Onderzoek naar geneesmiddelen en gezondheidsproducten

Unitverantwoordelijke: 

kwaliteits- en risico evaluatie van gezondheidsproducten verkrijgbaar via internet

Wij controleren de kwaliteit van geneesmiddelen en gezondheidsproducten in opdracht van verschillende overheden. Zowel de geneesmiddelenmarkt als de markt van de gezondheidsproducten (cosmetica, medische hulpmiddelen,…) zijn voortdurend in beweging, waardoor nieuwe types van producten op de markt komen. Naast de reguliere markt zijn er ook gezondheidsproducten en geneesmiddelen verkrijgbaar via internet waar namaak, illegale of laag kwalitatieve producten floreren.

Wij ontwikkelen nieuwe analytische methoden en strategieën, om te anticiperen op de analysenoden van de toekomst. Daarnaast voeren wij ook marktstudies uit met een bijzondere focus op producten die verkocht worden op niet erkende websites.

Meer weten

Wij werken voornamelijk op vier groepen producten. De eerste groep zijn de designer moleculen. Dit zijn analogen van bestaande geneesmiddelen waarvan de (bij)werkingen nooit onderzocht werden. De ongekende bijwerkingen kunnen een gezondheidsrisico vormen. Deze analogen worden vaak teruggevonden in illegale geneesmiddelen en voedingssupplementen. Zo werden voor sildenafil, de actieve stof van Viagra®, reeds meer dan 60 analogen aangetroffen.

De tweede groep betreft plantaardige voedingssupplementen, die illegale of toxische planten kunnen bevatten. Wij ontwikkelen strategieën om bepaalde planten in deze producten te identificeren, zodat illegale of toxische producten van de markt gehaald kunnen worden.

Biofarmaceutische producten vormen de derde groep die wij onderzoeken. Binnen deze groep worden steeds meer peptiden en proteïnen illegaal verkocht. Voorbeelden zijn groeihormonen, maar ook peptiden die bij injectie de huid bruin kleuren zoals Melanotan. De identificatie van deze derde groep producten vraagt specifieke methoden en benaderingen, die wij zelf ontwikkelen en implementeren. Binnen dit domein werken wij ook mee aan het opstellen van Europese aanbevelingen voor de labo’s van het Europees OMCL netwerk.

De laatste groep zijn de medische hulpmiddelen. Consumenten zijn zich niet bewust dat ze dagelijks medische hulpmiddelen gebruiken, zoals condooms, glijmiddelen, contactlenzen en lenzenvloeistoffen. Deze producten worden goedkoop op internet aangeboden. Wij ontwikkelen nieuwe analysemethoden om de veiligheid van internetproducten na te gaan en de consument te informeren.

QR code

QR code for this page URL