt u daar het antwoord niet, contacteer dan het contact center op 0800 14 689.

Het COVID Safe Ticket

Het gebruik van het COVID Safe Ticket in België is niet meer van toepassing sinds 7 maart 2022. (U hebt het COVID-certificaat wel nog steeds nodig om naar een ander EU-land te reizen.)

Wat is het COVID Safe Ticket en waar kan ik het krijgen?

Het gebruik van het COVID Safe Ticket in België is niet meer van toepassing sinds 7 maart 2022. (U hebt het COVID-certificaat wel nog steeds nodig om naar een ander EU-land te reizen.)

Met een COVID-certificaat kan u naar een Covid Safe event in België. Er wordt dan de naam ‘COVID Safe Ticket’ gebruikt. Het Covid Safe Ticket is dus geen apart document, maar hetzelfde als uw COVID-certificaat en het wordt op basis van dezelfde voorwaarden afgeleverd. Meer info over het verkrijgen van uw certificaat vindt u bij „Waar kan ik mijn certificaten vinden?

Meer info over het COVID Safe Ticket vindt u op www.covidsafe.be.

Wat is het verschil tussen het COVID Safe Ticket en het Europees digitaal coronacertificaat (COVID-certificaat)?

Het gebruik van het COVID Safe Ticket in België is niet meer van toepassing sinds 7 maart 2022. (U hebt het COVID-certificaat wel nog steeds nodig om naar een ander EU-land te reizen.)

In de praktijk gaat het om een en hetzelfde document, maar wordt het anders genoemd naargelang het doel waarvoor je het gebruikt:

  • Gebruikt u het om op reis te gaan naar een ander EU-land, dan spreken we van een Europees digitaal coronacertificaat (COVID-certificaat).
  • Gebruikt u het om naar een Covid Safe evenement in België te gaan, dan wordt de naam ‘COVID Safe Ticket’ gebruikt. 

Belangrijk: voor COVID-certificaten/COVID Safe Tickets afgeleverd op basis van een negatieve test geldt een verschillende geldigheidsduur naargelang de toepassing:

  • COVID-certificaat (reizen): geldig tot max 72 uur na de staalname voor een PCR-test of tot 48 uur na de staalname voor een antigeentest (en de exacte voorwaarden en geldigheidsduur worden bovendien bepaald door het land waar u naartoe reist. Informeer u grondig voor u op reis vertrekt! (Re-open EU websitewebsite FOD Buitenlandse zaken)
  • COVID Safe Ticket (evenement): geldig tot het einde van de kalenderdag waarop het vervalt (24 uur na staalname voor een antigeentest of 48 uur na staalname voor een PCR-test).

Vanaf 1 maart 2022 zal ook voor COVID-19-herstelcertificaten/Covid Safe Tickets afgeleverd op basis van een positieve test een verschillende geldigheidsduur gelden naargelang de toepassing:

  • COVID-certificaat (reizen): geldig vanaf dag 12 (dag van staalafname = dag 0) tot max 180 dagen na de staalname voor een positieve PCR- of antigeentest (en de exacte voorwaarden en geldigheidsduur worden bovendien bepaald door het land waar u naartoe reist. Informeer u grondig voor u op reis vertrekt! (Re-open EU websitewebsite FOD Buitenlandse zaken)
  • COVID Safe Ticket (evenement): geldig vanaf dag 12 (dag van staalafname = dag 0) tot maximum 150 dagen na de staalname voor een positieve PCR- of antigeentest. Meer info op de VlaamseWaalse en Brusselse websites over het CST.

Meer info over het COVID Safe Ticket vindt u ook op www.covidsafe.be.

Hoe lang is mijn COVID Safe Ticket geldig?

Het gebruik van het COVID Safe Ticket in België is niet meer van toepassing sinds 7 maart 2022. (U hebt het COVID-certificaat wel nog steeds nodig om naar een ander EU-land te reizen.)

In de praktijk is het COVID Safe Ticket een en hetzelfde document als uw COVID-certificaat. Het COVID Safe Ticket is in de meeste gevallen ook even lang geldig als uw COVID-certificaat:

  • Certificaat op basis van vaccinatie tegen COVID: zie de details op de VlaamseWaalse en Brusselse websites over het CST.
  • Voor COVID-certificaten/COVID Safe Tickets afgeleverd op basis van een negatieve test geldt een verschillende geldigheidsduur naargelang de toepassing:
    • COVID Safe Ticket (evenement): geldig tot het einde van de kalenderdag waarop het vervalt (24 uur na staalname voor een antigeentest of 48 uur na staalname voor een PCR-test).
    • COVID-certificaat (reizen): geldig tot max 72 uur na de staalname voor een PCR-test of tot 48 uur na de staalname voor een antigeentest (en de exacte voorwaarden en geldigheidsduur worden bovendien bepaald door het land waar u naartoe reist. Informeer u grondig voor u op reis vertrekt! (Re-open EU websitewebsite FOD Buitenlandse zaken)
  • Vanaf 1 maart 2022 zal ook voor COVID-19-herstelcertificaten/Covid Safe Tickets afgeleverd op basis van een positieve test een verschillende geldigheidsduur gelden naargelang de toepassing:
    • COVID-certificaat (reizen): geldig vanaf dag 12 (dag van staalafname = dag 0) tot max 180 dagen na de staalname voor een positieve PCR- of antigeentest (en de exacte voorwaarden en geldigheidsduur worden bovendien bepaald door het land waar u naartoe reist. Informeer u grondig voor u op reis vertrekt! (Re-open EU websitewebsite FOD Buitenlandse zaken)
    • COVID Safe Ticket (evenement): geldig vanaf dag 12 (dag van staalafname = dag 0) tot maximum 150 dagen na de staalname voor een positieve PCR- of antigeentest. Meer info op de VlaamseWaalse en Brusselse websites over het CST.

Meer info over het COVID Safe Ticket vindt u op www.covidsafe.be.

Waar vind ik meer info over het Covid Safe Ticket?

Het gebruik van het COVID Safe Ticket in België is niet meer van toepassing sinds 7 maart 2022. (U hebt het COVID-certificaat wel nog steeds nodig om naar een ander EU-land te reizen.)

Meer info over het COVID Safe Ticket en het gebruik ervan vindt u op www.covidsafe.be of u kan contact opnemen met het call center van uw regio:

QR code

QR code for this page URL