GRIEPBULLETIN 23/01/2019 – GRIEPACTIVITEIT BLIJFT VOORLOPIG NOG ONDER DE EPIDEMISCHE DREMPEL

Gepubliceerd op: 
woensdag, 23 januari 2019
Last updated on 8-9-2022 by Wesley Van Dessel

De griepepidemie valt dit jaar laat in ons land. Hoewel er steeds meer mensen hun huisarts raadplegen omwille van griepachtige klachten, is er op dit moment nog geen sprake van een echte griepepidemie in België.

De meest recente gegevens van het wetenschappelijk onderzoekscentrum Sciensano laten zien dat de griepactiviteit nog steeds onder de epidemische drempel ligt. Tussen 14 en 20 januari 2019 hebben ongeveer 90 personen per 100.000 inwoners hun huisarts geraadpleegd voor een griepaal beeld (koorts, hoest, loopneus, keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, enz.). Net als in de andere Europese landen is er ook hier vrijwel uitsluitend influenza van het type A in omloop.

In België is er pas officieel sprake van een epidemie wanneer de epidemische drempel (157 raadplegingen per 100.000 inwoners) gedurende ten minste twee opeenvolgende weken overschreden wordt, én als ten minste 20% van de respiratoire stalen na analyse door Sciensano positief blijken te zijn. Met ongeveer 90 raadplegingen voor een griepaal beeld per 100.000 inwoners in de afgelopen week, voldoet ons land vandaag dus nog niet aan de criteria van een griepepidemie.

Elke winter heerst er in ons land een epidemie van griep die ongeveer 3 tot 10% van de bevolking treft. Het is echter moeilijk te voorspellen wanneer de epidemie zal optreden en hoe intens zij zal zijn .

De overdracht van griep inperken
Iedereen kan de overdracht van griep helpen inperken. Hieronder vindt u enkele basisadviezen:

- raadpleeg zo snel mogelijk uw huisarts als u griepsymptomen heeft en volg zijn/haar aanbevelingen;

- blijf thuis en vermijd zoveel mogelijk overbodig contact om de verspreiding van de ziekte te voorkomen;

- was uw handen goed en frequent met water en zeep of gebruik een ontsmettende handgel;

- hoest altijd in een papieren zakdoek en werp hem na gebruik meteen weg; hoest tegen uw arm – niet in uw handen – als u geen zakdoek heeft.

Griep is een virusinfectie, antibiotica hebben in dit geval geen nut! Voor toelichtingen: https://www.gebruikantibioticacorrect.be/nl

Sciensano volgt het aantal griepinfecties in België op aan de hand van gegevens van huisartsen, ziekenhuizen en laboratoria. Het wekelijks griepbulletin  kan telkens vanaf woensdagnamiddag geraadpleegd worden op de website Influenza van Sciensano.

Gezondheidsonderwerpen: 

QR code

QR code for this page URL