Het is onmogelijk om het belang van de uitdaging van « kanker” in onze maatschappij over het hoofd te zien. Men registreert thans +/- 60.000 nieuwe gevallen van kanker per jaar in België en rekening houdend met de vergrijzing van onze bevolking voorziet de Stichting Kankerregister dat dit cijfer tegen 2015 nog met meer dan 10% zal toenemen.
Kankerplan
Ik wenste de strijd tegen kanker te verbeteren door een strategie te kiezen die de wil, de competentie en de expertise van alle betrokken actoren verenigt, zonder de verschillende beleidsniveaus waartoe ze behoren tegen elkaar uit te spelen.
Hieruit ontstond een Kankerplan: een ambitieus project op lange termijn, dat echter werkelijk een belangrijke prioriteit inzake volksgezondheid in ons land is. Dit initiatief wordt op internationaal vlak aangemoedigd, aangezien de WGO en de Europese Unie de invoering van een dergelijk Plan in elk land ondersteunen.
Elke maatregel die we op 8 maart 2008 voorstelden was uitgedacht vanuit de behoeften op het terrein die we tijdens bezoeken, rondetafels en ontmoetingen verzamelden. Dit eerste Kankerplan 2008-2010 verdeelt zich over een dertigtal initiatieven, in het kader van een meerjarenbegroting van 380 miljoen €, gewijd aan de strijd tegen kanker en om de toestand van de chronische zieken te verbeteren.
Het Kankerplan verloopt volgens drie grote krachtlijnen:
- Preventie en opsporing
- Zorg, behandeling en steun voor de patiënten
- Onderzoek, vernieuwende technologieën en evaluatie
Balans en stand van zaken
Op het einde van deze drie jaren ben ik blij dat ik een positieve balans van dit eerste Kankerplan kan voorleggen:
- Sensibilisering en de strijd tegen kanker in België bovenaan de agenda zetten
- Grote belangstelling en een positief onthaal door de veldwerkers en het brede publiek.
- Vele veldwerkers werkten mee en zetten zich bij de uitwerking en uitvoering van de verschillende acties in
- Talrijke geplande acties werden verwezenlijkt of worden uitgevoerd.
Om de stand van zaken voor te stellen somt een tabel bij het begin van elk van de drie krachtlijnen de verschillende initiatieven op waaruit ze bestaan en geeft aan of ze uitgevoerd of in uitvoering zijn.
De voorgestelde maatregelen worden in drie categorieën gerangschikt:
- Initiatieven die tijdens de start van het Plan op 8 maart 2008 werden voorgesteld
- Tussen 2008 en 2010 toegevoegde bijkomende initiatieven
- Nieuwe initiatieven in 2011
Er zijn ook bijkomende inlichtingen over bepaalde maatregelen of initiatieven die buiten de geplande concrete acties in het kankerplan werden uitgevoerd. Zo krijgt men een vollediger en samenhangend beeld van de strijd tegen kanker in België