Behandeling

Om jezelf en je partners te beschermen tegen SOA’s is het gebruik van een condoom cruciaal. Voer bij twijfel een screeningstest uit voor SOA’s. Volg de behandeling nauwgezet als je geïnfecteerd bent en praat erover met je partners.

Hoe worden SOA’s behandeld?

Bacteriële infecties zoals Chlamydia, gonorroe, syfilis, Mycoplasma genitalium en trichomonase worden behandeld met behulp van antibiotica.

Genitale herpes, HPV-infectie, HIV-infectie en hepatitis B zijn ongeneeslijke virale infecties, waarvan de gevolgen met anitretrovirale middelen kunnen worden gemilderd.

Als ze een SOA hebben, kunnen zwangere vrouwen een antibioticabehandeling volgen.

WIST JE DAT? De bacterie die gonorroe veroorzaakt, resistent is geworden voor de meeste antibiotica, waardoor de behandelingsopties beperkt zijn. Misbruik van antibiotica tot een genetische mutatie van de bacterie leidt, waardoor die resistent wordt tegen antibiotica.

Het belang van de behandeling van SOA’s

Een niet-behandelde SOA kan moeilijk te behandelen complicaties met restletsels veroorzaken.

Sommige SOA’s veroorzaken geen symptomen (asymptomatisch). Als je twijfelt of seksuele betrekkingen zonder condoom hebt gehad, raadpleeg dan een arts of ga naar een centrum voor gezinsplanning of een screeningscentrum en laat een screeningstest uitvoeren.

Als je positief blijkt voor een SOA:

  • verzorg jezelf niet op je eentje (zalf, antibiotica, enz.)
  • volg de door de arts voorgeschreven behandeling tot het einde
  • gebruik een condoom tijdens de duur van de behandeling
  • breng je partner(s) op de hoogte zodat ze zich ook kunnen laten screenen, en zo nodig een behandeling kunnen volgen.

Sciensano stelt elk jaar twee gedocumenteerde rapporten op over de evolutie van SOA’s in België. Deze rapporten zijn gebaseerd op de informatie van netwerken die gegevens verzamelen.

Projects

Er zijn momenteel geen projecten gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Evenementen

Er zijn momenteel geen evenementen gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

QR code

QR code for this page URL