Eetgewoonten in België te weinig in lijn met voedingsaanbevelingen

Gepubliceerd op: 
dinsdag, 17 juni 2025
Last updated on 17-6-2025 by Lieke Vervoort

De resultaten van de Voedselconsumptiepeiling van Sciensano tonen aan dat de eetgewoonten van de Belgen te weinig in lijn liggen met de voedingsaanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad. Hoewel er enkele verbeteringen zijn sinds de vorige meting in 2014-2015, blijven tekorten aan consumptie van gezonde voeding en overconsumptie van ongezonde voeding aanwezig. 

Te weinig fruit en groenten, te veel rood vlees, charcuterie en alcohol

Uit de Voedselconsumptiepeiling blijkt dat de consumptie van groenten, fruit, water, noten, peulvruchten, melkproducten en vis, die gelinkt worden aan positieve gezondheidseffecten, in de Belgische volwassen bevolking nog steeds ver onder de aanbevelingen blijft. Zo eet slechts 7% van de volwassenen voldoende groenten, en haalt amper 10% de richtlijn voor fruit. 

Tegelijkertijd blijft de inname van producten die best worden beperkt, zoals niet-bewerkt en bewerkt rood vlees, alcohol en gesuikerde dranken, te hoog. 91% van de volwassenen overschrijdt de aanbevolen limiet voor charcuterie, en 82% drinkt alcohol, ondanks het advies om alcoholgebruik te vermijden. 

Het aantal evoluties in de positieve richting blijft jammer genoeg beperkt”, zegt Isabelle Moyersoen, onderzoekster bij Sciensano. “Sinds onze vorige bevraging in 2014-2015 drinken Belgen wel gemiddeld meer water en eten ze meer groenten, maar het blijft onvoldoende. De consumptie van bewerkt rood vlees of charcuterie is zorgwekkend, en ook de consumptie van alcohol en frisdranken zou sterk verminderd moeten worden.” 

De peiling wijst ook op belangrijke verschillen binnen de bevolking: vrouwen, mensen met een hoger opleidingsniveau en inwoners van Vlaanderen eten en drinken doorgaans meer in lijn met de voedingsaanbevelingen. Als we naar de leeftijd kijken, eten oudere volwassenen (65 jaar en ouder) bijvoorbeeld meer fruit, maar drinken ze minder water dan jongere volwassenen. 

Voedingsinname van de volwassen bevolking getoetst aan de voedingsaanbevelingen

Sciensano toetste de voedingsinname van de bevolking aan de vernieuwde voedingsaanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad, die erop gericht zijn ziekten te verminderen, vroegtijdig overlijden te voorkomen en de algemene ziektelast te verlagen, deels als gevolg van ongezonde eetgewoonten. 
 

Voedingsgroep Voedingsaanbeveling Eigenlijke consumptie Percentage dat voldoet aan aanbeveling
Water 1000 tot 1500 ml per dag

18-64 jaar: 987 ml per dag

65+ jaar: 712 ml per dag
37%
Volkoren graanproducten ten minste 125 gram per dag

18-64 jaar: 20 g per dag

65+ jaar: 24 g per dag
1%
Groenten ten minste 300 gram per dag

171 g per dag

7%
Fruit 250 gram per dag

18-64 jaar: 114 g per dag

65+ jaar: 151 g per dag
10%
Peulvruchten meerdere keren per week - 12%
Noten 20 tot 30 g per dag

3 g per dag

3%
Melk en melkproducten 250-500 g per dag

18-64 jaar: 142 g per dag

65+ jaar: 149 g per dag
12%
Vis en schaal- en schelpdieren ten minste 200 g per week

18-64 jaar: 132 g per week

65+ jaar: 164 g per week
23%
Niet-bewerkt rood vlees

maximum 300 g per week

18-64 jaar: 319 g per week

65+ jaar: 331 g per week
54%
Bewerkt rood vlees maximum 30 g per week

18-64 jaar: 188 g per week

65+ jaar: 203 g per week
9%
Suikerhoudende dranken zo weinig mogelijk

18-64 jaar: 143 ml per dag

65+ jaar: 47 ml per dag
-
Alcoholische dranken geen

18-64 jaar: 132 ml per dag

65+ jaar: 148 ml per dag

18%

 

Gezonde voeding toegankelijker maken

Deze resultaten benadrukken de noodzaak om gezonde voedingskeuzes makkelijker en aantrekkelijker te maken. “Een omgeving creëren waarin gezonde voeding de eenvoudigste keuze is, moet centraal staan in het volksgezondheidsbeleid”, zegt Isabelle Moyersoen. “Daarbij denken we aan maatregelen zoals het betaalbaarder maken van gezonde producten, betere etikettering en strengere regulering van voedselmarketing”, concludeert ze. Het is daarnaast belangrijk om blijvend in te zetten op educatie en preventie. Er zijn al initiatieven, zoals lessen over gezonde voeding in het onderwijs en bewustmakingscampagnes, maar er is nog ruimte om die verder te versterken en uit te breiden. Zo krijgen mensen niet alleen steun van hun omgeving om gezonder te eten, maar leren ze ook zelf om betere en bewuste voedingskeuzes te maken. 

Lees meer details in het samenvattend rapport van de Voedselconsumptiepeiling

Bezoek onze website voor alle resultaten

Ga naar het advies van de Hoge Gezondheidsraad

Voor vragen over de voedingsaanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad, contacteer

Guy De Backer, wetenschappelijk expert
Tel.: +32 494 16 04 83
E-mail: guy.debacker@ugent.be

Gezondheidsonderwerpen: 

QR code

QR code for this page URL