Overslaan en naar de inhoud gaan
nl
fr
en
Ontdek Sciensano
Over Sciensano
Sciensano in cijfers
Structuur van Sciensano
Contacteer Sciensano
Ons engagement voor kwaliteit, gezondheid, veiligheid en milieu
Ons engagement voor dataverzameling en -beheer
Partnerschappen
Noodsituatie en interventie
Werken / stage lopen bij Sciensano
Jobs
Waarden en normen
Geschiedenis van Sciensano
Jaarverslag 2023
Schenkingen en legaten
Expertisedomeinen
Lijst van gezondheidsonderwerpen A-Z
Ziekten en gezondheid in kaart brengen
Diergezondheid
Doeltreffendheid en veiligheid van vaccins, geneesmiddelen en gezondheidsproducten - Kwaliteit van de medische laboratoria
Voedselconsumptie en -veiligheid
Gezondheid en milieu
Kwaliteit van de gezondheidszorg
Onze diensten
Analyse aanvragen
Datacollectie
Externe kwaliteitsevaluatie
Acute gezondheidsbedreigingen
Controle en veiligheidsbeoordeling
Erkenning
Gezondheidsinformatie
Projecten
Rapporten en publicaties
Pershoek
Zoekveld
Zoeken
Home
Projects
Onderzoek naar de PFAS-contaminatie doorheen de voedselketen (PFASFORWARD)
Een burgergestuurd crowdsourcing- en feedbacksysteem om onderzoek naar en beleid over de Vlaamse en lokale voedselomgevingen te stimuleren (Citizen Science Food)
International Food Policy Study België (IFPS Belgium)
Union and National Capacity Building for IntegraTED Surveillance (U4S) (UNITED4Surveillance)
Consolidatie van de nationale e-gezondheidsinfrastructuur voor gecombineerde microbiologische genomische-epidemiologische surveillance van infectieziekten (HERA-BE-WGS)
Een internationaal onderzoeksproject om voedingsgerelateerde ziekten te bestrijden door middel van innovatieve voedingsmonitoringtechnologieën en gepersonaliseerde voeding (CO-DIET)
De maatschappelijke en economische effecten van interventies voor de volksgezondheid vanuit een exposoombenadering: Titaniumdioxide als casestudy (EXPTiO2)
Metrologische traceerbaarheid van meetgegevens van nano- tot kleine microplastics voor een groener milieu en voedselveiligheid (PlasticTrace)
NEw opeN Strategy for impUrity suRveillance of commErcial microbial fermentation fooD products: Food supplements and vitamins as proof of concept (ENSURED)
Studie over de mogelijke migratie van stoffen vanuit rietjes en meeneemartikelen van papier en karton en de mogelijke impact op de volksgezondheid (MIGRACARTO)
Transitie naar gezonde voedingspatronen via duurzame voedselsystemen in België: De verschillende duurzaamheidseffecten van de prioritaire beleidsacties (SUSFOODBEL)
Voedingssystemen die de transitie naar gezonde en duurzame voedingspatronen ondersteunen (FEAST)
Innamemonitoring van levensmiddelenaroma’s (INFLAVOUR)
Risico's van nieuwe trends in verband met materialen en voorwerpen die in contact komen met voedsel (TREFCOM)
Nationale infrastructuur voor genomisch-epidemiologische surveillance van infectieziekten (HERA-BE-Incubator-2021)
Toepasbaarheid van in silico hulpmiddelen ter ondersteuning van de risicobeoordeling van niet geëvalueerde stoffen die migreren uit voedselcontactmaterialen RF 21/6349 (SILIFOOD)
Naar een karakterisering en (kwantitatieve) genotoxiciteitsbeoordeling van mycotoxinemengsels in voedsel (MYCX-IT)
Ontwikkeling van shotgun metagenomics-benaderingen ter ondersteuning van de volksgezondheid in het volgende sequencing-tijdperk (METAMORPHOSE)
Toxigene Bacillus cereus in levensmiddelen: Naar een betere risicobeoordeling door middel van genomische, transcriptomische en toxineproductieanalyses (TOXCereus)
Blootstellingsevaluatie van perfluoralkylstoffen als follow-up van de bezorgdheid die is gerezen in het recente ontwerpadvies van de EFSA (FLUOREX)
Risicobeoordeling van irrigatie van sla, wortelen en aardbeien met met microcystine besmet water (CYANTIR)
Een innovatief analytisch platform om het effect en de toxiciteit van micro- en nanoplastics (MNPs) in combinatie met milieucontaminanten op het risico van allergische aandoeningen in preklinische en klinische studies te onderzoeken (IMPTOX)
Gebruik van nieuwe benaderingsmethoden voor de risicobeoordeling van nanovezels (Nanocellup)
Global Burden of Animal Diseases (GBADs)
Inname van vrij glutamaat (FREEGLUTAMATE)
Nationaal referentielaboratorium voor pesticiden (NRL lot1 Pesticiden)
Nationaal referentielaboratorium voor milieu- en procescontaminanten (NRL lot3 Contaminanten)
