De Nationale Voedselconsumptiepeiling (FCS) is een cross-sectionele studie die als doel heeft om gedetailleerde en kwantitatieve informatie te verzamelen over de voedselconsumptie, de inname van voedingsstoffen en de voedingstoestand van de algemene bevolking. Lichaamsbeweging en sedentair gedrag werden ook onderzocht.
De derde editie van dit onderzoek vond plaats in 2022-2023 bij de Belgische bevolking van 3 jaar en ouder, waarbij 3777 personen willekeurig geselecteerd uit het Nationale Register deelnamen aan dit onderzoek tussen maart 2022 en december 2023. Dit derde samenvattende rapport presenteert de belangrijkste bevindingen over hoe de bevolking in België eet en in hoeverre zij de voedingsaanbevelingen naleeft.
Het bevat resultaten over de gebruikelijke consumptie van specifieke voedingsgroepen en het percentage van de bevolking dat voldoet aan de voedingsaanbevelingen, zoals gedefinieerd door de Hoge Gezondheidsraad. Voor voedingsgroepen met een lage consumptie werd ook onderzocht welk percentage van de mensen deze voedingsmiddelen nooit consumeert. De resultaten werden geanalyseerd voor de totale bevolking en verder uitgesplitst naar leeftijd, geslacht, opleidingsniveau en regio.
Het onderzoek van 2022-2023 bevat bovendien voor het eerst resultaten over oudere volwassenen (65 jaar en ouder), wat een nieuw element is ten opzichte van de vorige editie. Waar mogelijk werden de bevindingen vergeleken met de resultaten van het vorige onderzoek uit 2014-2015.
Meer resultaten zijn beschikbaar op onze website .