Neuromusculaire aandoeningen

Wat is een neuromusculaire aandoening?

Een neuromusculaire aandoening treft de perifere zenuwen (met name alle zenuwen in het lichaam, behalve deze van de hersenen en het ruggenmerg), de spieren of de verbindingen tussen de zenuwen en spieren. Deze ziekten zijn zeldzaam, vaak ernstig en soms zelfs dodelijk. Zij komen voor bij zowel kinderen als volwassenen. Personen met een neuromusculaire aandoening verliezen vaak spierkracht in (een deel van) hun lichaam, met een handicap en dagelijks lijden als gevolg.

Opgelet, het zijn geen ziekten zoals de ziekte van Parkinson of multiple sclerose, die het centraal zenuwstelsel (hersenen en/of ruggenmerg) aantasten. Neuromusculaire aandoeningen treffen het perifere zenuwstelsel (dus de zenuwen en spieren van armen, benen, romp, … die onder andere instaan voor beweging en gevoel).

Momenteel zijn er weinig behandelingen beschikbaar voor neuromusculaire aandoeningen. Dankzij wetenschappelijk onderzoek wordt echter elk jaar nieuwe medicatie ontdekt.

In totaal zijn er, afhankelijk van de gebruikte classificatie, tussen de 62 en 371 verschillende neuromusculaire aandoeningen. Sommige hebben een genetische basis. Hierbij een overzicht:

Spierdystrofieën

Niet-dystrofische myotonieën

Myopathieën

Aandoeningen van de neuromusculaire transmissie

Aandoeningen van de motorneuronen

Neuropathieën

Erfelijke ataxieën

Andere

Sciensano beheert de inhoud van het Belgisch register van neuromusculaire aandoeningen (BNMDR) sinds 2008. Dit register is essentieel voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor neuromusculaire aandoeningen.

QR code

QR code for this page URL

Contacten

Projects

Er zijn momenteel geen projecten gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Andere informatiebronnen

Er zijn momenteel geen externe links gekoppeld aan dit gezondheidsthema

In de media

Er zijn momenteel geen media gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp