Cijfers

 

  • Gegevens over de epidemiologische situatie van hantavirose bij mensen in België worden gepresenteerd in jaarverslagen (beschikbaar in het Nederlands of het Frans). Je kan deze onderaan deze webpagina terugvinden onder ‘Andere publicaties’. 
  • In België wisselen epidemische jaren zich af met tussenjaren. Tijdens de epidemische jaren neemt het aantal infecties toe tot meer dan 1 geval per 100.000 inwoners. In een niet-epidemisch tussenjaar schommelt de incidentie in België rond de 0,5 gevallen per 100.000 inwoners. De overgrote meerderheid van de besmettingen gebeurt bij mannen. Dit is vermoedelijk gerelateerd aan de beroepen met een verhoogd risico op hantavirose die meestal uitgeoefend worden door mannen. De meeste gevallen in België worden gerapporteerd in het zuiden van het land.
  • In Europa lag het aantal infecties met hantavirose de afgelopen jaren tussen de 0,4 en 0,8 gevallen per 100.000 personen. Bijna alle besmettingen (97%) worden veroorzaakt door het Puumalavirus. De meeste gevallen worden geregistreerd in Scandinavië.
     

Sciensano staat in voor de epidemiologische surveillance van hantavirose in België. Daarvoor verzamelen we gegevens via verschillende surveillancesystemen. Deze laten ons toe om het voorkomen van de ziekte te beschrijven, trends in de tijd op te volgen en mogelijke risicofactoren voor besmetting te identificeren.

Peergereviewde publicaties

Er zijn momenteel geen wetenschappelijke publicaties gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Andere publicaties

Er zijn momenteel geen wetenschappelijke publicaties gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Projects

Er zijn momenteel geen projecten gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Evenementen

Er zijn momenteel geen evenementen gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Andere informatiebronnen

Er zijn momenteel geen externe links gekoppeld aan dit gezondheidsthema

In de media

Er zijn momenteel geen media gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

QR code

QR code for this page URL