Nationaal Referentiecentrum (NRC) voor Hepatitisvirus A, B, C, D en E

Belangrijk bericht (juli 2023)

Hepatitis bij kinderen van onbekende etiologie

Deze episode wordt opgevolgd in samenwerking met de NRC voor respiratoire pathogenen.

Op 8 april 2022 meldde het Verenigd Koninkrijk een toename van het aantal kindergevallen met acute hepatitis. Hetzelfde werd ook waargenomen in andere Europese en Noord-Amerikaanse landen, al op 1 oktober 2021. Sinds de zomer van 2022 is het aantal nieuwe gevallen drastisch gedaald.

De gevallen worden gekenmerkt door verhoogde leverenzymen (ALT en/of AST > 500 IE/L) en vertonen vaak geelzucht. Bovendien worden de meest voorkomende oorzaken van hepatitis (hepatitis A, B, C, D en E virussen) uitgesloten.  

Sindsdien zijn verschillende wetenschappelijke publicaties verschenen (Vidal et al., Ho et al., Morfopoulou et al.). Zij stellen Adeno-geassocieerd virus 2 (AAV2) voor als de meest waarschijnlijke oorzaak van deze episode. AAV2 vereist een co-infectie met een ander virus zoals het Adenovirus of het Herpesvirus.

 

Het Nationaal Referentiecentrum (NRC) voor virale hepatitis verzamelt niet meer actief stalen van kinderen die zich presenteren met hepatitis van onbekende etiologie. In deze gevallen worden de aanvragende laboratoria verzocht per e-mail contact op te nemen met het NRC voordat een aanvraag.

 

Workflow

Hepatitis A Virus (HAV)

 

Hepatitis D Virus (HDV)

 

Hepatitis E Virus (HEV)

Nuttige links:

De bijhorende epidemiologische surveillance-rapporten kan u consulteren via: Gezondheidsonderwerp Hepatitis A, B, C, D en E,  Gezondheidsonderwerp Vaccineerbare ziekte

 

Verantwoordelijke laboratoria

Coördinator

Geassocieerd

Aanvraagformulieren

QR code

QR code for this page URL