MEALS4NCDs - Measurement Evaluation, Accountability and Leadership Support (MEALS) voor de preventie van NOA’s in Ghana en daarbuiten

Last updated on 14-12-2022 by Pierre Daubresse
Projectduur:
juli 1, 2019
-
juni 30, 2022

In het kort

Zoals in talrijke landen in Afrika wordt in Ghana een toename van obesitas en voedingsgerelateerde niet-overdraagbare ziekten (NOA) vastgesteld. De huidige statistieken voor Ghana geven aan dat NOA’s verantwoordelijk zijn voor ongeveer 43% van alle sterfgevallen. Het is al lang bekend dat de fysieke en sociale omgevingen waarin we leven, werken en eten cruciale gezondheidsdeterminanten zijn. De laatste jaren ligt er meer nadruk op de voedingsomgeving als cruciale gezondheidsdeterminant. We weten zeker dat ongezonde voedingsomgevingen ongezonde eetgewoonten uitlokken; ongezonde eetgewoonten is een van de vier belangrijkste risicofactoren voor NOA’s.  Dit project, met de codenaam „MEALS4NCDs Project”, zal Measurement Evaluation, Accountability and Leadership Support (MEALS) leveren voor de preventie van NOA’s in Ghana en daarbuiten.  Momenteel richt het project zich op het meten en ondersteunen van acties in de openbare sector die gezonde voedselmarketing- en voedselvoorzieningsomgevingen creëren voor kinderen en adolescenten in Ghana, met als doel obesitas en voedingsgerelateerde NOA’s te voorkomen.

Projectbeschrijving

Zoals in talrijke landen in Afrika wordt in Ghana een toename van obesitas en voedingsgerelateerde niet-overdraagbare ziekten (NOA) vastgesteld. Tussen 1993 en 2014 steeg de prevalentie van overgewicht en obesitas bij Ghanese vrouwen van 10% naar 40%. Uit andere statistieken blijkt dat het aandeel overlijdens van volwassen als gevolg van NOA’s meer dan 40% bedraagt. Ghanese huishoudens melden frequente consumptie van voedingsmiddelen met veel calorieën, suiker, verzadigd vet en zout, waarvan bekend is dat ze allemaal bijdragen aan NOA’s. Tegelijkertijd wijst anekdotisch bewijs op een grote hoeveelheid misleidende reclame van dergelijke voedingsmiddelen, zowel in de private als in de openbare sector.

Het is al lang bekend dat de fysieke en sociale omgevingen waarin we leven, werken en eten cruciale gezondheidsdeterminanten zijn. De laatste jaren ligt er meer nadruk op de voedingsomgeving als cruciale gezondheidsdeterminant. We weten zeker dat een ongezonde voedingsomgeving ongezonde eetgewoonten uitlokt en dat ongezonde eetgewoonten een van de vier belangrijkste risicofactoren voor NOA’s is. Er is daarom dringend nood aan acties die gericht zijn op het creëren van gezonde voedingsomgevingen. Dit heeft vooral betrekking op acties die tot doel hebben de relatieve beschikbaarheid, betaalbaarheid en diversiteit van gezonde voeding te verbeteren, en de beschikbaarheid en promotie van ongezonde voeding te beperken.

Dit project richt zich op het meten en ondersteunen van acties in de openbare sector die gezonde voedselmarketing- en voedselvoorzieningsomgevingen creëren voor kinderen en adolescenten, met als doel obesitas en voedingsgerelateerde NOA’s te voorkomen.

Doelstellingen

Het project heeft drie doelen:

  1. de aard en omvang beschrijven van de promotie voor ongezonde voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken op televisie, in winkels en in en rond scholen;
  2. de voedingskwaliteit bepalen van voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken die aangeboden of verkocht worden in instituten waar kinderen worden opgevangen (hoofdzakelijk basisscholen en middelbare scholen);
  3. de bereidheid van de belanghebbenden beoordelen om preventie-interventies voor obesitas/NOA goed te keuren en hun capaciteit bepalen om deze te implementeren.

Werkpakketten

Dit driejarige project wordt uitgevoerd via de methoden van de Food Promotion Module en de Food Provision Module, ontwikkeld door het International Network for Food and Obesity NCDs Research Monitoring and Action Support (INFORMAS). Daarnaast zal het project het Community Readiness Model (CRM) implementeren. Het CRM is niet inbegrepen in het INFORMAS-protocol. Het genereert gegevens die de gegevens van de Food Promotion en Food Provision Modules aanvullen. In de technische werkpakketten van het project zijn twee workshops voor capaciteitsopbouw geïntegreerd die de basis moeten leggen voor de robuuste en innovatieve implementatie van voedingsomgevingsonderzoek en -praktijken in Afrika. In deze workshops gaat de aandacht naar het verhogen van de capaciteit en het opleiden van onderzoekers in de Afrikaanse subregio, wiens werk rechtstreeks betrekking heeft op de verbetering van voedingsomgevingen in Afrika en de aanpassing van de INFORMAS-protocollen en processen in hun respectievelijke landen.
 

Projectonderzoekers van Sciensano

Diensten die aan dit project werken

Geassocieerde gezondheidsonderwerpen

QR code

QR code for this page URL