Sciensano kondigt het stuifmeelseizoen van de grassen aan

Gepubliceerd op: 
woensdag, 29 mei 2019
Last updated on 29-5-2019 by Sarah Moreale

Het nationaal aerobiologisch surveillancenetwerk van Sciensano kondigt het begin van het graspollenseizoen aan. Sinds enkele dagen nemen de concentraties geleidelijk aan toe, wat het begin van de belangrijkste allergieverwekkende golf van het jaar voorspelt.

De grassen, belangrijkste oorzaak van stuifmeelallergie

Ongeveer 1 op de 6 Belgen is allergisch voor grassenstuifmeel. Er zijn meer dan honderd soorten van deze kruidachtige planten die heel vaak in open ruimten, in weiden of in wegbermen worden aangetroffen. Hun bloeiperiode begint gemiddeld medio mei (zoals de pollenkalender op www.airallergy.be illustreert) en is vaak erg lang (gemiddeld twee maanden) vanwege het grote aantal verschillende soorten, waarvan de bloeiperiodes mekaar opvolgen.

Dit jaar werden de eerste grassenstuifmeelkorrels al eind  april gemeten maar sinds begin mei zijn de hoeveelheden geleidelijk aan regelmatiger geworden. Typisch voor het grassenstuifmeel is dat sommige bijzonder gevoelige mensen reeds symptomen kunnen ervaren, hoewel ze alleen aan zeer lage niveaus werden blootgesteld.

Op basis van historische gegevens in Brussel stellen we vast dat het grassenseizoen langzamerhand eerder begint. Dit was dit jaar echter niet het geval, vanwege de eerder koude en vrij natte periode begin mei.” zegt Marijke Hendrickx, hoofd van de dienst Mycologie & Aerobiologie bij Sciensano.

De geleidelijke weersverbetering in België heeft een verhoging van de grassenstuifmeelconcentraties tot gevolg, in het bijzonder in Marche-en-Famenne waar de drempelwaarde reeds overschreden werd op vrijdag 24 mei. De drempelwaarde (50 korrels/m³ lucht) is de waarde waarbij de overgrote meerderheid van personen die allergisch zijn voor grassenstuifmeel symptomen vertonen. Ook dit jaar fungeert Marche-en-Famenne als het ware als “een waakstation” om de start van het hooikoortsseizoen aan te kondigen.

Wat te doen in geval van symptomen?

Een stuifmeelallergie is een chronische ziekte waarbij de diagnose moet gesteld worden door een arts.
De typische klinische symptomen zijn:

 • Prikkelende, jeukende, tranende en rode ogen
 • Niesbuien, verstopte neus, verstopte sinussen
 • verlies van smaak- en reukzin, lopende neus, en in sommige gevallen jeuk achterin de mond of in de keel

De symptomen zijn gemakkelijk te verwarren met deze van andere ziektes (verkoudheid enz.) en het fenomeen kan complex worden in geval van polyallergieën (bv. allergie voor zowel gras als berk) of kruisallergieën. De grassenstuifmeelallergie kan in sommige gevallen gepaard gaan met voedselallergieën, vanwege de aanwezigheid van vergelijkbare allergenen in sommige producten. Voorbeelden zijn meloenen, tomaten en sinaasappelen.

Hoe de ongemakken beperken en niesbuien verlichten?
 

 • Volg de richtlijnen en de aanbevolen behandeling van uw arts 
 • Reinig uw neus met fysiologisch water
 • Vermijd inspanning en sportieve activiteit in de buitenlucht
 • Draag een (zonne-)bril om contactreacties te vermijden
 • Neem een douche en was uw haren voor u gaat slapen
 • Gebruik papieren zakdoeken en werp deze systematisch weg na elk gebruik
 • Droog de was niet buiten
 • Houdt de ramen dicht bij verplaatsingen met de wagen
 • Vermijd het toevoegen van irriterende of allergene factoren aan uw omgeving (tabak, huisgeuren, kaarsen, wierook, schoonmaakmiddelen of doe-het-zelfproducten, enz.)
 • Een verblijf aan de kust wordt aanbevolen aan mensen met een stuifmeelallergie, aangezien de hoeveelheden stuifmeel in de lucht er in het algemeen lager liggen
 • Raadpleeg regelmatig de website www.airallergy.be, de mobiele applicatie AirAllergy (Android en iOS) en het Twitter account @AirAllergy om op de hoogte te blijven van de evolutie van het hooikoortsseizoen in België

Meer info?

Marijke Hendrickx (NL): +32 2 642 55 09
Nicolas Bruffaerts (FR): +32 2 642 50 42
 

Airallergy, het enige officiële surveillancenetwerk voor stuifmeel in België
Het Belgische meetnet van pollen en schimmelsporen wordt gecoördineerd door de dienst Mycologie en aerobiologie van Sciensano. Door het dagelijks verstrekken van betrouwbare informatie over de aanwezigheid van allergenen in de lucht ondersteunt dit netwerk artsen, specialisten en de bevolking om allergieën te behandelen door het aangeven van de risicoperiodes.

Gezondheidsonderwerpen: 

QR code

QR code for this page URL