Sciensano & Nanomaterialen

Last updated on 14-12-2018 by Jill Alexandre

Sciensano huisvest het Belgische referentielaboratorium voor de analyse van nanomaterialen in voedsel en diervoeders. We bouwen ervaring op voor de fysisch-chemische karakterisatie van nanomaterialen die in cosmetica, geneesmiddelen, consumentenproducten en in het milieu worden gebruikt.
In samenwerking met Europese en Belgische partners heeft Sciensano een combinatie van technisch geavanceerde methodologieën ontwikkeld, geëvalueerd en gevalideerd die nodig zijn voor de identificatie en karakterisatie van nanodeeltjes in een regelgevende context waarvoor de hoogste kwaliteitsniveaus zijn vereist:

  • De identificatie van nanomaterialen definieert of een specifiek materiaal kwalificeert als een nanomateriaal en bepaalt onder andere of een bepaalde risicoanalyse wettelijk verplicht is
  • De meting van de fysisch-chemische eigenschappen van nanodeeltjes is essentieel, omdat het een eerste input is voor risicobeoordeling. Belangrijke eigenschappen zijn de chemische samenstelling, de grootte, de grootteverdeling, de vorm, het specifieke oppervlak, de aggregatie- en agglomeratietoestand, de kristalstructuur en de structuur van het oppervlak van het deeltje

Sciensano biedt karakterisatiediensten en deskundig advies aan haar belanghebbenden en aan derden. We dragen bij aan de ontwikkeling, implementatie en controle van een beleid dat gericht is op een veilig gebruik van nanotechnologie in verschillende domeinen. We delen onze methoden met internationale normalisatieorganisaties en met de wetenschappelijke gemeenschap.
 

QR code

QR code for this page URL

Contacten

Evenementen

Er zijn momenteel geen evenementen gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Andere informatiebronnen

Er zijn momenteel geen externe links gekoppeld aan dit gezondheidsthema