sciensano.be
Gepubliceerd op sciensano.be (https://www.sciensano.be)

Home > Voedingssystemen die de transitie naar gezonde en duurzame voedingspatronen ondersteunen

Voedingssystemen die de transitie naar gezonde en duurzame voedingspatronen ondersteunen [1]

Projectduur:
augustus 1, 2022
-
juli 31, 2027

In het kort

FEAST streeft ernaar de Europese voedselsystemen te ondersteunen om af te stappen van de huidige ‘verlies-verlies-verlies-winst’-voedselsystemen waarin alleen grote voedingsbedrijven ‘winnen’ ten koste van enorme negatieve gevolgen voor het milieu, de gezondheid en de publieke sector. FEAST streeft ernaar de kennis te vergroten door gebruik te maken van de huidige beste praktijken en samen met stakeholders van voedselsystemen, waaronder diverse kwetsbare groepen, nieuwe oplossingen in heel Europa uit te werken om vast te stellen hoe ze kunnen worden ondersteund en in staat kunnen worden gesteld om de rechtvaardige overgang naar gezondere en duurzamere voedingspatronen te vergemakkelijken en voordelen te creeëren op alle niveaus (micro-, meso- en macroniveau) en in alle sectoren (producenten, distributeurs, kleinhandelaars en consumenten) van het voedselsysteem.

Projectbeschrijving

Experts zijn het erover eens dat de doelstellingen voor het tegengaan van de klimaatverandering, die zijn opgenomen in de Green Deal van de EU, alleen kunnen worden gehaald door een rechtvaardige overgang naar gezonde voeding die wordt geproduceerd door duurzame voedselsystemen (d.w.z. biologische en pesticidenvrije landbouw), de drijvende kracht achter de ‘van boer tot bord’-strategie van de EU en de prioritering van de ‘One Health’-benadering.

FEAST streeft ernaar de kennis te vergroten op het gebied van onderzoek en innovatie door verschillende disciplines van het voedselsysteem samen te brengen en, belangrijk, de gedragsaspecten van de voedingsactoren te onderbouwen, wat vaak ontbreekt in oplossingen voor voedselsystemen.

Er zijn vier belangrijke doelstellingen:

  • Doelstelling 1: Identificeren, begrijpen en meten van de belemmeringen en facilitatoren die het eetgedrag van verschillende groepen (in het bijzonder kwetsbare groepen in Europa) beïnvloeden, rekening houdend met geografische, sociaaleconomische, gedrags-, gender- en culturele verschillen

  • Doelstelling 2: Cocreëren (bedenken, ontwerpen en testen) van innovatieve en effectieve instrumenten, programma’s en strategieën, waaronder sociale innovaties, in samenwerking met belangrijke stakeholders in Europa, die consumenten in staat zullen stellen doordachte voedingskeuzes te maken die het zelfbeheer van een gezonder en duurzamer eetgedrag en een gezondere en duurzamere levensstijl bevorderen.

  • Doelstelling 3: Individuen in staat stellen een gezonder leven te leiden door een gezonder en duurzamer eetgedrag aan te nemen, en door gezondere en duurzamere keuzes te maken en levensstijlen te hanteren, door middel van empirisch onderbouwde strategieën en instrumenten die op alle actoren van voedselsystemen op het niveau van de lidstaten, de EU en de ruimere internationale gemeenschap zijn gericht.

  • Doelstelling 4: De goedkeuring bevorderen van beleidsmaatregelen op het gebied van voeding en gezondheid die erop gericht zijn de overgang naar gezondere en duurzamere voeding voor alle stakeholders binnen het voedselsysteem te stimuleren, door communicatiestrategieën en de bijbehorende controlebenaderingen, die door beleidsmakers kunnen worden gebruikt, gezamenlijk te ontwerpen en wetenschappelijk te testen.

FEAST hecht er ook belang aan dat de overgang rechtvaardig en billijk verloopt — kwetsbare groepen en groepen die met ongelijkheden op gezondheidsgebied te kampen hebben, zullen centraal staan in ons project om ervoor te zorgen dat aan hun behoeften wordt voldaan en dat de voedselsystemen worden verbeterd, zodat alle Europese burgers van gezondere en duurzamer geproduceerde voeding kunnen profiteren.

FEAST is een Europees onderzoeksproject dat wordt gefinancierd door subsidie nr. 101060536 van de Europese Unie. Het onderzoeksconsortium wordt gecoördineerd door de Universiteit van Heidelberg.

