Nationaal Referentiecentrum (NRC) voor Mycosis

Belangrijke berichten

Candida auris (December 2023)

​Tot nu toe werd in België bij 14 patiënten Candida auris geïsoleerd (tussen 2016 en 2023), echter bij drie patiënten kon er geen link met een buitenlands ziekenhuisverblijf gevonden worden, dit voor een casus eind 2021, eentje tijdens de eerste helft van 2022 en de laatste tijdens de tweede helft van 2023. Voor het einde van 2021 betrof het steeds een geïmporteerde besmetting. Deze bevinding samen met de melding van een toenemend aantal Candida auris gevallen en uitbraken in andere landen in Europa, vraagt om extra waakzaamheid voor de detectie en opvolging van C. auris gevallen. In het jaar 2023 werden 6 van de 14 gevallen gediagnosticeerd.

Voor alle C. auris stammen wordt een gevoeligheidsbepaling uitgevoerd evenals een typering om te bepalen tot welke clade de stam behoort. Vooralsnog werden alle stammen met uitzondering van 2 gevallen, getypeerd als clade I (Zuid-Azië). Op basis van de tentatieve breekpunten van de CDC (aangezien er geen vastgelegde klinische breekpunten voor de interpretatie van C. auris zijn), zijn alle stammen met uitzondering van 1, resistent aan fluconazole. Met uitzondering van 2 stammen zijn alle andere stammen gevoelig aan amfotericine B en echinocandines.

C. auris vertoont een ongewoon vermogen tot persistentie in de omgeving en in asymptomatische patiënten wat bijgedragen heeft tot uitbraken in verschillende ziekenhuizen. Daarenboven is deze gist potentieel multiresistent. Adequate isolatiemaatregelen zijn belangrijk voor bevestigde klinische gevallen (zie definitief globaal rapport kwaliteitscontrole Sciensano enquête 2018/2).

Aanbevelingen Belgische Risk Assessment Group en Nationaal Referentie Centrum

  • Identificeer gisten uit normaal steriele stalen steeds op species niveau. Bij identificatieproblemen kunnen isolaten opgestuurd worden naar het Nationaal Referentiecentrum voor Mycosen (UZ Leuven of CHU Liège).
  • Stuur alle gisten die geïdentificeerd werden als Candida auris naar het NRC voor bevestiging van identificatie en gevoeligheidsbepaling.
  • Stuur alle gisten die geïdentificeerd werden als Candida haemulonii of Candida pseudohaemulonii naar het NRC.
  • Stuur alle gisten op die resistent zijn aan fluconazole (met uitzondering van Candida glabrata en Candida krusei) naar het NRC.
  • Ziekenhuizen die te maken hebben met een uitbraak van C. auris (d.i. twee of meer gevallen met een potentiële link in tijd, plaats, of persoon) worden gevraagd het Outbreak Support Team (OST) te betrekken. Contact kan opgenomen worden via de regionale teams infectieziektenbestrijding.

Nuttige links: 

De slides van de informatie sessie (08/06/2023) met betrekking tot de activiteiten van het NRC Mycosis kunnen geconsulteerd worden via: Informatie sessie Juni 2023 UZ Leuven en Informatie sessie Juni 2023 CHU Liège

Verantwoordelijke laboratoria

Coördinator

Geassocieerd

Aanvraagformulieren

QR code

QR code for this page URL