Medische mycologie

Unitverantwoordelijke: 

Schimmelinfecties opvolgen en onderzoeken

De medische mycologie onderzoekt aandoeningen die veroorzaakt worden door ziekmakende schimmels. Een voorbeeld van zo’n schimmels zijn de dermatofieten, die oppervlakkige infecties van huid, haar of nagels kunnen veroorzaken. Deze infecties zijn eerder ongevaarlijk, maar kunnen erg volhardend zijn. Wij onderzoeken deze oppervlakkige schimmelinfecties en volgen bijvoorbeeld uitbraken op van hoofdhuidschimmels bij kinderen in scholen en kinderdagverblijven in België. Daarnaast onderzoeken we de taxonomie van deze schimmels.

Omdat er aanwijzingen zijn dat schimmels resistent worden tegen mogelijke behandelingen, volgen wij deze problematiek op. Wij helpen ook de ziekenhuizen en zorgcentra in hun preventie van nosocomiale infecties met schimmels of gisten. Hiervoor controleren wij de omgeving in ziekenhuizen en zorgcentra op de aanwezigheid van schimmels die mogelijks infecties kunnen veroorzaken bij bepaalde patiëntengroepen.

Medische laboratoria analyseren schimmels om informatie te verkrijgen over de gezondheid van een patiënt voor de diagnose, behandeling en preventie van ziekten. Wij evalueren de kwaliteit van deze laboratoria.

Meer weten

Schimmelinfecties in kaart brengen

We doen de opvolging van uitbraken met tinea capitis in België. Bovendien doen we gevoeligheidsbepalingen aan antifungische middelen om resistentie in kaart te brengen.

Taxonomie van schimmels

Het soortconcept van de groep van dermatofieten is onduidelijk. Door een combinatie van fylogenie, morfologische observaties alsook het nagaan van epidemiologische karakteristieken trachten we de taxonomie binnen deze groep op te helderen.

Nosocomiale infecties voorkomen

De aanwezigheid van thermotolerante schimmels in de omgeving van patiënten kan leiden tot nosocomiale infecties. Door de ziekenhuisomgeving te screenen op de aanwezigheid van deze schimmels (o.a. Aspergillus fumigatus) en advies te geven over de te nemen maatregelen dragen we bij tot het voorkomen van deze infecties.

De kwaliteit van medische laboratoria voor schimmelanalyses evalueren

Verder organiseren we ringtesten, waarbij we de kwaliteit van laboratoria in het kader van identificaties van fungi nagaan. Laboratoria die inschrijven voor deze test krijgen 4 maal per jaar een aantal te identificeren stalen toegestuurd door ons. Zij dienen deze stammen correct te identificeren en krijgen hierover feed back.

QR code

QR code for this page URL