Geschiedenis van Sciensano

Sciensano is ontstaan ​​uit de fusie van twee zusterinstellingen, het WIV (Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid) en het CODA (Centrum voor Onderzoek in Diergeneeskunde en Agrochemie). 

Het WIV is in 2003 ontstaan uit de fusie van het Pasteurinstituut van Brabant en het Instituut voor Hygiëne en Epidemiologie, instituten die beide terugkeken op meer dan een eeuw voorgeschiedenis als referentie op het vlak van de volksgezondheid. 

Het CODA is officieel opgericht in 1997, maar de instellingen die er deel van uitmaken bestaan al sinds het begin van de jaren 1900. Het CODA spitst zich toe op activiteiten voor de veiligheid van de voedselproductie, de gezondheid van dieren en de volksgezondheid.

Vanwege hun complementaire activiteiten maakt de fusie tussen het WIV en het CODA in 2018 een rationalisatie mogelijk van de personele en materiële middelen, terwijl het een alomvattend antwoord kan bieden op de gezondheidsuitdagingen van de huidige samenleving. Sciensano is gebaseerd op het ‘One Health’-principe (‘Eén gezondheid’) volgens hetwelk de gezondheid van mens en dier en het ecosysteem onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Sciensano streeft ernaar om de mechanismen die de wisselwerking tussen mens, dier en milieu regelen, te ontcijferen om dreigingen voor de volksgezondheid te voorkomen, te evalueren en te minimaliseren. Sciensano verbindt gezondheid, wetenschap en samenleving.

Terug naar de belangrijkste gebeurtenissen die hun stempel op de geschiedenis hebben gedrukt.

Ontstaan van het PIB, voorloper van het WIV

Oprichting van het Pasteurinstituut van Brabant.

1900
Pasteur Instituut van Brabant, aan de Stoomlepersstraat
Pasteur Instituut van Brabant, aan de Stoomlepersstraat (ca. 1905, © WIV-ISP archief)
1905
Immunisatie tegen hondsdolheid
Immunisatie tegen hondsdolheid (ca. 1905, ©WIV-ISP archief)

Hondsdolheid in België

Het Pasteurinstituut van Brabant was het enige instituut in België dat onderzoek deed naar het rabiësvirus. Patiënten besmet met deze ziekte konden zich gratis op het Instituut laten behandelen. Dankzij de meer dan 100 jaar lange inzet van de vorsers is rabiës sinds 2001 in heel België uitgeroeid.

Oprichting van het ISO, aan de oorsprong van het CODA

Het ISO (Instituut voor scheikundig onderzoek) vindt zijn oorsprong in het Laboratorium voor scheikundig en onialogisch onderzoek van Belgisch Congo, dat in 1912 binnen het departement ‘Economie’ van het Belgische Congomuseum werd opgericht. Het werd daarna in het ministerie van Koloniën ondergebracht. Zijn activiteiten waren gericht op het scheikundig onderzoek van de natuurlijke grondstoffen van de kolonie. Na de onafhankelijkheid van Congo werd het laboratorium ondergebracht bij de Directie voor landbouwkundig onderzoek van het ministerie van Landbouw. Haar missie bevatte de studie naar agrochemische problemen en sinds de jaren 70 werd daaraan de leefmilieuproblematiek toegevoegd.

1912
Photo prise dans les laboratoires de Tervuren (agrochimie) en 1976 (©archives Sciensano)
1919
Voorpagina 'Traité de l'immunité dans les maladies infectieuses' gesigneerd door Jules Bordet (links, 1954) en oorkonde Nobelprijs (rechts, 1919)
Voorpagina 'Traité de l'immunité dans les maladies infectieuses' gesigneerd door Jules Bordet (links, 1954) en oorkonde Nobelprijs (rechts, 1919) (© WIV-ISP)

Nobelprijs

Jules Bordet, directeur van het Pasteurinstituut van Brabant, ontvangt de Nobelprijs voor Fysiologie en Geneeskunde voor zijn baanbrekend onderzoek naar immuniteit.

