sciensano.be
Publié sur sciensano.be (https://www.sciensano.be)

Accueil > Biblio > Voedselvergiftigingen in België - jaaroverzicht 2019

Voedselvergiftigingen in België - jaaroverzicht 2019

Consommation et sécurité alimentaires  
[1]
Téléchargement 2.27 Mo [1]

Public Access

Published

Sci. report, recommendat°, guidance doc., directive, monograph

Néerlandais

DOI : http://x [2]

Auteurs

Sarah Denayer [3]; Bavo Verhaegen [4]; Koenraad Van Hoorde [5]

Mots-clés

  1. Bacillus cereus [6]
  2. coagulase positive staphylococci [7]
  3. foodborne outbreak [8]
  4. Salmonella [9]

Résumé:

In 2019 werden in België 571 collectieve voedseltoxi-infecties geregistreerd door het NRL-VTI. Dit is het hoogste cijfer sinds de registraties in België (1999). In totaal werden minstens 2457 personen ziek en werden 28 personen gehospitaliseerd. Salmonella was het meest gerapporteerde agens als oorzaak van een uitbraak in 2019 en veroorzaakte minstens 216 zieken. Norovirus was het tweede meest geïdentificeerde agens als oorzaak van voedselinfecties en veroorzaakte daarbij minstens 41 zieken. Andere geïdentificeerde kiemen zijn Clostridium perfringens, Listeria monocytogenes, Campylobacte…
Lire la suite

Résumé

In 2019 werden in België 571 collectieve voedseltoxi-infecties geregistreerd door het NRL-VTI. Dit is het hoogste cijfer sinds de registraties in België (1999). In totaal werden minstens 2457 personen ziek en werden 28 personen gehospitaliseerd.

Salmonella was het meest gerapporteerde agens als oorzaak van een uitbraak in 2019 en veroorzaakte minstens 216 zieken. Norovirus was het tweede meest geïdentificeerde agens als oorzaak van voedselinfecties en veroorzaakte daarbij minstens 41 zieken. Andere geïdentificeerde kiemen zijn Clostridium perfringens, Listeria monocytogenes, Campylobacter, Bacillus cereus en pathogene Escherichia coli O157. Biogene aminen zoals histamine veroorzaakte één voedselgebonden uitbraak.

De bron van de infectie is heel divers en vooral samengestelde maaltijden (67.3%) werden voor onderzoek doorgestuurd naar het laboratorium.  Restaurants waren in 70.4% van de uitbraken de plaats van blootstelling aan een besmet voedingsmiddel.

Associated health topics:

(toxi-)infection alimentaire (TIA) [10]

Source URL:https://www.sciensano.be/fr/biblio/voedselvergiftigingen-belgie-jaaroverzicht-2019

Liens
[1] https://www.sciensano.be/sites/default/files/jaarverslagboekje_vti2019_nl2020.pdf [2] http://x [3] https://www.sciensano.be/fr/people/sarah-denayer/biblio [4] https://www.sciensano.be/fr/people/bavo-verhaegen/biblio [5] https://www.sciensano.be/fr/people/koenraad-van-hoorde/biblio [6] https://www.sciensano.be/fr/biblio?f%5Bkeyword%5D=516&f%5Bsearch%5D=Bacillus%20cereus [7] https://www.sciensano.be/fr/biblio?f%5Bkeyword%5D=36320&f%5Bsearch%5D=coagulase%20positive%20staphylococci [8] https://www.sciensano.be/fr/biblio?f%5Bkeyword%5D=36163&f%5Bsearch%5D=foodborne%20outbreak [9] https://www.sciensano.be/fr/biblio?f%5Bkeyword%5D=2151&f%5Bsearch%5D=Salmonella [10] https://www.sciensano.be/fr/sujets-sante/toxi-infection-alimentaire-tia