sciensano.be
Gepubliceerd op sciensano.be (https://www.sciensano.be)

Home > Risicobeoordeling van blootstelling (Exposure Risk Assessments)

Risicobeoordeling van blootstelling (Exposure Risk Assessments) [1]

Projectduur:
januari 1, 2004
-
Project with no end date

In het kort

Een laboratorium kan voeding analyseren op de aanwezigheid van additieven, pesticiden, zware metalen of andere contaminanten. Door deze informatie te combineren met het consumptiepatroon van de Belg in de voedselconsumptiepeilingen [2], kunnen we berekenen hoeveel additieven of contaminanten de bevolking inneemt. We kunnen dit ook vergelijken met de wettelijk toegelaten normen. Deze analyses kunnen gebeuren voor chronische blootstelling, maar ook in het kader van een acute crisis (zoals de “dioxinecrisis”).

 

Projectbeschrijving

De principes van de risicobeoordeling van blootstelling worden toegepast op vraag van FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu of in andere concrete onderzoeksprojecten, zoals bijvoorbeeld:

  • Emulintake
  • Pasfood [3]
  • MinOil [4]

Projectonderzoekers van Sciensano

Sarah Bel [5], Karin De Ridder [6]

Diensten die aan dit project werken

Gezondheidsinformatie [7]

Financierder

Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en milieu
[8]
Voedselconsumptie en –veiligheid   [9]

Geassocieerde gezondheidsonderwerpen

Voedselconsumptie en –veiligheid [9]
  1. voeding [10]
  2. additieven [11]
  3. contaminanten [12]
  4. blootstelling [13]
  5. risicobeoordeling [14]

Source URL:https://www.sciensano.be/nl/projecten/risicobeoordeling-van-blootstelling-exposure-risk-assessments

Links
[1] https://www.sciensano.be/nl/projecten/risicobeoordeling-van-blootstelling-exposure-risk-assessments [2] https://fcs.wiv-isp.be/nl/SitePages/Introductiepagina.aspx [3] https://www.sciensano.be/nl/projecten/voedingsblootstelling-van-de-belgische-bevolking-volwassenen-en-kinderen-aan-pyrrolizidine [4] https://www.sciensano.be/nl/projecten/migratie-van-minerale-olie-uit-kartonnen-verpakkingen-voor-levensmiddelen-identificatie-van-de [5] https://www.sciensano.be/nl/people/sarah-bel [6] https://www.sciensano.be/nl/people/karin-de-ridder [7] https://www.sciensano.be/nl/over-sciensano/organigram-van-sciensano/gezondheidsinformatie [8] https://www.sciensano.be/nl/partners/federale-overheidsdienst-fod-volksgezondheid-veiligheid-van-de-voedselketen-en-milieu [9] https://www.sciensano.be/nl/gezondheidsonderwerpen/voedselconsumptie-en-veiligheid [10] https://www.sciensano.be/nl/keywords/food-0 [11] https://www.sciensano.be/nl/keywords/additives [12] https://www.sciensano.be/nl/keywords/contaminants-0 [13] https://www.sciensano.be/nl/keywords/exposure-0 [14] https://www.sciensano.be/nl/keywords/risk-assesment