Oorzaken

Salmonellose is een zeer vaak voorkomende voedselinfectie. Het naleven van bepaalde hygiënische regels, in het bijzonder bij het bereiden, koken en bewaren van voedsel, kan salmonellose voorkomen.

Hoe wordt salmonellose overgedragen?

De belangrijkste oorzaken van salmonellose zijn een onvolledige garing en verkeerde bewaring van voedsel, maar ook een gebrekkige hygiëne.

De Salmonella-bacterie wordt via orale weg op de mens overgedragen:

  • vooral door van besmette dieren afkomstig voedsel rauw of te weinig gegaard te eten (vlees, eieren, producten op basis van rauwe eieren)
  • soms door het eten van voedsel besmet met de ontlasting van een besmet dier (fruit, groenten, salades)
  • indirect door het eten van gezonde voeding die besmet werd door een ander voedingsmiddel of door water.

In zeldzame gevallen kan salmonellose ook worden overgebracht:

  • door interhumane besmetting via feco-orale weg (voorbeeld: een besmet persoon bereidt eten zonder eerst de handen te wassen na toiletbezoek)
  • door direct of indirect contact met een besmet dier (huisdieren of gezelschapsdieren, bv. reptielen als huisdier).

Salmonellosen komen vaker voor in de zomer, tijdens de periode van feesten en barbecues, wanneer levensmiddelen lang op kamertemperatuur blijven staan, wat de bacteriegroei bevordert.

Waar vinden we Salmonella-bacteriën?

De meeste Salmonella-bacteriën bevinden zich in de darmen van wilde dieren en huisdieren:

  • dieren bestemd voor de voeding van mensen (gevogelte, varkens, runderen)
  • gezelschapsdieren (honden, katten), vogels, knaagdieren en reptielen (schildpadden, enz.).

Dieren kunnen „gezonde dragers” zijn van de bacterie. Ze zijn besmet met de Salmonella-bacterie maar ze zijn niet ziek.

Transmissiemechanismen

Salmonella is een alom aanwezige en resistente bacterie, die meerdere weken in een droge omgeving en meerdere maanden in water kan overleven.

Salmonella dringt de cellen van het darmslijmvlies binnen en veroorzaakt een acute ontsteking en diarree.

Bij kwetsbare of zwakke personen kunnen de bacteriën de darmbarrière doordringen en zich in het bloed verspreiden. Dat leidt tot septikemie en kan andere organen zoals de hersenen besmetten in geval van meningitis.

Buiktyfus

De Salmonella-bacteriën die verantwoordelijk zijn voor buiktyfus en paratyfus komen enkel voor bij de mens.

De bacterie wordt overgedragen via water of voedsel besmet door geïnfecteerde uitwerpselen van menselijke oorsprong.

De belangrijkste oorzaak van ziekten met oro-fecale transmissie is een gebrek aan hygiëne en drinkwater.

 

Sciensano helpt bij de diagnose van gevallen van salmonellose, identificeert de besmettingsbronnen, controleert producten, bewaakt de evolutie van salmonellose in België en bestudeert de gevoeligheid van Salmonella-bacteriën voor antibiotica.

Evenementen

There are currently no events associated to this health topic

In de media

There are currently no media associated to this health topic

QR code

QR code for this page URL