Risico's en gevaren

Er bestaat een vaccin tegen hepatitis A en hepatitis B maar niet tegen hepatitis C. Bij sommige risicopersonen wordt de screening van HBV en HCV aanbevolen.

Chronische hepatitis 

Hepatitis wordt chronisch genoemd als het na 6 maanden niet genezen is. 70 tot 80 % van de gevallen van hepatitis C worden chronisch en lopen een verhoogd risico op cirrose of leverkanker (KCE).

Er bestaat ook een risico op herinfectie na een eerdere infectie bij gebruikers van intraveneuze drugs en mannen die seksuele betrekkingen hebben met mannen (MSM) die HIV hebben.

De evolutie van hepatitis B hangt af van de leeftijd op het moment van de infectie. Als de infectie op volwassen leeftijd voorkomt, wordt ze in 5 % tot 10 % van de gevallen chronisch.  Als ze niet worden behandeld, kunnen chronische infecties met HBV tot ernstige leverproblemen leiden.

Co-infectie met HBV en HIV komt vaak voor en verhoogt het risico op complicaties (levercirrose of leverziekte) (MSMGF, enkel in het Frans en Engels).

Levercirrose

Levercirrose is een degeneratie van leverweefsel na herhaalde aanvallen van alcohol, toxines, virussen, enz.

Het gaat vaak om een stille ziekte die laattijdig wordt ontdekt bij een bloedonderzoek.

Cirrose veroorzaakt waterretentie en kan zich manifesteren in een opgezette buik en gezwollen benen.

20 % tot 25 % van de chronische vormen van hepatitis evolueert naar cirrose als de behandeling niet goed werkt of niet correct wordt nageleefd.

Leverkanker

Leverkanker is de allerlaatste complicatie van cirrose. Leverkanker kan ook resulteren uit een gelokaliseerde kanker in een ander orgaan, die zich heeft uitgezaaid met metastasen in de lever.

Hepatitis B en C evolueren het vaakst naar kanker.

Fulminante hepatitis

In zeldzame gevallen is fulminante hepatitis gekenmerkt door een aanzienlijk functieverlies van de lever, die zijn taken niet meer kan vervullen.

Dit resulteert in een massale vernietiging van leverweefsel, wat een orgaantransplantatie noodzakelijk maakt.

Het komt vooral voor bij personen met hepatitis B of toxische hepatitis.

Voor ongeveer 1 op de 4 personen is dit op korte termijn fataal.

Het veroorzaakt rode vlekken op de huid en neusbloedingen, maar ook verwardheid en soms coma.

In samenwerking met het Laboratoire Clinique de Saint-Luc - UCL Brussel huisvest Sciensano het Nationaal referentiecentrum voor hepatitis B, C, D en E, dat de virusstammen van hepatitis analyseert. Sciensano verzekert ook de epidemiologische surveillance van virale vormen van hepatitis in België en controleert de kwaliteit van de vaccins.

QR code

QR code for this page URL