Virale ziekten

Diensthoofd: 

Anticiperen op virale dreigingen en deze evalueren en controleren

We detecteren, identificeren en bewaken de evolutie van virussen die infectieziekten veroorzaken bij de mens, zoals griep, virale hepatitis, mazelen, rodehond, bof en hondsdolheid. Of het nu om bekende of nieuw opduikende virussen gaat, we volgen de potentiële dreiging op internationaal niveau en evalueren proactief de risico’s die eraan verbonden zijn. Wij bieden een labotechnische ondersteuning en continu aangepast advies aan de gezondheidsautoriteiten om hen te helpen de virale ziekten doeltreffend te bestrijden en te controleren.

Meer weten?

Wij zijn erkend als nationaal referentiecentrum voor verschillende opkomende virussen of virussen die uitbraken of epidemieën kunnen veroorzaken. We voeren ook innovatief onderzoek uit voor een beter begrip van deze virussen en de ziekten die ze veroorzaken. Ons onderzoek leidt tot betere methoden voor de preventie, behandeling en controle van virale ziekten. Wij beschikken over de expertise en de gepaste infrastructuur die nodig zijn om veilig te kunnen werken met gevaarlijke virussen.

Wij ontwikkelen nieuwe, ‘open’ en betrouwbare opsporings- en identificatiemethoden voor virussen, onder meer op basis van de analyse van de genetische kenmerken. Bij een epidemie kunnen we snel het oorzakelijke virus identificeren, evenals de manier(en) waarop het wordt overgedragen, en proberen we te voorspellen hoe het virus verder zal evolueren.

Wij werken samen met epidemiologen om gestructureerde surveillancesystemen voor virale ziekten te ontwikkelen op basis van performante statistische instrumenten. Wij bestuderen bovendien de werkzaamheid van antivirale vaccins en geneesmiddelen en geven de autoriteiten advies over hun optimale samenstelling.

Wij zijn koplopers in de toepassing van het ‘One Health’ (‘één gezondheid’) concept dat de banden tussen de gezondheid van mensen, dieren en het ecosysteem bestudeert. In dit verband werken wij samen met dierenartsen en natuurbeschermingsverenigingen om virussen te detecteren die wilde dieren en huisdieren besmetten en die infectieziekten bij de mens zouden kunnen veroorzaken. 

Informatiebronnen voor u geselecteerd

Microbiologische analyse aanvragen

Wij hebben een ruime ervaring in het opsporen van verschillende pathogenen bij de mens, zowel via serologie als via directe detectiemethoden (microscopie, PCR, …).

 Microbiologische analyse aanvragen

Andere webpagina’s voor u geselecteerd

 

Neemt deel aan volgende projecten

QR code

QR code for this page URL