Transversale unit voedselpathogenen

Unitverantwoordelijke: 

Bepaling en opvolging van microbiële resistentie van ziekteverwekkers en indicator organismen. Sequentiebepaling, moleculaire karakterisering en typering.

Wij brengen via de pathogene kiemen (Salmonella en Campylobacter) geïsoleerd uit voeding, voeder en dier de microbiële resistentie in kaart. Dit is ook van toepassing voor E. coli als indicator organisme. De resistentie aan antimicrobiële componenten vormt immers een toenemend probleem in de humane en dierlijke geneeskunde. Deze resistentie brengt namelijk de preventie of efficiënte behandeling van infecties veroorzaakt door bacteriën in gevaar. De resistentie aan antimicrobiële componenten met oorsprong in de voeding is dan ook een bezorgdheid op wereldniveau.

Meer weten?

Wij werken vooral in opdracht van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en voor de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid. In het laboratorium worden internationaal gestandaardiseerde methoden (ISO) gebruikt voor de detectie en de telling van de verschillende kiemen onder een ISO 17025  accreditatie. 

De microbiële resistentie van bacteriën wordt bepaald volgens de minimale groeiremmende concentraties (MIC) van een gedefinieerde set antibiotica, dit volgens de specifieke richtlijnen opgelegd door Europa. We besteden hierbij extra aandacht aan de uitgebreide resistentie voor beta-lactaam antibiotica (ESBLs), de AmpC beta-lactamasen en de carbapenemasen. We zijn erkend als NRL voor antibioticumresistentie en rapporteren ieder jaar onze resultaten aan Europa (European Food Safety Authority, EFSA). Als laboratorium zijn we ISO17025  geaccrediteerd voor deze analyse. Wij doen tevens de verdere typering van de isolaten door moleculaire methoden waaronder sequentiebepaling (inclusief NGS). Hierdoor kunnen we tendensen opvolgen in microbiële resistentie.

Als nationaal referentielaboratorium in de levensmiddelenmicrobiologie, organiseren wij interlaboratoriumonderzoeken voor de erkende laboratoria van het FAVV en voeren we audits uit. Wij delen onze expertise door het geven van opleidingen maar worden ook door de laboratoria, autoriteiten en de universiteiten geraadpleegd voor onze expertise. Daarnaast volgen onze experten de ISO-CEN normalisatie van kortbij en maken ze ook deel uit van verschillende (inter-)nationale werkgroepen. 

QR code

QR code for this page URL