Sciensano leidt WP3 van FEAST samen met University College Cork over het in kaart brengen en monitoren van factoren die voedselomgevingen beïnvloeden. Als onderdeel van WP3 werd de Business Impact Assessment on Obesity and environmental Sustainability uitgevoerd in België, Ierland en Portugal. De Belgische resultaten zijn hieronder te vinden. Voor elk bedrijf werd een scorekaart ontworpen om hen te vergelijken met de beste in hun sector en om aanbevelingen te doen om hun engagementen te verbeteren.

Meer informatie over het FEAST-project [2]

Resultaten

Hier vindt u in het Engels:

  • het volledige rapport van de Belgische BIA-Obesity 2023-2024: PDF-pictogram bia-obesity_report_2023-2024.pdf [3]
  • het samenvattende rapport over fabrikanten van verpakte voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken 2023-2024: PDF-pictogram summary_report_on_packaged_food_and_non-alcoholic_beverage_manufacturers.pdf [4] 
  • het samenvattende rapport over Quick Service Restaurants 2023-2024: PDF-pictogram summary_restaurant_qsr.pdf [5]
  • het samenvattende rapport over Supermarkten 2023-2024: PDF-pictogram summary_supermarket.pdf [6] 

Scorecards

Aldi

PDF-pictogram aldi_scorecard_2023.pdf [7]

Baronie

PDF-pictogram baronie_scorecard_2023.pdf [8]

Bel Group

PDF-pictogram bel_group_scorecard_2023.pdf [9]

Carrefour

PDF-pictogram carrefour_scorecard_2023.pdf [10]

Casa Tarradellas

PDF-pictogram casa_tarradellas_scorecard_2023.pdf [11]

Coca-Cola Belgium

PDF-pictogram coca-cola_scorecard_2022-2023.pdf [12]

Colruyt

PDF-pictogram colruyt_scorecard_2023.pdf [13]

Danone

PDF-pictogram danone_scorecard_2023.pdf [14]

Delhaize

PDF-pictogram delhaize_scorecard_2023.pdf [15]

Exki SA

PDF-pictogram exki_scorecard_2023.pdf [16]

Ferrero Ardennes

PDF-pictogram ferrero_scorecard_2023.pdf [17]

Friesland Campina

PDF-pictogram friesland_campina_scorecard_2023.pdf [18]

Iglo Belgium SA

PDF-pictogram nomad_food_iglo_scorecard_2023.pdf [19]

Kellog Benelux

PDF-pictogram kelloggs_scorecard_2023.pdf [20]

Lactalis

PDF-pictogram lactalis_scorecard_2023.pdf [21]

Lidl

PDF-pictogram lidl_scorecard_2023.pdf [22]

Lunch Garden

PDF-pictogram lunch_garden_scorecard_2023.pdf [23]

Mars Belgium NV

PDF-pictogram mars_scorecard_2023.pdf [24]

McCain

PDF-pictogram mccain_scorecard_2023.pdf [25]

McDonald’s

PDF-pictogram mcdonalds_scorecard_2023.pdf [26]

Monde Nissin

PDF-pictogram monde_nissin_scorecard_2023.pdf [27]

Mondelez Belgium BVBA

PDF-pictogram mondelez_scorecard_2023.pdf [28]

Nestlé

PDF-pictogram nestle_scorecard_2023.pdf [29]

Oetker

PDF-pictogram dr_oetker_scorecard_2023.pdf [30]

Panos — La Lorraine Bakery Group

PDF-pictogram panos_scorecard_2023.pdf [31]

PepsiCo

PDF-pictogram pepsico_scorecard_2023.pdf [32]

Pizza Hut

PDF-pictogram yum_brand-_pizza_hut_scorecard_2023.pdf [33]

Quick

PDF-pictogram quick_scorecard_2023.pdf [34]

Roger and Roger

PDF-pictogram roger_and_roger_scorecard_2023.pdf [35]

Schweppes Belgium SA — Suntory Holdings Ltd

PDF-pictogram suntory_scorecard_2023.pdf [36]

Spadel

PDF-pictogram spadel_scorecard_2023.pdf [37]

Ter Beke

PDF-pictogram whats_cooking_-ter_beke_scorecard_2023.pdf [38]

Unilever Belgium NV

PDF-pictogram unilever_scorecard_2023.pdf [39]

Projectonderzoekers van Sciensano

Stefanie Vandevijvere [40]

Diensten die aan dit project werken

Gezondheidsinformatie [41]

Financierder

European Union (EU)
[42]
Voedselconsumptie en –veiligheid   [43]

Geassocieerde gezondheidsonderwerpen

Voedselconsumptie en –veiligheid [43]
  1. healthy diets [44]
  2. sustainable food systems [45]
  3. policy priorities [46]
  4. impact assessment [47]

Source URL:https://www.sciensano.be/nl/projecten/voedingssystemen-die-de-transitie-naar-gezonde-en-duurzame-voedingspatronen-ondersteunen

