BeONCOsup - Belgisch Handboek voor Oncologisch Ondersteunende Zorg

Last updated on 2-4-2024 by Marie Malingreau
Projectduur:
januari 1, 2023
-
april 30, 2024

In het kort

Met het BeONCOsup-project willen we een ondersteunende tool ontwikkelen, genaamd ‘Belgian Handbook for Oncological Supportive Care’ (Belgisch handboek voor ondersteunende oncologische zorg), om de ondersteunende zorgverlening aan kankerpatiënten en hun naasten te optimaliseren. Deze tool ondersteunt zorgverleners bij het doorverwijzen van kankerpatiënten en hun naasten naar passende ondersteunende zorg, omdat het een uitgebreid overzicht geeft van de beschikbare ondersteunende zorg bij kanker in België die door het socialezekerheidsstelsel wordt gedekt. 

Minister Frank Vandenbroucke heeft het Kankercentrum van Sciensano aangeduid om de implementatie van de tool in België te coördineren in samenspraak met het kabinet, de FOD Volksgezondheid en het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV). 

Schrijf u in voor de werksessies

De eerste werksessies rond medische follow-up, psychologische zorg, palliatieve zorg, socio-professionele reïntegratie en sociale, administratieve, legale en financiële zorg zijn met succes georganiseerd en aan sommige behoeften is voorrang gegeven. De inschrijvingen zijn momenteel gesloten. Houd de website in de gaten voor toekomstige sessies of neem contact met ons op via onderstaande knop.

Contacteer ons

 

Projectbeschrijving

Het BeONCOsup-project is gestart op grond van terugkerende resultaten van verschillende projecten van het Kankercentrum, waaruit blijkt dat de ondersteunende zorg voor kankerpatiënten en hun naasten moet worden geoptimaliseerd: 

Met het project willen we een ondersteunend instrument genaamd Belgian Handbook for Oncological Supportive Care (Belgisch handboek voor ondersteunende oncologische zorg) ontwikkelen voor zorgverleners bij het doorverwijzen van kankerpatiënten naar passende ondersteunende zorg (behoeftegerichte aanpak).

De belangrijkste doelstellingen van het project zijn: 

  • Een volledige lijst opstellen van de medische, (onco)psychosociale, palliatieve, sociaal-professionele en sociale behoeften van kankerpatiënten en hun naasten
  • Bestaande ondersteunende zorg vaststellen om aan deze behoeften te voldoen
  • De toegang tot ondersteunende oncologische zorg voor patiënten en hun naasten optimaliseren
  • Gelijke toegang tot ondersteunende oncologische zorg garanderen

Om de doelstellingen van het project te bereiken worden er werkgroepen (WG) opgericht voor 5 domeinen van ondersteunende oncologische zorg. De volgende domeinen zijn voorgesteld: 

  • Medische opvolging
  • (Onco)psychosociale zorg
  • Palliatieve zorg
  • Sociaal-professionele integratie
  • Sociale zorg

De werkgroepen worden per domein georganiseerd om de behoeften van kankerpatiënten te bespreken met verschillende deskundigen, en per specialiteit om elke behoefte diepgaand te bespreken.

Consortium

Partners

  • Sciensano, Kankercentrum — Régine Kiasuwa Mbengi en Sofie Theys
  • RIZIV-INAMI
  • FOD Volksgezondheid

Technische informatie

Leading Coordinator Sciensano, Belgium
Domain / Area prevention, rehabilitation, psychological care, care organisation

Gerelateed evenementen

Contacteer ons

Projectonderzoekers van Sciensano

Diensten die aan dit project werken

Geassocieerde gezondheidsonderwerpen

QR code

QR code for this page URL