sciensano.be
Gepubliceerd op sciensano.be (https://www.sciensano.be)

Home > Biblio > Voedselvergiftigingen in Belgie - Jaaroverzicht 2018

Voedselvergiftigingen in Belgie - Jaaroverzicht 2018

Voedselconsumptie en –veiligheid  
Ziekten en gezondheid in kaart brengen  
[1]
Downloaden 2.16 MB [1]

Public Access

Published

Sci. report, recommendat°, guidance doc., directive, monograph

Nederlands

DOI : http://x [2]

Auteurs

Sarah Denayer [3]; Bavo Verhaegen [4]; Koenraad Van Hoorde [5]; Katelijne Dierick [6]

Trefwoorden

  1. foodborne outbreak [7]
  2. Salmonella [8]
  3. toxin [9]

Samenvatting:

In 2018 werden in België 397 collectieve voedseltoxi-infecties geregistreerd door het NRL-VTI. Dit is het hoogste cijfer sinds de registraties in België (1999). In totaal werden minstens 2216 personen ziek en werden 23 personen gehospitaliseerd. Bacillus cereus was het meest gerapporteerde agens als oorzaak van een uitbraak in 2018. Norovirus en Salmonella waren het tweede meest geïdentificeerde agens als oorzaak van voedselinfecties. Salmonella was verantwoordelijk voor een uitbraak in verschillende scholen en veroorzaakte daarbij minstens 546 zieke kinderen. Andere geïdentific…
Lees meer

Samenvatting

In 2018 werden in België 397 collectieve voedseltoxi-infecties geregistreerd door het NRL-VTI. Dit is het hoogste cijfer sinds de registraties in België (1999).

In totaal werden minstens 2216 personen ziek en werden 23 personen gehospitaliseerd.

Bacillus cereus was het meest gerapporteerde agens als oorzaak van een uitbraak in 2018.

Norovirus en Salmonella waren het tweede meest geïdentificeerde agens als oorzaak van voedselinfecties. Salmonella was verantwoordelijk voor een uitbraak in verschillende scholen en veroorzaakte daarbij minstens 546 zieke kinderen.

Andere geïdentificeerde kiemen zijn Campylobacter en pathogene E. coli O157.

Biogene aminen zoals histamine en tyraminen veroorzaakten elk één voedselgebonden uitbraak. Voor tyramine is dit de eerste melding in België.

De bron van de infectie is heel divers en vooral samengestelde maaltijden (60.7%) werden voor onderzoek doorgestuurd naar het laboratorium.

Restaurants waren in 55.2% van de uitbraken de plaats van blootstelling aan een besmet voedingsmiddel.

Associated health topics:

Voedseltoxi-infecties [10]
Ziekten en gezondheid in kaart brengen [11]

Source URL:https://www.sciensano.be/nl/biblio/voedselvergiftigingen-belgie-jaaroverzicht-2018

Links
[1] https://www.sciensano.be/sites/default/files/jaarverslagboekje_vti2018_nl2019.pdf [2] http://x [3] https://www.sciensano.be/nl/people/sarah-denayer/biblio [4] https://www.sciensano.be/nl/people/bavo-verhaegen/biblio [5] https://www.sciensano.be/nl/people/koenraad-van-hoorde/biblio [6] https://www.sciensano.be/nl/biblio?f%5Bauthor%5D=35541&f%5Bsearch%5D=Katelijne%20Dierick [7] https://www.sciensano.be/nl/biblio?f%5Bkeyword%5D=36163&f%5Bsearch%5D=foodborne%20outbreak [8] https://www.sciensano.be/nl/biblio?f%5Bkeyword%5D=2151&f%5Bsearch%5D=Salmonella [9] https://www.sciensano.be/nl/biblio?f%5Bkeyword%5D=4950&f%5Bsearch%5D=toxin [10] https://www.sciensano.be/nl/gezondheidsonderwerpen/voedseltoxi-infecties [11] https://www.sciensano.be/nl/gezondheidsonderwerpen/ziekten-en-gezondheid-kaart-brengen