Links
[1] https://www.sciensano.be/nl/projecten/voedingssystemen-die-de-transitie-naar-gezonde-en-duurzame-voedingspatronen-ondersteunen [2] https://www.feast2030.eu [3] https://www.sciensano.be/sites/default/files/bia-obesity_report_2023-2024_13.pdf [4] https://www.sciensano.be/sites/default/files/summary_report_on_packaged_food_and_non-alcoholic_beverage_manufacturers_0.pdf [5] https://www.sciensano.be/sites/default/files/summary_restaurant_qsr_2.pdf [6] https://www.sciensano.be/sites/default/files/summary_supermarket_2.pdf [7] https://www.sciensano.be/sites/default/files/aldi_scorecard_2023_1.pdf [8] https://www.sciensano.be/sites/default/files/baronie_scorecard_2023_1.pdf [9] https://www.sciensano.be/sites/default/files/bel_group_scorecard_2023_1.pdf [10] https://www.sciensano.be/sites/default/files/carrefour_scorecard_2023_1.pdf [11] https://www.sciensano.be/sites/default/files/casa_tarradellas_scorecard_2023_1.pdf [12] https://www.sciensano.be/sites/default/files/coca-cola_scorecard_2022-2023_6.pdf [13] https://www.sciensano.be/sites/default/files/colruyt_scorecard_2023_1.pdf [14] https://www.sciensano.be/sites/default/files/danone_scorecard_2023_1.pdf [15] https://www.sciensano.be/sites/default/files/delhaize_scorecard_2023_1.pdf [16] https://www.sciensano.be/sites/default/files/exki_scorecard_2023_1.pdf [17] https://www.sciensano.be/sites/default/files/ferrero_scorecard_2023_1.pdf [18] https://www.sciensano.be/sites/default/files/friesland_campina_scorecard_2023_1.pdf [19] https://www.sciensano.be/sites/default/files/nomad_food_iglo_scorecard_2023_1.pdf [20] https://www.sciensano.be/sites/default/files/kelloggs_scorecard_2023_1.pdf [21] https://www.sciensano.be/sites/default/files/lactalis_scorecard_2023_1.pdf [22] https://www.sciensano.be/sites/default/files/lidl_scorecard_2023_1.pdf [23] https://www.sciensano.be/sites/default/files/lunch_garden_scorecard_2023_1.pdf [24] https://www.sciensano.be/sites/default/files/mars_scorecard_2023_1.pdf [25] https://www.sciensano.be/sites/default/files/mccain_scorecard_2023_1.pdf [26] https://www.sciensano.be/sites/default/files/mcdonalds_scorecard_2023_1.pdf [27] https://www.sciensano.be/sites/default/files/monde_nissin_scorecard_2023_1.pdf [28] https://www.sciensano.be/sites/default/files/mondelez_scorecard_2023_1.pdf [29] https://www.sciensano.be/sites/default/files/nestle_scorecard_2023_1.pdf [30] https://www.sciensano.be/sites/default/files/dr_oetker_scorecard_2023_2.pdf [31] https://www.sciensano.be/sites/default/files/panos_scorecard_2023_1.pdf [32] https://www.sciensano.be/sites/default/files/pepsico_scorecard_2023_1.pdf [33] https://www.sciensano.be/sites/default/files/yum_brand-_pizza_hut_scorecard_2023_1.pdf [34] https://www.sciensano.be/sites/default/files/quick_scorecard_2023_1.pdf [35] https://www.sciensano.be/sites/default/files/roger_and_roger_scorecard_2023_0.pdf [36] https://www.sciensano.be/sites/default/files/suntory_scorecard_2023_1.pdf [37] https://www.sciensano.be/sites/default/files/spadel_scorecard_2023_1.pdf [38] https://www.sciensano.be/sites/default/files/whats_cooking_-ter_beke_scorecard_2023_1.pdf [39] https://www.sciensano.be/sites/default/files/unilever_scorecard_2023_0.pdf [40] https://www.sciensano.be/nl/people/stefanie-vandevijvere [41] https://www.sciensano.be/nl/over-sciensano/organigram-van-sciensano/gezondheidsinformatie [42] https://www.sciensano.be/nl/partners/european-union-eu [43] https://www.sciensano.be/nl/gezondheidsonderwerpen/voedselconsumptie-en-veiligheid [44] https://www.sciensano.be/nl/keywords/healthy-diets [45] https://www.sciensano.be/nl/keywords/sustainable-food-systems [46] https://www.sciensano.be/nl/keywords/policy-priorities [47] https://www.sciensano.be/nl/keywords/impact-assessment