Preventie

In de meeste gevallen is griep een goedaardige aandoening, maar bij ouderen, zwangere vrouwen en zieke mensen kan griep gevaarlijke complicaties veroorzaken. Het vaccin is de beste manier om complicaties van griep en een ziekenhuisopname te voorkomen.

Hygiène

Griep is een zeer besmettelijke ziekte. Griepvirussen verspreiden zich via de luchtwegen en overleven lang op de handen.

Met eenvoudige maatregelen om u te beschermen tegen het virus beschermt u ook de anderen.

Vermijd contact 

 • Blijf thuis als u griep hebt en spaar uw omgeving.
 • Vermijd in de mate van het mogelijke contact met mensen die besmet zijn en met de stoffen die ze uitscheiden.

Wassen

 • Was uw handen na niezen, hoesten, contact met een zieke persoon of als u het openbaar vervoer hebt genomen.
 • Reinig voorwerpen die in contact komen met een zieke persoon.

Opgelet voor secreties

 • Nies in papieren wegwerpzakdoekjes of in de elleboogplooi. Dat is altijd beter dan in de handen. De handen zijn immers de belangrijkste vector van virusoverdracht.
 • Gebruik papieren wegwerpzakdoekjes als u hoest, fluimen opgeeft en de neus snuit.

Vaccin 

Vaccinatie is de beste manier om griepcomplicaties en een ziekenhuisopname te voorkomen bij risicopersonen

De werkzaamheid van het vaccin kan echter nooit worden gewaarborgd. Die hangt met name af van de circulerende virussen, die constant mutaties ontwikkelen, en van de immunologische toestand van de persoon.

Gevaccineerd of niet, goede hygiëne is altijd primordiaal.

Het vaccin in 6 vragen

1 — Wie kan zich laten vaccineren?

Iedereen ouder dan 6 maanden kan zich laten vaccineren tegen de griep. Het vaccin wordt echter vooral aanbevolen bij:

Groep 1: mensen die een risico lopen op complicaties

 • Zwangere vrouwen vanaf het 2e trimester
 • Mensen met een chronische ziekte (longziekte zoals ernstig astma, hartziekte met uitzondering van hoge bloeddruk, leverziekte, nierziekte, metabole aandoening zoals diabetes, een spier- of zenuwziekte of afwijkingen van het immuunsysteem)
 • Mensen van 65 jaar en ouder
 • Mensen die in een instelling verblijven
 • Kinderen van 6 maanden of ouder die een chronische ziekte hebben of een langdurige behandeling met aspirine krijgen

Groep 2: personeel uit de gezondheidssector

Groep 3: personen die onder hetzelfde dak wonen als 

 • de risicopersonen van groep 1 
 • kinderen jonger dan 6 maanden

Gezien de hoge economische kosten als gevolg van ziekteverzuim bij een seizoensgebonden epidemie bieden sommige ondernemingen hun werknemers het vaccin aan. 

2 — Wat is het beste moment om zich te laten vaccineren? 

Het vaccin wordt toegediend in de herfst, bij voorkeur in het begin van het griepseizoen van oktober tot december in het noordelijke halfrond.

Een vaccin is efficiënt 2 weken na de injectie en beschermt tegen griep gedurende minstens 6 maanden.

Als gevolg van de mutaties die kunnen optreden, kan de samenstelling van het vaccin van jaar tot jaar verschillen. Het vaccin moet daarom jaarlijks worden hernieuwd. 

3 — Wat moet ik doen om me te laten vaccineren?

Raadpleeg uw huisarts, ook als de epidemie al begonnen is.

De arts zal u een voorschrift geven waarmee u het vaccin in de apotheek kan kopen. Bewaar het vaccin in de koelkast en haal het er pas uit als u een nieuwe afspraak bij uw arts hebt.

4 — Hoe werkt het vaccin?

Het klassieke vaccin wordt gemaakt van geïnactiveerde griepvirusstammen, zonder adjuvantia. Na injectie van het vaccin in het lichaam reageert het immuunsysteem op de indringer door antistoffen te vormen en die zullen het lichaam beschermen tegen een infectie. Het vaccin is efficiënt na gemiddeld twee weken, de tijd nodig om antistoffen te vormen. 

5 - Wie bepaalt de samenstelling van het vaccin?

Een comité van de Wereldgezondheidsorganizatie (WGO) komt tweemaal per jaar samen om de samenstelling van het vaccin voor het volgende seizoen te bespreken. Voor het noordelijke halfrond vindt de consultatie plaats in februari. Op grond van de informatie van het Global Influenza Surveillance Network − een netwerk van 142 nationale griepcentra, waaronder Sciensano, verspreid over 112 landen over de hele wereld − identificeert en karakteriseert het comité van de WGO de stammen die de epidemie van het vorige jaar hebben veroorzaakt, en probeert het te voorspellen welke stammen dat in het lopende jaar zullen zijn.

Het trivalente vaccin bestaat altijd uit 3 stammen:

 • een A(H3N2)-virus
 • een A(H1N1)-virus
 • een B-virus.

6 — Waarom zich laten vaccineren?

Het vaccin ligt soms onder vuur omdat de werkzaamheid niet 100% is en bovendien verschilt van jaar tot jaar omdat de griepvirussen constant mutaties ontwikkelen.

Elk jaar wordt de samenstelling van het vaccin echter aangepast aan de stammen die het jaar ervoor gecirculeerd hebben en die waarschijnlijk de epidemie zullen veroorzaken.

Het vaccin wordt altijd aanbevolen bij risicopersonen en mensen die in contact komen met risicopersonen. Je laat je vaccineren om jezelf en de anderen te beschermen. 


Sciensano coordineert een netwerk van peilartsen en peilziekenhuizen om de griepactiviteit, de intensiteit en de ernst van de epidemie en de weerslag ervan op de bevolking voortdurend te evalueren. Sciensano is ook het Nationaal Referentiecentrum (NRC) voor influenza virus. Het Belgische Officieel Medicijnen Controle Laboratorium (OMCL) van Sciensano is samen met het Europese OMCL-netwerk verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole van het influenzavaccin voordat het op de markt gebracht wordt.

QR code

QR code for this page URL