Evolutie en complicaties

Evolutie

Ongeveer 70-80% van de hepatitis C infecties wordt chronisch (geen genezing na 6 maanden). Voor hepatitis B hangt het verloop af van de leeftijd. Als de infectie op volwassen leeftijd optreedt, wordt zij in 5% tot 10% van de gevallen chronisch. Dit percentage is veel hoger bij kinderen jonger dan 5 jaar (tot 90% bij zuigelingen).

Als hepatitis C is genezen (op natuurlijke wijze of na behandeling met medicatie), blijft er een risico op herinfectie, vooral als risicogedrag blijft bestaan. Voor hepatitis B bestaat het risico van reactivering, bijvoorbeeld als het immuunsysteem verzwakt is.

Complicaties

De ernstigste vorm van acute hepatitis is fulminante hepatitis, die tot de dood kan leiden. De complicaties van chronische hepatitis zijn voornamelijk cirrose en leverkanker. Co-infecties met bijvoorbeeld HIV of HDV verhogen het risico op het ontwikkelen van een complicatie.

Levercirrose

  • Levercirrose is een onomkeerbare degeneratie van leverweefsel na herhaalde schade door alcohol, toxines, virussen, enz.
  • Het gaat vaak om een stille ziekte die laattijdig wordt ontdekt.
  • Als er symptomen zijn, kunnen deze bestaan uit geelzucht, vermoeidheid, huidlaesies, verlies van eetlust en gewicht; en later vochtophoping in de buik en hart-, nier- en hersenbeschadiging.
  • 10% tot 30% van de chronische vormen van hepatitis evolueert naar cirrose als de behandeling niet goed werkt of niet correct wordt nageleefd.

Leverkanker

Leverkanker (=hepatocellulair carcinoom) is gewoonlijk een complicatie van cirrose. Hepatitis B en C kunnen evolueren naar kanker.

Leverkanker kan ook resulteren uit een gelokaliseerde kanker in een ander orgaan, die zich heeft uitgezaaid met metastasen in de lever (secundaire kanker).

Fulminante hepatitis

  • In zeldzame gevallen kan leverontsteking fulminante hepatitis geven, gekenmerkt door een aanzienlijk functieverlies van de lever.
  • Bij fulminante hepatitis is er een massale vernietiging van leverweefsel, wat een orgaantransplantatie noodzakelijk maakt.
  • Het komt vooral voor bij personen met hepatitis B (en hepatitis D) of toxische hepatitis (door medicatie of op andere wijze).
  • Voor ongeveer 1 op de 4 personen met fulminante hepatitis is dit op korte termijn fataal.
  • Het kan onverklaarde bloedingen veroorzaken (rode vlekken op de huid en neusbloedingen) en veranderingen in de mentale status (verwardheid en soms coma).

In samenwerking met Cliniques universitaires Saint-Luc huisvest Sciensano het Nationaal referentiecentrum voor hepatitis A, B, C, D en E, dat de virusstammen van hepatitis analyseert. Sciensano verzekert ook de epidemiologische surveillance van virale vormen van hepatitis in België en controleert de kwaliteit van de vaccins.

QR code

QR code for this page URL