Nieuw Coronavirus (2019-nCoV) | procedure en advies

Gepubliceerd op: 
zondag, 26 januari 2020
Last updated on 19-2-2020 by Lieke Vervoort

In Wuhan, de hoofdstad in de provincie Hubei in China, is er momenteel een epidemie met een nieuw coronavirus (2019-nCoV). Ook in andere gebieden van China en een aantal andere landen zijn gevallen met een reisgeschiedenis naar Wuhan ontdekt. De overdracht van mens op mens is bevestigd, maar er is meer informatie nodig om deze wijze van overdracht te evalueren.

 

Ongerustheid over het nieuwe virus is op dit moment niet nodig. De Belgische gezondheidsautoriteiten zijn waakzaam en volgen de situatie in China op de voet.

Ons land heeft zeer goede procedures voor het opsporen van coronavirussen. Raadpleeg de meest recente informatie en procedures 

De ziekenhuizen en de huisartsen weten hoe ze het coronavirus kunnen herkennen en hoe ze ermee moeten omgaan. Lees PDF-pictogram het advies voor hoofdartsen in ziekenhuizen en PDF-pictogram het advies voor huisartsen.

Een referentielaboratorium kan het virus op een veilige manier identificeren. Ook de gespecialiseerde behandeling in een referentieziekenhuis van patiënten met een coronavirus is in ons land voorzien.

De FOD Buitenlandse Zaken heeft haar reisadvies voor de provincie Hubei aangepast. Niet-essentiële reizen naar de provincie Hubei worden tijdelijk afgeraden. Wie toch naar de regio van de Chinese stad Wuhan reist, wordt aangeraden om contact met dieren en hun uitwerpselen te vermijden, geen markten met levende of dode dieren te bezoeken, contact met zieke personen zoveel mogelijk te vermijden en een goede persoonlijke hygiëne in acht te nemen.

Reizigers die tijdens de reis of binnen twee weken na terugkeer uit Wuhan symptomen zoals koorts en moeilijke ademhaling ontwikkelen, worden geadviseerd telefonisch contact op te nemen met een arts en hun reis te vermelden.

Meer informatie

Informatie voor reizigers op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) over het nieuw coronavirus.

Gezondheidsonderwerpen: 

QR code

QR code for this page URL