Oorzaken

Hoewel bepaalde ziekten zelden voorkomen, zijn er tal van mensen die eraan lijden. We tellen 6000 tot 8000 zeldzame ziekten, die in totaal 6 tot 8 % van de Belgen treffen.

Wat zijn de oorzaken van zeldzame ziekten?

80 % van de zeldzame ziekten heeft een genetische oorsprong: ze worden veroorzaakt door een afwijking in een gen (bijvoorbeeld mucoviscidose) of een chromosoom (bijvoorbeeld trisomieën). 

Zeldzame ziekten kunnen de volgende oorsprong hebben:

  • infectieus (bacterieel en viraal)
  • metabool
  • omgevingsgebonden
  • auto-immuun
  • onbekend.

WIST JE DAT? Enkele zeldzame ziekten ook zeldzaam zijn geworden als gevolg van prenatale screening, wat een impact heeft op het aantal geboorten.

Genetische ziekten 

De meeste genetische ziekten zijn zeldzame ziekten.

Sommige genetische ziekten manifesteren zich vanaf de geboorte, zoals het syndroom van Down en het cri-du-chat-syndroom. Andere manifesteren zich op volwassen leeftijd, zoals de ziekte van Huntington.

Sommige genetische ziekten kunnen erfelijk zijn, dat wil zeggen dat de afwijking in het DNA wordt overgedragen naar andere familieleden.

Andere genetische ziekten zijn verworven: ze kunnen het gevolg zijn van een genetische afwijking die tijdens het leven de kop opsteekt (bijvoorbeeld sommige kankers).

Als er in de familie duidelijk herkenbare genetische ziekten zijn, is het mogelijk om een genetische screening te laten uitvoeren in een centrum voor menselijke erfelijkheid.

Sommige zeldzame ziekten kunnen voor, tijdens of na de zwangerschap worden getest, al naargelang het advies van de arts.

Sommige ziekten worden systematisch gescreend voor of na de geboorte. 

 

Sciensano is verantwoordelijk voor de verwerking van gegevens uit het Centraal register zeldzame ziekten, met als doel het centraliseren van bepaalde gegevens van alle Belgische patiënten met een zeldzame ziekte.

QR code

QR code for this page URL