Nationaal Referentielaboratorium voor voedingscontactmaterialen (NRL-FCM)
Bepaling van de predominante (gelijktijdige) voorkomens en enkelvoudige en gecombineerde blootstellingen aan voedseladditieven in de voeding van verschillende groepen van de Belgische bevolking (MULTI_EXP_ADD)
De capaciteit van regeringen en onderzoekers verhogen in de evaluatie van overheidsmaatregelen inzake gezonde voedingsomgevingen in Franstalig West-Afrika om de drievoudige last van ondervoeding te voorkomen (NCDs-WAfrica)
Infusiefactoren voor residuen van pesticiden in thee en infusies (PESTEAFUSE)
Vervaardiging en gebruik van ambachtelijk kookgerei, een belangrijke blootstellingsroute voor lood (Pb) in de voormalige provincie Katanga (Congo) (Katanga)
Analyse van genotoxische smaakstoffen in levensmiddelen (FLAVOURAN)
Snelle detectie van antimicrobiële resistentie en mobiele elementen met behulp van metagenomica voor 'on site' dier- en menstesten (FARMED) (FARMED)
Onderzoek naar resistentiemechanismen bij opkomende pathogenen met het 'OneHealth'-concept als ontbrekende link (MissingLink)
Bepaling van propyleenglycolgehaltes in levensmiddelen en blootstellingsevaluatie voor de Belgische bevolking (PROPYLENE GLYCOL DRINKS)
Acrylamide in andere voeding (Acrofood)
Voorkomen van tropaanalkaloïden in voedingsmiddelen en risico’s voor de Belgische consument (TROPAL)
Onderzoek naar de blootstelling aan steviolglycosiden van de Belgische bevolking via de voeding (Stevia)
Aanwezigheid van gechloreerde paraffines in voedingsmiddelen en inname door de Belgische bevolking (PARCLINTA)
Ontwikkeling van performante methoden voor detectie van het hepatitis E virus (HEV) in levensmiddelen en studie van het risico van HEV in de voedselketen (DECHAHEV)
Bepaling van de pyrrolizidine-alkaloïdengehalten in babyproducten, ijsthee, specerijen, ondersoorten van oregano en diepgevroren bladgroenten (PASFOODEXTRA)
Ontwikkeling van een multimethode voor de analyse van additieven in levensmiddelen (MULTIMADD)
De kosten van de huidige versus gezonde, duurzame voedingsgewoonten in België (DIETCOST)
Business Impact Assessment op obesitas en voeding van de bevolking (BIA-Obesity)
Voedselmonitoringsysteem om de voedingskwaliteit van voedingsproducten op de Belgische markt te volgen (NUTRITRACK)
Fysicochemische karakterisering en blootstellingsanalyse van nanopartikels in voedseladditieven in het kader van de risicobeoordeling (EFSA-Nano)
Studie over de lood- en cadmiumcontaminatie in het vlees van grof wild (LECAHUNT)
Ontwikkeling en implementatie van een Belgisch platform voor het genereren en gebruiken van "whole genome sequencing" (WGS) -gegevens voor uitbraakonderzoek, met de voor de mens pathogene Shiga-toxine producerende Escherichia coli (STEC) als casestudy (StEQIDEMIC.be)
Een nieuwe globale infrastructuur om metrologie in voedsel en voeding te promoten (METROFOOD)
Het promoten van One Health in Europa door gezamenlijke acties over door voedsel overgedragen zoönosen, antimicrobiële resistentie en opkomende microbiologische gevaren (One Health EJP)
Reductie van Campylobacter in braadkippentomen: identificatie van risicofactoren, evaluatie van het effect van verhoogde bioveiligheid en beschermende rol van microbiota van Campylobacter vrije tomen (CAMPREVENT)
De ontwikkeling en harmonisatie van innovatieve methoden voor de uitgebreide analyse van door voedsel overgedragen toxigene bacteriën (TOX-detect)
Database van stoffen die bekend zijn bij de lidstaten van de Raad van Europa en die in voedselcontactmaterialen worden gebruikt (FCM Dbase)
Pyrrolizidine-alkaloïden in kruiden en gekruide voedingswaren (PASHERBS)
De integratie van VEGA, toxRead, MERLIN-Expo en ERICA in een platform voor de risicobeoordeling en vervanging van gevaarlijke stoffen (LIFE-VERMEER)
Micro-arraysysteem in liquide fase voor de snelle detectie van de genetische determinanten van de antibioticaresistentie: ontwikkeling en opwaardering met het oog op 'One Health’ (AMR-ARRAY)
Europees programma voor de vaststelling van gevalideerde procedures voor de detectie en identificatie van biologische toxines (EuroBioTox)
Validatie van methoden: vergelijking van grootteverdeling van ijzeroxyhydroxide-nanodeeltjesanalyse tussen Flow Field Flow fractionatie, single particle ICP-MS en elektronenmicroscopie (NIROVAL )
