Nutri-Score is volgens Belgen het beste systeem om de voedingswaarde van verpakte voedingsmiddelen te beoordelen

Gepubliceerd op: 
woensdag, 27 mei 2020
Last updated on 27-5-2020 by Lydie Denis

Verschillende landen gebruiken al een labelsysteem om consumenten aan te moedigen gezondere keuzes te maken wanneer ze voedingsproducten kopen. België koos voor de Nutri-Score, een 5 letter- en kleurencode die sinds april 2019 wordt gebruikt. Volgens een studie van Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, is dit label, in vergelijking met andere bestaande labels, het duidelijkst en meest geschikt voor consumenten.

Informatie voor beter voedingskeuze 

Verschillende landen hebben al de WHO-aanbeveling gevolgd om de eetgewoonten van mensen te verbeteren door een labelsysteem in te voeren voor verpakte voedingsmiddelen. Waarvoor dient zo’n systeem?

  • Consumenten informeren om gezondere voedingskeuzes te stimuleren
  • De voedingssector aanmoedigen om gezondere versies van bestaande producten aan te bieden

Om tegemoet te komen aan de aanbeveling van de WHO, ontwikkelden landen verschillende labels, zoals de Health Star Ratings, Multiple Traffic Lights, Guideline Daily Amounts, Nutri-Score en Warning Symbols. “Er zijn belangrijke verschillen tussen deze labels, die zowel de consumenten als de producenten kunnen beïnvloeden”, legt Stefanie Vandevijvere, wetenschapper bij Sciensano, uit. “In België is gekozen voor de Nutri-Score.” Voor het eerst werd in ons land onderzoek gevoerd via een online experiment bij meer dan 1000 Belgen naar deze labels, met name de invloed van deze labels op begrip, perceptie en voedingskeuzes van de consumenten werd onderzocht.

De Nutri-Score, beste leerling in de klas

Tijdens dit onderzoek werden 5 soorten labels vergeleken die in verschillende landen worden gebruikt, inclusief Nutri-Score. De onderzochte labels stellen de consumenten in staat om betere keuzes te maken dan wanneer ze geconfronteerd worden met productverpakkingen zonder label. Wanneer consumenten worden geconfronteerd met deze verschillende labels op verschillende voedingsproducten, blijkt uit de studie dat de Nutri-Score:

  • het beste de nutritionele kwaliteit van het product aangeeft
  • het duidelijkste label is voor de consument
  • sneller wordt begrepen dan andere labels

Er werd geen significant verschil waargenomen tussen de verschillende labels voor hun invloed op de perceptie en de keuze van voedingsproducten.

De Nutri-Score beoordeelt de voedingswaarde van verpakt voedsel aan de hand van 5 kleuren en letters. De groene kleur en de letter ‘A’ symboliseren de gezondste voedingsmiddelen binnen een bepaalde voedingscategorie, terwijl de rode kleur en de letter ‘E’ op de minder gezonde voedingsmiddelen staan afgebeeld. “De Nutri-Score wordt berekend op basis van calorieën, verzadigde vetten, suiker, zout en de aanwezigheid van fruit, groenten, noten, peulvruchten en in sommige gevallen eiwitten’, vervolgt Stefanie Vandevijvere.

De Nutri-Score maakt het mogelijk voor consumenten om binnen voedingscategorieën de gezondere alternatieven te kiezen. Er zijn aanvullende studies nodig om de impact van Nutri-Score op de aankopen en voedingsgewoontes van  consumenten en herformulering (verminderen van zout en suiker) van voedingsmiddelen door producenten, te bepalen. Momenteel is de aanwezigheid van een dergelijk label in de Europese Unie niet verplicht. Sommige producten hebben dus al de Nutri-Score en andere niet. Om de consument het beste te informeren is het belangrijk dat dergelijke labels verplicht worden ingevoerd zodat ze op alle producten te vinden zijn.

Raadpleeg de volledige studie.

 

Gezondheidsonderwerpen: 
contactpersoon: 

QR code

QR code for this page URL