Oprichting van het NIDO, aan de oorsprong van het CODA

In 1920 noopte de terugkeer van de runderpest op Belgische bodem tot het oprichten van een Belgisch laboratorium dat snelle diagnoses kon stellen. Dit laboratorium werd opgericht in 1930 en kreeg in 1957 de naam NIDO (Nationaal Instituut voor Diergeneeskundig Onderzoek). Zijn missie: de gezondheid van dieren en daardoor de volksgezondheid vrijwaren.

1930
Photo de la façade côté rue du bâtiment A du CERVA, alors INRV, en 1938 (©archives Sciensano)
1951
Infobrochure IHE voor Expo 58
Infobrochure IHE voor Expo 58 (©WIV-ISP archief)

Ontstaan van het IHE, voorloper van het WIV

Oprichting van het Instituut voor Hygiëne en Epidemiologie waar alle verschillende gezondheidslaboratoria onder één dak terechtkomen.

Milieuvervuiling

Het Instituut voor Hygiëne en Epidemiologie, leidt één van de eerste studies over de invloed van het milieu op de volksgezondheid in ons land.

1977
Mobiel meettoestel voor zwaveldioxide en rook
Mobiel meettoestel voor zwaveldioxide en rook (ca. 1970 © WIV-ISP archief)
1997

Oprichting van het CODA, Centrum voor Onderzoek in Diergeneeskunde en Agrochemie

In 1997 vond een fusie plaats tussen het Nationaal Instituut voor Diergeneeskundig Onderzoek (NIDO) en het Instituut voor scheikundig onderzoek (ISO). Zo ontstond het Centrum voor Onderzoek in Diergeneeskunde en Agrochemie (CODA). Het CODA telt bijna 200 medewerkers en bestaat uit vier operationele directies: „Virale ziekten”, „Bacteriële ziekten”, „Interacties en Bewaking” en „Chemische veiligheid van de voedselketen”. 

 

Oprichting van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV)

Als gevolg van de complementariteit van hun respectievelijke activiteiten werden het Instituut voor Hygiëne en Epidemiologie (IHE) en het Pasteurinstituut van Brabant (PIB) samenvoegd. Zo ontstond het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) zoals we het kennen tot 2018, het jaar van de fusie met het CODA. Zij vormen nu het nieuwe Belgische gezondheidsinstituut Sciensano.

2003
Eerste logo van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid
Eerste logo van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid
2018

Oprichting van Sciensano

Oprichting van Sciensano, ontstaan uit de fusie van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) en het Centrum voor Onderzoek in de Diergeneeskunde en Agrochemie (CODA), allebei al meer dan 100 jaar experts in het domein van de gezondheid. Sciensano, dat zijn meer dan 950 medewerkers die zich elke dag opnieuw inzetten voor de gezondheid.

QR code

QR code for this page URL

Ontdek in een notendop de diensten die wij aan particulieren en bedrijven bieden.

Werken bij Sciensano betekent bijdragen aan ons motto: 'Levenslang gezond'.

Sciensano is steeds op zoek naar nieuwe partners om zijn opdracht in de volksgezondheid te volbrengen.

Sciensano is uw contactpunt voor volksgezondheidsonderwerpen

6 wetenschappelijke directies die ondersteund worden door administratieve diensten.

Al meer dan een eeuw is Sciensano een referentie in het domein van de gezondheid.

De werknemers van Sciensano kennen hun verantwoordelijkheden en delen dezelfde kernwaarden.

Sciensano stelt alles in het werk om de betrouwbaarheid van zijn werk te waarborgen.

Sciensano wordt geconfronteerd met noodsituaties die de volksgezondheid kunnen beïnvloeden.

Ontdek Sciensano via cijfers die onze activiteiten illustreren.