Risico's en gevaren

Om jezelf en je partners te beschermen tegen SOA's is het gebruik van een condoom cruciaal. Voer bij twijfel een opsporingstest uit voor SOA's. Volg de behandeling nauwgezet als je geïnfecteerd bent en praat erover met je partners.

Wat zijn de complicaties van Chlamydia?

Chlamydia is zeer vaak asymptomatisch en een niet behandelde infectie kan zich verspreiden naar de hogere geslachtsorganen en complicaties veroorzaken:

  • inflammatoir bekkensyndroom (infectie van de baarmoeder, de eileiders of de eierstokken)
  • buitenbaarmoederlijke zwangerschap
  • steriliteit bij vrouwen
  • artritis.

De infectie kan zich vervolgens verspreiden in de buikholte en de lever.

Zwangerschap

Een niet-behandelde Chlamydia-infectie tijdens de zwangerschap is geassocieerd met risico's op vroeggeboorte, voortijdig gebroken vliezen en een laag geboortegewicht.

De infectie kan ook van moeder op kind worden overgedragen tijdens de bevalling. Een perinatale infectie met Chlamydia kan conjunctivitis, faryngitis of longontsteking veroorzaken.

Ouders en verzorgenden die geïnfecteerd zijn met Chlamydia kunnen deze infectie doorgeven aan het kind als ze hun handhygiëne niet in acht nemen. We spreken dan van een pediatrische Chlamydia-infectie.

In geval van een SOA kunnen zwangere vrouwen een behandeling met antibiotica volgen.

 

Sciensano stelt elk jaar twee gedocumenteerde rapporten op over de evolutie van SOA's in België. Deze rapporten zijn gebaseerd op netwerken die gegevens verzamelen.

QR code

QR code for this page URL