Norovirus

Norovirussen zijn een belangrijke oorzaak van buikgriep bij de mens. Ze zijn zeer besmettelijk en zorgen voornamelijk in de winter voor epidemieën.

Wat is het norovirus?

Norovirussen zijn een groep van virussen die leiden tot diarree en braken bij de mens. Het is een zeer besmettelijk virus en de belangrijkste oorzaak van buikgriep wereldwijd. Het virus bevindt zich in stoelgang en braaksel en kan van mens op mens overgedragen worden.

Symptomen

De symptomen van een norovirusinfectie ontstaan 24 tot 48 uur na besmetting:

  • plotse diarree
  • braken
  • buikkrampen
  • hoofdpijn
  • milde koorts.

Deze klachten verdwijnen spontaan na enkele dagen

Transmissie

Het virus komt voor in de stoelgang en het braaksel van zieke patiënten en kan worden overgebracht:

  • van mens op mens via fecaal-orale weg (bv. een besmet persoon bereidt eten zonder eerst de handen te wassen na toiletbezoek)
  • door direct contact (bijvoorbeeld kussen van een ziek persoon)
  • via aerosolen (kleine druppeltjes in de lucht), die tijdens het braken en bij doorspoelen van het toilet in de lucht kunnen komen
  • door het eten van besmette voeding, zoals schaaldieren, weekdieren, door mensen gemanipuleerde voedingsmiddelen, rood fruit en smoothies of  door het drinken van besmet water.

Preventie

Transmissie van het norovirus kan voorkomen worden door het nemen van hygiënische maatregelen. Het is belangrijk om de handen steeds zorgvuldig te wassen na een toiletbezoek en voor het bereiden of eten van voedsel. Zorg ook voor het proper houden van toiletten en spoel door met een gesloten toiletbril. 

In woonzorgcentra en ziekenhuizen worden er extra maatregelen getroffen om verdere besmetting te voorkomen met behulp van contactisolatie.

Diagnose

Op basis van de kliniek kan een arts de diagnose buikgriep stellen. Het virus kan verder worden aangetoond in braaksel of stoelgangstalen.

Risicogroepen

Iedereen kan in contact komen met het virus, maar niet iedereen krijgt buikgriep. Besmetting komt vaker voor bij mensen die in groepen verblijven of leven, zoals bijvoorbeeld in een woonzorgcentrum of ziekenhuis. Het risico van uitdroging door braken en/of diarree is hoger bij ouderen en kleine kinderen.

Behandeling

Norovirusinfecties zijn meestal goedaardige ziekten waarvoor geen bijzondere behandeling is vereist. Men moet wel goed opletten dat men voldoende vocht opneemt door veel water te drinken. Eventueel kan medicatie worden voorgeschreven tegen het braken.

Sciensano helpt bij de diagnose van gevallen van norovirus, identificeert de besmettingsbronnen, controleert levensmiddelen en bewaakt de evolutie van norovirus in België.

QR code

QR code for this page URL

Contacten

Peergereviewde publicaties

Er zijn momenteel geen wetenschappelijke publicaties gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Andere publicaties

Er zijn momenteel geen wetenschappelijke publicaties gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Projects

Er zijn momenteel geen projecten gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Evenementen

Er zijn momenteel geen evenementen gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Andere informatiebronnen

Er zijn momenteel geen externe links gekoppeld aan dit gezondheidsthema

In de media

Er zijn momenteel geen media gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp