Miltvuur (Anthrax)

Miltvuur (antrax) is een zoönotische aandoening (overgedragen van dier op mens of omgekeerd), veroorzaakt door de bacterie Bacillus anthracis. Ze komt voor bij gedomesticeerde en wilde dieren (voornamelijk herbivoren, zoals geiten, schapen, runderen, paarden en varkens). Mensen kunnen de ziekte krijgen door contact met besmette dieren of besmette dierlijke producten. De infectie wordt meestal overgedragen via de huid en zeer zelden via de luchtwegen of het maag-darmkanaal.

Wat is miltvuur?

  • Miltvuur (antrax) is een bacteriële zoönose veroorzaakt door Bacillus anthracis.
  • Miltvuur is voornamelijk beroepsmatig; de meeste gevallen doen zich voor bij wol-, haar- of leerbewerkers, bij dierenartsen, fokkers of werknemers in slachthuizen, enz.
  • De ziekte is zeldzaam geworden in geïndustrialiseerde landen maar lokale uitbraken kunnen zich voordoen.
  • Gezien de besmettelijke aard van antraxsporen via de luchtwegen en het hoge sterftecijfer door inhalatieantrax, werd overwogen om het als biologisch wapen te gebruiken.
  • Miltvuur is nauw verbonden met de oorsprong van de microbiologie en immunologie omdat het de eerste ziekte is waarvan de microbiële oorsprong definitief kon worden vastgesteld (in 1876, door Robert Koch). Het is ook de eerste ziekte waarvoor een levend bacterieel vaccin werd ontwikkeld (in 1881, door Louis Pasteur).

Overdracht

  • Bij de mens gebeurt de overdracht  direct of indirect via besmette dieren of door een beroepsmatige blootstelling aan geïnfecteerde of besmette dierlijke producten.
  • De klinische vorm bij de mens hangt af van de wijze van besmetting: de cutane vorm na direct contact met besmette dieren, de gastro-intestinale vorm na inname van besmet vlees en de respiratoire vorm door inademing van besmette aerosol.


 

Sciensano is erkend als het Nationaal Referentielaboratorium voor miltvuur, bij mens en dier in België. Daarnaast is Sciensano verantwoordelijk voor de epidemiologische surveillance van miltvuur bij de mens in België. 

QR code

QR code for this page URL

Contacten

Peergereviewde publicaties

Er zijn momenteel geen wetenschappelijke publicaties gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Andere publicaties

Er zijn momenteel geen wetenschappelijke publicaties gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Projects

Er zijn momenteel geen projecten gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Evenementen

Er zijn momenteel geen evenementen gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Andere informatiebronnen

Er zijn momenteel geen externe links gekoppeld aan dit gezondheidsthema

In de media

Er zijn momenteel geen media gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp