Clostridia

Clostridia zijn bacteriën die overal in onze omgeving voorkomen en waarvan sommige soorten mens en dier kunnen treffen via de productie van sterke toxines. Sommige van hen zijn verantwoordelijk voor botulisme en tetanus. Deze laatste worden veroorzaakt door neurotoxines, wat wil zeggen dat ze inwerken op het zenuwstelsel. Naast hun toxiciteit kunnen ze ook worden gebruikt als therapeutische agentia.

Welke ziekten zijn geassocieerd met de Clostridium neurotoxines?

Botulisme en tetanus zijn zenuwaandoeningen, die dodelijk kunnen zijn en die respectievelijk te wijten zijn aan de botuline-neurotoxines (BoNTs), geproduceerd door de bacterie Clostridium botulinum, C. baratii en C. butyricum, en aan het tetanus-neurotoxine (TeNT), geproduceerd door C. tetani

Zie ook de specifieke fiches over botulisme en tetanus.

C. perfringens produceert tal van toxines, waaronder het enterotoxine. Deze kiem is verantwoordelijk voor onder meer gevallen van voedselvergiftigingen bij de mens en enteritis bij bepaalde diersoorten.

Sciensano is het Nationaal Referentiecentrum (NRC) voor C. botulinum en C. perfringens. Wij zijn ook erkend als het Nationaal Referentielaboratorium (NRL) voor tetanus.

QR code

QR code for this page URL

Contacten

Peergereviewde publicaties

There are currently no scientific publication associated to this health topic

Andere publicaties

There are currently no publications associated to this health topic

Projects

There are currently no projects associated to this health topic

Evenementen

There are currently no events associated to this health topic

Andere informatiebronnen

There are currently no external links associated to this health topic

In de media

There are currently no media associated to this health topic