Burgerwetenschap leidt tot de vondst van exotische steekmug

Gepubliceerd op: 
donderdag, 28 juli 2022
Last updated on 28-7-2022 by Cassandre Dugailliez

Al meer dan 200 mensen hebben bijgedragen aan het monitoren van exotische steekmuggen 

Na de melding van een tijgermug (Aedes albopictus) op de MuggenSurveillance-website, trokken entomologen van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) te Antwerpen en epidemiologen van Sciensano op inspectie naar Maasmechelen. De tijgermug hebben ze niet gevonden, maar wel de Aziatische bosmug (Aedes japonicus), een andere exotische soort. De aanwezigheid van deze steekmug is minder verontrustend, maar ook een indicatie van de toenemende introductie van exotische steekmuggen in België. Het ITG en Sciensano moedigen iedereen aan om foto’s van mogelijke tijgermuggen te blijven doorsturen via de website.

Een inwoner van Maasmechelen spotte onlangs een steekmug die er anders uitzag dan onze gewone huismug. Na het bekijken van de MuggenSurveillance-website leken de grootte, de kleuren en de achterpoten van het exemplaar verdacht veel op die van een tijgermug, waarop de inwoner een foto uploadde. Na analyse van de foto hebben Sciensano en ITG een veldteam ingezet om vallen te plaatsen en muggenlarven te verzamelen om de aanwezigheid van de tijgermug te bevestigen. Tijdens het veldonderzoek troffen de onderzoekers echter geen tijgermug aan, maar wel de larven van de Aziatische bosmug (Aedes japonicus). In het verleden is de Aziatische bosmug al eens aangetroffen in België, maar nog nooit op deze locatie. Deze steekmug is al eerder gevonden aan de overkant van de Maas in Nederland. 

Van het identificeren van een steekmug op een foto tot veldonderzoek

De ontdekking van deze exotische steekmug is een voorbeeld van succesvolle burgerwetenschap, waarbij zowel de burgers, Sciensano als het ITG elk een bijdrage hebben. Javiera Rebolledo, Sciensano-projectleider van de burgersurveillance legt uit: “Hoewel we de tijgermug niet hebben gevonden, toont dit geval aan dat het MuggenSurveillance-platform werkt en dat burgers een belangrijke rol spelen en een grote bijdrage leveren in de passieve monitoring van exotische steekmuggen in België.ITG-entomoloog Wim Van Bortel voegt hieraan toe: „Op basis van een melding van een tijgermug hebben we onze vallen uitgezet om actief op zoek te gaan en de aanwezigheid te bevestigen. Aangezien we geen enkel spoor vonden van een tijgermug, haar eitjes of larven, geloven we dat het om een eenmalige introductie ging. De soort heeft vermoedelijk dus geen populatie in dit gebied. Desondanks blijkt de combinatie van passief monitoren en actief vangen succesvol te zijn.„ 

Monitoring van exotische steekmuggen in België

Het monitoren van exotische steekmuggen is belangrijk om de aanwezigheid van de steekmuggen tijdig vast te stellen. De respectievelijke overheden kunnen dan vroegtijdig ingrijpen om de vestiging van deze steekmuggen in België te verhinderen. Als exotische steekmuggensoorten, zoals de tijgermug, zich hier zouden vestigen, zou lokale transmissie kunnen gebeuren wanneer een besmet persoon met het dengue-, zika- of chikungunya-virus terugkeert van vakantie en in België gebeten wordt door deze steekmug. 

Het is duidelijk dat burgerparticipatie hier echt een verschil kan maken. Iedereen die denkt een tijgermug te hebben gezien, kan er een foto van maken en deze uploaden via de website www.MuggenSurveillance.be. Bij een verdachte foto ondernemen het ITG en Sciensano snel de nodige stappen. 

Contact

  • Sciensano voor het burgerparticipatieplatform: press@sciensano.be, +32 2 642 54 20
  • ​Het ITG voor de actieve surveillance: adams@itg.be, +32 477 45 88 38

QR code

QR code for this page URL