Risicogroepen

Salmonellose is een zeer vaak voorkomende voedselinfectie. Het naleven van bepaalde hygiënische regels, in het bijzonder bij het bereiden, koken en bewaren van voedsel, kan salmonellose voorkomen.

Wie zijn de risicopersonen?

Iedereen kan salmonella krijgen, maar bij sommige kwetsbare of zwakke mensen kan de ziekte verergeren als gevolg van uitdroging door diarree of als gevolg van invasieve salmonellose:

  • jonge kinderen
  • ouderen
  • immuungedeprimeerde personen.

Aan risicopersonen wordt aanbevolen om geen voedingsmiddelen op basis van rauwe eieren (mayonaise, chocolademousse, tiramisu, enz.) of onvoldoende gegaard voedsel te eten.

Jonge kinderen en immuungedeprimeerde personen moeten contact vermijden met dieren die drager van salmonella zouden kunnen zijn, reptielen in het bijzonder.

WIST JE DAT? Mensen die maagzuurremmers of antibiotica nemen, ondervoed zijn, of aan bepaalde ziekten (achloorhydrie of hypochloorhydrie, kanker) lijden, bijzonder gevoelig kunnen zijn voor salmonella.

 

Sciensano helpt bij de diagnose van gevallen van salmonellose, identificeert de besmettingsbronnen, controleert producten, bewaakt de evolutie van salmonellose in België en bestudeert de gevoeligheid van Salmonella-bacteriën voor antibiotica.

Evenementen

There are currently no events associated to this health topic

In de media

There are currently no media associated to this health topic

QR code

QR code for this page URL