Nationaal Referentielaboratorium voor mycotoxines, planttoxines en mariene biotoxines (NRL Toxines)
Nationaal referentielaboratorium voor spoorelementen in voedsel en diervoeders, voor nanomaterialen en voor voedselcontactmaterialen (NRL-TE; NRL-NANO; NRL-FCM)
Physico-chemische karakterisering van de fractie geëngineerde nanomaterialen in zilver (E174) voedseladditiven in de context van risicoanalyse (NanoAg@)
De incidentie van citrinine in de Belgische voedsel- en diervoederketen en het risico voor de gezondheid van mens en dier (CITRIRISK)
Implementatie en validatie van een analysemethode om nanofracties in levensmiddelenadditieven E171, E174 en E175 te beoordelen via blootstellingsanalyse in het kader van risicobeoordeling (Nanofood@)
Methodevalidatie voor de karakterisering van nanomaterialen met behulp van single particle ICP-MS en Dynamic Light Scattering (NanoVAL)
Expertiselaboratorium voor ggo-analyse (GMOlab)
Transversaal platform van biotechnologie en moleculaire biologie (BIOTECH Platform)
Naar een toxicologisch relevante definitie van nanomaterialen (To²DeNano)
Snellere en preciezere identificatie van de serotypes van (zoönotische) Salmonella's die officieel worden bestreden bij pluimvee en varkens. (SALMSTID)
Migratie van minerale olie uit kartonnen verpakkingen voor levensmiddelen: Identificatie van de gevaren en evaluatie van de blootstelling van de Belgische bevolking (MinOil)
Ontwikkeling van tools voor next generation sequencing data analyse met het oog op een snelle reactie voor de volksgezondheid en de veiligheid van de voedselketen (NeXSplorer.iph)
Betere opleiding voor veiliger voedsel - Mycotoxines (BTSF)
Karakterisering van een staafvormig TiO2 kandidaat-referentiemateriaal met behulp van transmissie-elektronenmicroscopie (TEM) (Nanorod)
Next Generation Sequencing en bio-informatica voor de volksgezondheid (NGS&Bio-IT)
Voedingsblootstelling van de Belgische bevolking (volwassenen en kinderen) aan pyrrolizidine-alkaloïden (PASFOOD)
Voorbereiding van een instrument voor epidemiologische respons in geval van een gezondheidscrisis als gevolg van een chemisch ongeval (EMERGENCY PREPAREDNESS)
Inname van vetoplosbare vitamines uit de consumptie van voedingsmiddelen, verrijkte voedingsmiddelen en supplementen in België (VITADEK)
Voorbereiding van de technische specificatie van CEN: "Leidraad voor de detectie en identificatie van nano-objecten in complexe matrices" (WI 00352012, CEN-TC352-WG3-PG2) (CEN project)
Beschermend effect van Zuid-Afrikaanse planten op mycotoxinegeïnduceerde mutageniciteit en toxiciteit (Z.-Afrika)
Modellering van de opname van cadmium in blad- en wortelgewassen (FoodCad)
Gevaarskarakterisering van stoffen die migreren uit bedrukte papieren en kartonnen voedingscontactmaterialen: Een prioriteitsstrategie op basis van genotoxisch potentieel (PRIMISTRA)
De ontwikkeling van een geïntegreerde aanpak op basis van gevalideerde en gestandaardiseerde methoden ter ondersteuning van de implementatie van de EG-aanbeveling voor een definitie van nanomateriaal (NanoDefine )
Een gemeenschappelijke Europese aanpak voor wettelijke verplichte tests voor gefabriceerde nanomaterialen (NANoREG)
Voedsel contaminanten (CONTAM)
Biobeschikbaarheid en transformatie van arseen uit levensmiddelen: rol van voedselbereiding, -bewaring en –vertering (BIOTRAs)
Referentiematerialen als metrologische instrumenten voor opkomende en gereguleerde mycotoxines en voor dierproeven (RefMat)
Nationaal referentielaboratorium voor genetisch gemodificeerde organismen (NRL-GMO)
Risicobeoordeling van blootstelling (Exposure Risk Assessments) (ERA)
Nationale voedselconsumptiepeiling (FCS)
Netwerk voor de surveillance van infectieziekten bij kinderen (PediSurv)
Archives of Public Health (APH)
Evaluatie van de toxiciteit van pesticiden voor gebruik in de landbouw op nationaal en internationaal niveau (PESTBIONAT & PESTINT)
Nationaal referentiecentrum voor bacteriële meningitis en gastro-intestinale ziekten (NRC bactMeng&gastro)
Gezondheid en milieu
Voedselconsumptie en –veiligheid
Ziekten en gezondheid in kaart brengen
Diergezondheid
Kwaliteit van de gezondheidszorg
Doeltreffendheid en veiligheid van vaccins, geneesmiddelen en gezondheidsproducten - Kwaliteit van de medische laboratoria
QR code